JEDDAH: Domfellelser har kommet etter at Houthi-militsen angrep et raffineri i Jeddah fredag. USA anklager Iran for å tillate angrepet ved å forsyne angriperne med våpen i strid med folkeretten.
– Houthi-angrepene på Saudi Aramco-raffinerier i Jeddah, samt angrep på sivile anlegg i Jizan, Najran og Dhahran er terrorhandlinger som tar sikte på å forlenge lidelsene til det jemenittiske folket, sa Jake Sullivan, USAs rådgiver for nasjonal krigssikkerhet .
«Dagens angrep, som de som var rettet mot vannbehandlingsanlegg og energiinfrastruktur 19. og 20. mars, ble tydelig tilrettelagt av Iran, i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner som forbyr import av våpen til Jemen,» sa han i en pressemelding på Fredag.
Lederen for amerikansk diplomati, Antony Blinken, kunngjorde Washingtons intensjon om å samarbeide med Riyadh for å styrke forsvaret «samtidig som de søker fremgang mot en varig slutt på konflikten» og lar jemenitter «avgjøre fremtiden deres kollektivt.»
Koalisjonen for å gjenopprette Jemens legitimitet kunngjorde at brannen i de to raffineritankene ble brakt under kontroll uten skader.
Lørdag morgen snappet koalisjonen to droner som fløy over jemenittisk territorium mot Saudi-Arabia. Hun sa at de ble lansert fra et raffineri i Hodeidah. Hun kunngjorde også at det var utført en gjengjeldelsesstreik på Sanaa.
Plymer av svart røyk ble sett i Jeddah fredag etter Houthi-angrepet. Militsen, som tok kontroll over hovedstaden Sana’a i 2014 og fortsetter å okkupere store deler av landet, har satt i gang flere angrep på sivil infrastruktur i kongeriket.
Den Riyadh-ledede koalisjonen støtter Jemens internasjonalt anerkjente regjering. Den har fanget opp mange missil- og droneangrep i det siste.
Den som traff Jeddah 19. mars forårsaket en brann ved et distribusjonssenter i Aramco. Dagen etter ødela koalisjonen en eksplosivlastet båt utenfor Hodeidah, og forhindret et angrep på en viktig sjøvei.
Flere lignende hendelser har rettet mot flyplasser i Storbritannia og skadet sivile.
I februar ble 12 personer skadet i et droneangrep på Abha flyplass. I oktober i fjor ble 26 sivile skadet på King Abdulaziz flyplass i Jazan, som ble truffet ved to separate anledninger.
Jeg fordømmer uforbeholdent det nylige Houthi-angrepet på kritiske steder i Saudi-Arabia, inkludert Jeddah. Disse streikene setter livet til sivile i fare og må stoppes.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) 25. mars 2022
Houthi-militsen har økt hyppigheten av sine angrep på kongeriket de siste ukene ettersom Iran forsøker å gjenopplive atomavtalen som vil tillate Teheran å begynne å selge sin olje igjen midt i energikrisen forårsaket av konflikten.
Kongeriket Saudi-Arabia, verdens største råoljeeksportør, advarte tidligere mandag om risikoen for at oljeproduksjonen faller etter flere angrep som houthiene påsto.
I et brev til Sikkerhetsrådet fredag sa Saudi-Arabia at de forbeholder seg retten til å forsvare seg mot militsangrep.
Prinsesse Reema Bent Bandar, Saudi-Ambassadør i USA, svarte i en tweet. «Iransk-støttede Houthi-terrorister fortsetter å målrette vår sivile og energiinfrastruktur med iranske våpen ustraffet.» Det internasjonale samfunnet må handle i møte med dette angrepet, som har rettet uskyldige sivile og verdens energireserver, sa hun.
Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi fordømte angrepet i en telefonsamtale med kronprins Mohammed bin Salman. Al-Sisi forsikret at Egypt står i solidaritet med kongeriket i møte med fiendtlige angrep.
Den britiske statsministeren Boris Johnson fordømte også angrepene på Twitter: «Jeg fordømmer sterkt det nylige Houthi-angrepet på kritiske steder i Saudi-Arabia, spesielt i Jeddah. Disse angrepene setter livet til sivile i fare og må stoppe.»
De forente arabiske emirater, som har vært mål for lignende angrep tidligere, oppfordret det internasjonale samfunnet til å svare og støtte koalisjonens innsats mot militsen.
Frankrike uttrykte sin fordømmelse «på det sterkeste» og ba om en slutt på slike handlinger, som setter Saudi-Arabias sikkerhet og regionale stabilitet i fare. Paris oppfordret houthiene til å engasjere seg konstruktivt i samtalene organisert av FN.
Bahrain gjentok på sin side at de vil ta alle tiltak Saudi-Arabia «ser som nødvendig for å opprettholde sin sikkerhet og stabilitet i møte med disse bevisste og systematiske angrepene i strid med folkeretten.»
Sudan sa at Houthi-angrepet representerte en farlig opptrapping av konflikten for regionen og vil også støtte ethvert saudiarabisk svar.
Arab League-leder Ahmed Aboul Gheit advarte også om trusselen dette angrepet utgjør for regional sikkerhet og global energiforsyning. Han oppfordret det internasjonale samfunnet til å ta en tøffere holdning til houthiene.
Vi fordømmer på det sterkeste de nylige Houthi-terrorangrepene på Saudi-Arabia, inkludert dagens angrep på Aramcos sivile infrastruktur. Før den hellige måneden Ramadan fortsetter houthiene sin destruktive oppførsel. Jemenitter trenger parter for å få slutt på fiendtlighetene, og de trenger hjelp.
— Sekretær Antony Blinken (@SecBlinken) 26. mars 2022
Den islamske verdensligaen har gjennom sin leder Mohammed al-Issa uttrykt støtte til kongeriket i å beskytte sivile på dets territorium.
Oljeprisen har steget kraftig siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar forstyrret globale forsyninger da Russland ble rammet av vestlige sanksjoner.
Iran, houthienes viktigste støttespiller, prøver å gjenopplive atomavtalen som Donald Trump brøt opp i 2021.
Joe Biden har uttrykt sitt ønske om å gå tilbake til avtalen, noe som har gjort hans allierte i regionen sinte, som ser det som en belønning for den iranske staten, en faktor i regional destabilisering. De er også bekymret for mulig fjerning av Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) fra Washingtons liste over terrororganisasjoner, en mulig inkludering i avtalen.
IRGC kontrollerer et forretningsimperium i Iran og militære og etterretningsstyrker som er ansvarlige for terrorangrep rundt om i verden.
«Forsøk på å fjerne IRGC fra listen over terrororganisasjoner er en fornærmelse mot ofrene og ville være en fornektelse av virkeligheten, dokumentert og støttet av klare bevis,» protesterte Israel.
Samtaler om atomkraft er for tiden på vent, Russland vil at Teheran skal fritas fra sanksjoner rettet mot Teheran. For Washington er dette to separate saker.
En ratifisert avtale vil tillate Iran å fritt selge sin mye etterspurte olje på internasjonale markeder.
Iran vil ha mellom 65 og 80 millioner fat på lager, ifølge Bloomberg, med henvisning til data samlet inn av etterretningsløsningsleverandøren Kpler.
Denne teksten er en oversettelse av en artikkel publisert på Arabnews.com
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»