Home » Overskrift fra Scania Lietuva: La oss få orden på gården og emballasjen vår

Overskrift fra Scania Lietuva: La oss få orden på gården og emballasjen vår

by Gunnar Garfors

Darius Snieka, administrerende direktør i Scania Litauen.

I går posisjonerte Litauen seg i Europa som et land med velutviklet langtransport. Nye eller nesten nye lastebiler med litauiske nummer finnes på nesten alle europeiske veier, men i Litauen er bildet annerledes: Dansker kjører gamle og tunge lastebiler. Store transporter som beveger seg rundt oss er ikke i beste stand i Litauen. Det er en måte å løse dette problemet på, det krever bare vilje og politisk vilje, Darius Snieka, administrerende direktør i Scania Litauen.

Statistiske indikatorer er verbale: 97 prosent. Stadig flere nye tunge kjøretøy kjøpes i Litauen. Nesten 8.000 nye tunge kjøretøy ble registrert i Litauen i fjor, 7.647 av dem i langdistansesegmentet. Det er nødvendig at alle disse lastebilene flyttes til Litauen og enten ikke blir brukt i det hele tatt eller sjelden blir utført på service. Alt ser ut til å konsentrere seg om et meget lovende marked, men i Litauen er det bare 3,5 % igjen. Det selges stadig flere nye tunge biler, sier D. Snieka.

Tunge kjøretøy i Litauen brukes i offentlig transport, konstruksjon, meieriindustri, konstruksjon, etc. sektorer.

Det er ingen tilfeldighet at dagens situasjon i landene der litauiske lastebiler kjører har ført til krav om hva slags tungt maskineri som kan bevege seg på veiene, hvilke områder (f.eks. bysentra) gamle biler ikke kan kjøre på . Slike krav gjelder i Tyskland, Italia, Spania, Frankrike og andre land.

Det sier seg selv at litauiske selskaper som opererer der fornyer flåtene sine. På dette tidspunktet oppfordres ikke bedrifter som opererer på litauisk territorium til å investere i nyere transportmidler, og da hender det at vi ser gamle tunge lastebiler i bysentrene våre, vi risikerer helsen vår og får lyst til å skade oss selv, sier D .Snieka.

Søker bred diskusjon

Scania Litauen prøver å løse problemet med sine politiske partnere, departementene for miljø, kommunikasjon og energi. Sammen med sosiale og økonomiske partnere deltar selskapet i felles bærekraftsarbeidsgrupper og har sluttet seg til Miljødepartementets Mission: Zero-initiativ, som har som mål å adressere forurensning og klimaendringer.

Scania Litauen gir noen konkrete forslag til hvordan man effektivt og optimalt kan håndtere miljøspørsmål knyttet til utrangert veiutstyr. Disse forslagene bidrar også til det overordnede målet om avkarbonisering i Litauen.

Et tiltak er økt bruk av biogass i transportsektoren. I Litauen allerede 2023. Det vil være minst to biogassprodusenter som er i stand til å levere biogass til bensinstasjonsnettverket der kjøretøy kan fylles. Det er sannsynlig at bruken av primærdrivstoff vil reduseres, men ikke alt biodrivstoff vil bli brukt, så neste segment er nyttekjøretøy. Spesielt foreslår både vi og andre produsenter allerede nye apparater som kan drives med biogass. Litauiske selskaper kjøper den og skyver den ut på tyske veier fordi avgiften for slike biler er null der og investeringen betaler seg raskt tilbake.

D. Snieka er overrasket over at biogass i litauiske institusjoner er ganske skeptisk som et drivstoff som ikke er miljøvennlig nok: navnene på fossile gasser og biogass er like, men biogass produseres i avfall. Spesielt nå, når vi må ta avstand fra energiressursene til vår østlige nabo, vil betydningen av biogass fortsette å øke.

Ifølge sjefen for Scania Litauen bør selskaper som ønsker å oppgradere kjøretøyene sine gis økonomiske insentiver til å kjøpe dyrere, men grønnere biler. Et tungt kjøretøy passerer årlig rundt 100-150 tusen biler på litauisk territorium. km, langt mer enn en bil. Det er imidlertid allerede økonomiske begrensninger på kjøp av personbiler og det er ingen slike begrensninger for tunge kjøretøy, så dieselbiler fortsetter å dominere.

elektrisitet er nært forestående

Et annet viktig skritt er å bygge en infrastruktur for elektriske lastebiler nå. Diskusjonen om hva som er over vita eller egg er amina. i dette tilfellet, om infrastrukturen eller den første elektriske forbrukeren er nødvendig først. Jeg vil understreke at tungtransporten presser strømsegmentet raskt ned, vi introduserer de første elektriske lastebilene til kundene i år. Dette vil være ekstremt dyre kjøretøy, men de er absolutt miljøvennlige, så det er veldig viktig at det er minst flere ladestasjoner som er egnet for lastebiler på hovedveien, sier D. Snieka.

Det tredje viktige tiltaket, som det allerede finnes rettslig grunnlag for i Litauen, er at skattesystemet basert på kjørelengden til et nyttekjøretøy ennå ikke har trådt i kraft. Prisen per kilometer avhenger av bilen som kjøres. Den dyreste tunge dieselbilen koster 16 eurocent per kilometer. Ved kjøring på elektrisk eller biodrivstoff er endringen litt mindre. Vi er overbevist om at moderne el- eller biodrivstoffbiler ikke bør avgiftsbelegges, i hvert fall i en overgangsperiode, slik at den økonomiske forskjellen mellom å kjøre diesel og økobil blir synlig, sier sjefen for Scania Litauen.

Et annet tilbud fra Scania er basert på skandinavisk erfaring. I Sverige, Finland og Norge tillates lengre og tyngre kjøretøy på offentlig vei. For eksempel, i Litauen er den maksimalt tillatte vekten til en lastebil 40 tonn, i de skandinaviske landene er den 60 tonn. Maksimal kommersiell lengde på en bil er 18 meter i Litauen og 25 meter i Skandinavia. Ifølge D. Snieka, i tilfellet med den skandinaviske påstanden, er det ingen sikkerhetsrisiko, en bil kan kjøre mer last, så veiene er tunge kjøretøy. I tillegg er det behov for færre sjåfører, noe som for tiden er dramatisk mangelfull.

Slike beslutninger vil bidra til målet om avkarbonisering uten offentlig katastrofe. Det kan selvsagt oppstå tekniske problemer, men de kan enkelt løses ved å endre bilens tekniske spesifikasjoner, forklarer D. Snieka.

Ifølge ham utsetter danskene i Litauen beslutninger om biogassdrevet tungtransport og gatelading, samt om å løse den elektromobile infrastrukturen.

Danskene understreker at Litauen er det ledende landet i Europa når det gjelder overføringer, men vi ser ikke baksiden av mynten vi bor i. Som en miljøvennlig produsent har Scania det vondt. Vi tilbyr de største motorene på markedet som kan kjøre på fossile brenselalternativer, fra etanoldrevne lastebiler og busser til biogassdrevne, hydrogenert vegetabilsk olje eller biodiesel. Det skal ikke være noe rart, dagens dieselbiler blir ikke på et blunk til en helt uberørt natur, som tilbakelegger samme kilometer, like kraftige. Det kan ta 10-15 år før noe endres, men du må fortsatt bo her. Vi må ta mer hensyn til eksisterende kjøretøy, konkluderer Scania Litauens styre.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Hovne opp.

You may also like

Leave a Comment