EU lager en felles plattform for innkjøp av gass for å unngå konkurranse mellom medlemslandene. Gasslagre må være minst 80 prosent fulle, og gassleveranser via LNG-terminaler skal økes, sa EUs energikommissær Kadri Simson i Sejm.
Tirsdag, under sesjonen til den parlamentariske komiteen for energi, klima og statsfinanser, presenterte EUs energikommissær Kadri Simson fellesskapets tiltak som tar sikte på å bli uavhengige av importerte gassforsyninger, spesielt fra Russland.
«Krigen endret vår energipolitikk fundamentalt. Vi må endre energisystemet vårt og redusere vår avhengighet av energistrømmer fra Russland. Vi kan ikke forbli i denne situasjonen hvis vi får en tredjedel av energien vår fra Russland. Vi må endre våre beslutninger» – sa Sejm-kommissær Simson.
«Vi må inngå kompromisser på denne veien, fordi EU fortsatt er sterkt avhengig av energiimport. Vi importerer 90 % av naturgass og 97 % av petroleumsprodukter. Selvfølgelig kommer ikke all import fra Russland, men Russland er en viktig partner for EU i energisektoren, spesielt innen naturgass, men også 27 prosent av oljeimporten kommer fra Russland», sa hun.
EUs energikommissær la til at det er stemmer i Europa for å trekke energi ut av Russland så snart som mulig. «I denne sammenhengen er Polen veldig godt forberedt. Og nå må vi sørge for at andre medlemsland er klare til å følge samme vei, understreket Kadri Simson.
«Alle medlemsland leter aktivt etter måter å diversifisere energikildene sine, gå bort fra import fra Russland og innføre sanksjoner mot energiprodukter,» bemerket kommissæren.
Som Simson la til, gjorde EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen det veldig klart at vi for tiden gjennomgår alle tilgjengelige alternativer og introduserer en annen sanksjonspakke. Det er viktig å definere klare rammer for energipolitikken og angi hva som har muligheter for å erstatte import fra Russland.
Representanten for EU-kommisjonen påpekte at det europeiske gasstransportnettverket er relativt godt forbundet og energinettverket er motstandsdyktig. Det ble funnet at potensielle skader kunne unngås i tilfelle avbrudd i forsyningen.
Simson bemerket at tilbaketrekking av gassimport fra Russland betyr at vi må supplere den energien med gassforsyninger fra for eksempel LNG-terminaler.
– Vi vil koordinere vår felles innsats for å finne alternative LNG-leverandører, men vi vil også se på Algerie, Norge og Aserbajdsjan, som er knyttet til oss via rørledninger. EUs energikommissær understreket at LNG-terminaler må brukes til kapasitet.
«Vi ser at medlemslandene ønsker å koordinere sin innsats, de ønsker å hjelpe sine naboer, spesielt de som ikke har tilgang til havet. Gassforsyninger fra Russland kan bli avbrutt når som helst, understreket hun.
Simson påpekte at «i januar 2022 var mengden importert LNG fra våre pålitelige partnere rekordhøy, og dette er med på å diversifisere energikildene.»
«Sikkerhet er avgjørende fordi vi må forberede oss til neste fyringssesong. Vi må sørge for at disse løsningene er rimelige for våre forbrukere. Av denne grunn vil vi sette sammen en liste over tiltak som medlemslandene kan bruke for å støtte sine innbyggere på dette området» – sa Kadri Simson.
Hun understreket at EU må bytte raskere til fornybare energikilder og produsere fornybare energikilder, for eksempel erstatte naturgass med hydrogen.
«Vi må forberede oss på vinteren fordi virkningen av forstyrrede forsyninger er størst om vinteren. Derfor lager vi en europeisk plattform hvor vi kan kjøpe gass og bruke vår kollektive kjøpekraft. Det vil være det.» understreket EUs energikommissær.
Hun la til at «vi ønsker ikke å skape konkurranse som skader oss, så la oss handle sammen.»
«Vi har bedt medlemsland som har underjordiske gasslagre om å forsyne dem med gass som forberedelse til starten av fyringssesongen, som er 1. november. Vi må fylle butikkene til minst 80 prosent. Vi vet at Polen var «godt forberedt på den siste fyringssesongen», så presset i Polen var ikke så stort. Vi vet at i Tyskland i fjor høst var lagrene ikke tilstrekkelig fylt», sier Kadri Simson.
Kommissæren viste også til energiproduksjon fra fornybare kilder. – Selskaper er villige til å investere i vindparker eller solparker, men opplever vanskeligheter med å få tillatelser. Vi vil hjelpe medlemslandene med å forkorte disse prosedyrene slik at de ikke tar år.» I mars vedtok EU-kommisjonen et nytt midlertidig rammeverk for å takle krisen. Mulighet for å bruke kortsiktig bistand for bedrifter. Dette er offentlige garantier og lån «- understreket hun.
Simson la til at et annet støttealternativ er muligheten til å bruke inntekter fra Emissions Trading Scheme (ETS).
«Vi har anslått at fra januar i år til februar i år ga kvotehandel inntekter på 30 milliarder euro til statsbudsjettene. Disse midlene er tilgjengelige for å støtte bedrifter og husholdninger,» understreket kommissæren.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»