Piotr Żyła delte en video på sin Instagram, som kan sees HER. Det viser et treningshopp av polakken som ikke ble vist på TV. Det som skiller forsøket hans er måten han beseiret Grense 200 meter i Vikersund. Venen flyr ekstremt lavt over landingsbakken og ser til og med ut til å ha falt utenfor terskelen. Til tross for dette er den i stand til å fly og nå en anstendig avstand. Polakken er allerede kjent for denne typen flyvning. Likevel er innspillingen svært imponerende.
Nordmenn reagerer på Piotr Żyłas utrolige hopp
Så stort at hoppet ble besvart av nordmennene, kjent for sin svært lave flytur over landingsbakken og for å oppnå perfekte avstander. – Dette er helt vilt! – sa i et intervju med portalen dagbladet.no Alexander Stoeckl, treneren for det norske landslaget. – Han er veldig flink til å holde seg i luften. Selv om den er lav, når den mange meter. Den flyr i samme vinkel som landingshoppet. Jeg synes det er fint at det er mulig, for landingsbakken er unik – understreker Stöckl.
Med dette trekker han frem forskjellen mellom Vikersund og Planica. På den norske bakken kan mange utøvere fly lavt over landingsbakken og tilbakelegge store avstander. I Planica, derimot, kommer hopperne mye høyere ut av terskelen, noe som medfører risiko for alvorlige ulykker, som Daniela Andre Tandego 2021.
Stöckl forklarte også hvorfor Piotr Żyła, selv om det så ut som han måtte falle på bulen, klarte å fly over 200 meter. – Han klarer å få opp riktig fart. Den øker faktisk hele tiden ved å sveve i luften. Da klarer han å åpne seg litt og vinkelen han flyr er lik landingsvinkelen. Han flyr parallelt med hoppet lenger enn de andre – forklarte treneren til det norske landslaget.
Maren Lundby, en av historiens beste norske hoppere, trakk oppmerksomheten til Piotr Żyłas hopp. – Han er nesten hundre meter på landingsbakken. Du tror det allerede lander, men nei. For Viva måtte det være noe spesielt. Jeg har aldri hatt lignende hopp i en liten eller stor bakke – understreket Lundby, som for tiden er Viaplay-ekspert.
– Slike hopp ser man bare i Vikersund. Kanskje Oberstdorf også har en lignende flyparabel, sier Lundby. Og hvordan føles det å se sprekker som denne åren? – Du bare står der og ler mens alle andre ser på. Du skjønner ikke hvordan du kan hoppe så langt – la nordmannen til.
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»