Norsk allmennkringkaster NRK snakker med rørlegger Wojciech Persiński, lederen av den polske samfunnsorganisasjonen, som bekrefter at han kjenner mange landsmenn som har returnert til Polen eller emigrert til Tyskland.
Lønningene stiger, polakkene kommer tilbake
– Der er lønningene bedre enn før, å jobbe i et annet land er vanskelig på grunn av en annen kultur og språk – forklarer Persiński.
Se også: Ekstra kostnader for fjernarbeid. Hvem skal betale? «Lovgiveren er sen»
Paulina Olbryś, som tidligere jobbet som jobbsøkerformidler i Norge, sier at Norge ikke er like populært blant polakker som det var for 10-12 år siden.
Det konstaterer NRK Mange polakker forlot fjordenes land tilbake i 2016, da verdien av den norske kronen begynte å falle.
Flere arbeidsgivere som NRK har intervjuet bekrefter at situasjonen har endret seg.
Jorgen Leegaard fra Bygge- og anleggsforbundet bemerker at «ting blir bedre i mange land». – Østeuropeiske arbeidere foretrekker å jobbe i hjemlandet enn i det fjerne Norge – Understreking.
Leegaard er bekymret for at mangelen på ansatte kan forsinke mange byggeprosjekter, inkludert viktige offentlige fasiliteter som sykehus og skoler.
Det påpeker Stein Lier-Hansen, direktør i bransjeorganisasjonen Norsk Industri, sitert av NRK «Lønnene har steget kraftig i Norges arbeidskilde».
Som NRK minner om, siden 2004 (da Polen og andre land i regionen ble med i EU – PAP), har antallet personer som migrerer fra Øst-Europa til Norge og vesteuropeiske land økt kraftig.
«Vi kan ikke være den andre Kuwait»
Det Oslo-baserte Arbeids- og sosialforskningsinstituttet (FAFO) i sin 2020-rapport trakk oppmerksomheten til utviklingen av VET i Polen, inkludert praksisplasser for å finne etterfølgere for de som sluttet.
Ifølge FAFO-ekspert Jon Erik Dolvik bør Norge forsøke å «finne seg selv» etter tilbaketrekkingen av arbeidere fra Øst-Europa.
– Vi må satse på fagopplæring og omskolering av arbeidstakere og ha langsiktige strategier for å sikre arbeidstilbudet. Vi kan ikke være det andre Kuwait som er avhengig av internasjonal velstand – understreker Dolvik.
Fra som dukket opp våren i år. FAFO-undersøkelser viser at én av fire litauere og én av fem polakker som jobber i Norge vurderer å reise tilbake til hjemlandet.
Kilde:
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»