Home » Arbeid i Polen og Norge: Forskjeller, utfordringer og fordeler – Intervju med en sykepleier.

Arbeid i Polen og Norge: Forskjeller, utfordringer og fordeler – Intervju med en sykepleier.

by Gunnar Garfors

Følgende intervju ble utført av Open Europe – et selskap som rekrutterer, trener og hjelper polske sykepleiere med å finne godt betalte jobber. Mer informasjon på openeu.pl.

God morgen, Magda! Vi ser virkelig frem til å snakke med deg igjen. Kan du fortelle oss om dine yrkeserfaringer i Polen og Norge?

Hei og velkommen. I Polen jobbet jeg hovedsakelig på et sykehus i avdelingen for indremedisin og kirurgi. Jeg ble senere involvert i en klinikk og samfunnssykepleie og arbeidsmedisin i mange år. Men i Norge hadde jeg muligheten til å jobbe forskjellige steder. Jeg startet på sykehjem, gjennom samfunnssykepleie, omsorg for pasienter i hjemmet, inkludert barn, til korttids- og rehabiliteringsenheter. Derfor har jeg et bredt spekter av erfaring i begge land.

Hvordan er helsevesenet i Norge sammenlignet med Polen?

Helsevesenet i Norge er annerledes enn det i Polen. I Norge blir pasienter skrevet ut fra sykehus svært raskt, ofte bare to-tre dager etter innleggelse, selv etter alvorlige inngrep som amputasjon av et lem. De går ofte til sykehjem eller korttidssenter hvor de fortsetter behandling og rehabilitering. I Polen er sykehusopphold generelt lengre. Norge legger også stor vekt på samarbeid og teamarbeid, der hvert teammedlem har sine egne spesifikke oppgaver, men alle jobber sammen for å gi best mulig omsorg til pasienten.

Hva er ditt ansvar som sykepleier i Norge? Er de forskjellige avhengig av skiftet du jobber?

Arbeidsoppgavene til en sykepleier i Norge varierer avhengig av arbeidsplass og vakt. Ved arbeid på sykehjem kan oppgaver omfatte både pleie og typiske omsorgsoppgaver. Arbeidet er vanligvis delt inn i tre skift: morgen, ettermiddag og kveld. Hver endring har sine egne spesifikke oppgaver. For eksempel gir vi om morgenen mer intensivbehandling og gir medisiner, om ettermiddagen konsentrerer vi oss om å overvåke pasientens tilstand, og om natten sørger vi for hvile og restitusjon mens vi forbereder oss på mulige prosedyrer.

Hva er de største utfordringene med å jobbe som sykepleier i Norge?

Den største utfordringen er absolutt språkbarrieren, spesielt i begynnelsen. Norske dialekter er svært mangfoldige, noe som gjør kommunikasjonen enda vanskeligere. En annen utfordring er det høye arbeidstempoet og høy pasientutskiftning i helseinstitusjoner. Du må være svært fleksibel og kunne tilpasse deg raskt endrede arbeidsforhold. Men støtten fra teamet og samarbeidsviljen til de norske kollegene gjør det mye lettere å tilpasse seg nye forhold.

Hvilken holdning har norske ansatte til polske sykepleiere?

Generelt er norske ansatte svært åpne og positive til polske sykepleiere. De setter pris på oss for vårt harde arbeid, vår kompetanse og vår vilje til å samarbeide. Selvfølgelig, som overalt, er det unntak, men generelt er vi hjertelig velkomne. Nordmenn verdsetter vår åpenhet og autentisitet samt vår vilje til å jobbe i team og hjelpe andre.

Krever norsk regelverk tilleggskurs for sykepleiere fra Polen?

I Norge kreves det ingen ekstra kvalifikasjonskurs som i Polen. Du er sykepleier og har derfor et spesifikt ansvarsområde knyttet til jobben din. Men hvis det er en ny aktivitet du ikke har gjort før, kan du be om opplæring. Nordmenn legger stor vekt på at alle skal føle seg trygge og komfortable når de utfører oppgavene sine.

Hvilke økonomiske erfaringer hadde du i Norge? Er levestandarden høy
hentet etter avgang?

Levestandarden har absolutt økt. Fordi jeg jobbet i Norge kunne jeg betale ned på lånene mine, reise til utlandet, pusse opp huset mitt og kjøpe bil uten store økonomiske problemer. Inntekten avhenger selvfølgelig av antall arbeidstimer, men generelt er levestandarden høyere enn i Polen. Nordmenn jobber for å leve, ikke leve for å jobbe, noe som fører til bedre livskvalitet.

Hva er gjennomsnittsalderen for sykepleiere i Norge? Møter du flere unge der?

Etter min erfaring er det mer sannsynlig at unge sykepleiere jobber på sykehus, mens middelaldrende mennesker jobber på sykehjem og i nærmiljøet. Yngre har gjerne større ambisjoner og ønsker å få erfaring i et mer dynamisk sykehusmiljø. Eldre sykepleiere foretrekker roligere arbeid på sykehjem, hvor de kan bruke sin erfaring og kunnskap i et mer stabilt miljø.

Hvor lang tid tar det å bli kjent med norsk språk og dialekter?

Dette er en veldig individuell sak. Yngre mennesker som kan andre språk kan lære dem raskere. For meg, siden jeg ikke kunne engelsk, var det vanskeligere og tok lengre tid. Det er viktig å jobbe ulike steder og med ulike mennesker, noe som gjør det lettere å tilpasse seg ulike dialekter. Over tid blir du vant til måten kollegene dine snakker på, noe som gjør kommunikasjonen mye enklere.

Hvilke erfaringer gjorde du de første arbeidsdagene i Norge?

De første dagene var vanskelige. Språkbarrieren var den største utfordringen. Jeg husker at jeg følte meg veldig fortapt og til og med gråt av hjelpeløshet. Men over tid, takket være støtten fra teamet og min besluttsomhet, begynte jeg å forstå språket bedre og takle hverdagslige oppgaver. Det var en vanskelig, men også svært utviklende tid.

Hvilke råd har du til folk som planlegger å reise til Norge for å jobbe som sykepleier?

For det første lønner det seg å være fleksibel og åpen for nye opplevelser. Du må være villig til å jobbe hardt og lære språket. Det er verdt å benytte seg av treningsmuligheter og ikke være redd for å be om hjelp. Det viktigste er å huske at begynnelsen alltid er vanskelig, men over tid blir det lettere. Nordmenn er åpne og hjelpsomme, så det er verdt å verve deres støtte.

Du finner hele intervjuet med Magda på: https://www.youtube.com/watch?v=8kp29QXDZD8
Vil du reise til Norge, men vet ikke hvor du skal begynne?
Start med Open Europe: https://openeu.pl/
E-post: [email protected]
Kontakt: +48 669111406
Vi har hjulpet over 700 omsorgspersoner!

You may also like

Leave a Comment