Norwegian Arctic Race of Norway starter i dag i Nord-Europa – om fire dager må deltakerne møte høstlige værforhold og tallrike stigninger forberedt av arrangøren.
rute
Etappe 1, 11. august: Mo i Rana – Mo i Rana, 186,8 km
Det fire dager lange Arctic Race of Norway starter med en interessant etappe, med start og mål i Mo i Rana. Dagens høydepunkt blir stigningen til Korgfjellet (9,1 km; 5,8% og 5,6 km; 6%), dekket på begge sider av pelotonen. Lag med raske, men utholdende syklister i lagoppstillingene kan bli fristet til å sette et høyt tempo nok til å miste de raskeste syklistene i feltet, for eksempel: Dylan Groenewegen (Team BikeExchange – Jayco) eller Cees Bol (Team DSM) . På slutten konkurrerer rytterne i Mo i Rana i tre kuperte runder hvor angrep er mulig. Det er mulig at han kommer ut av en avskåret gruppe.
Etappe 2, 12. august: Mosjøen – Brønnøysund, 154,3 km
Den andre etappen av Arctic Race of Norway ble arrangert i et mye mindre krevende terreng. Det er tre kategoriserte stigninger på ruten – Laksforsen (1,2km; 5%), Tosen (1,7km; 6,3%) og Lande (1km; 6,8%) – men ingen av dem skal ha svakere vilje. Hvis alt går etter planen, vil Brønnøysund mest sannsynlig se avslutningen på pelotonet, hvis favoritter blir: Dylan Groenewegen (Team BikeExchange – Jayco), Cees Bol (Team DSM), Arne Marit (Sport Vlaanderen – Baloise), Louis Bendixen (Team Coop ) og Matthew Gibson (Human Powered Health).
Etappe 3 13. august: Namsos – Skallstuggu-toppen, 177,7 km
Kongetappen av rittet starter i Namsos og avsluttes 177,7 kilometer senere – på toppen av Skallstuggu. Underveis vil spillere forhandle seg frem til noen korte vegger merket som fjellbonuser, men ingen av disse bør resultere i mye valg. Så en stor gruppe vil nå bunnen av den siste stigningen, noe som betyr at det å være i en god posisjon i pelotonen vil være veldig viktig. Selve stigningen er mindre enn 4 kilometer lang og svært uregelmessig. Etter en ganske jevn start begynner veien å stige til 11 % og holder seg på det nivået i to kilometer. Bak La Flame Rouge terrenget begynner å flate ut (2%). Høylandere og dynamiske konkurrenter som spesialiserer seg på kortvegger bør føle seg hjemme på Skallstogg-stigningen, som for første gang arrangeres på Arctic Race of Norway-banen. Puncherne drar nytte av en flat finish hvor de teoretisk sett har en fordel fremfor klassiske highlanders.
Etappe 4 14. august: Trondheim – Trondheim, 159,1 km
Arctic Race of Norway-konkurransen avsluttes med en dynamisk seksjon med start og mål i Trondheim. Midtpunktet i ruten vil være rundene i sentrum med en nesten 1,5 kilometer lang innkjørsel (7,7 %). Du kan forvente mange akselerasjoner og angrep samt kamp om bonussekunder. Alt kan skje på dette stadiet, og det er mulig at stillingen, som nok ikke skiller seg for mye, blir snudd på hodet her.
favoritter
Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team) – den unge nordmannen vil være en av hovedutfordrerne til sammenlagtseieren. I år viste han seg meget godt i blant annet Etoile de Besseges, Volta Ciclista og Catalunya, samt foran sitt eget publikum – han ble nummer fire i «totalt» i Tour of Norway. Den har gjentatte ganger bevist at den føles behagelig både i oppoverbakke og i kupert terreng og har også stor akselerasjon.
Andreas Leknessund (Team DSM) – En annen rytter som kan skinne foran sitt eget publikum er Andreas Leknessund – den syvende rytteren i fjorårets Arctic Race of Norway. Denne sesongen vant han Tour de Suisse-etappen etter et ensomt utbrudd og har også vært i en solid posisjon i totalstillingen på prestisjefylte løp som nevnte Tour de Suisse eller Paris-Nice ved flere anledninger. Han kan også kjempe om en topplassering i Arctic Race of Norway Markus Donovan.
Nick Schulz (Team BikeExchange – Jayco) – Ryttere fra utenfor Skandinavia kan også vurdere å vinne totalstillingen i Arctic Race of Norway. En av dem er Nick Schultz, som viste en test av ferdighetene sine ved å bli nummer to i ettmåls Tour de France-etappen på Megève og 11. plass på Peyragudes. Australieren gjør det utmerket i fjellet og har veldig god akselerasjon. Team BikeExchange – Jayco var der også Kevin Colleonisom nylig ble nummer tre i Sazka Tour og tidligere sjuende i Tour of Oman.
Victor Lafay (Cofidis) – Franskmannen vender tilbake til racing etter det mislykkede Tour de France, så det er ikke klart hva han kan forvente av ham. Det man derimot vet er at traseen til det norske etapperittet er skreddersydd etter dets særegenheter – Lafay er en dynamisk syklist som ikke viker flere kilometer med stigninger. Hans beste resultater i år inkluderer toppplasseringer i etappene Tirreno-Adriatico og Criterium du Dauphine.
Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) – Den tidligere Gazprom-RusVelo-syklisten gjør det veldig bra i det nye laget. I deres farger endte han på sjette plass i Tour of Slovenia sammenlagt og endte en av etappene på tredjeplass. Han ledet tidligere Giro di Sicilia og Settimana Internazionale Coppi e Bartali, og kjørte aktivt i fjell- og kupert terreng.
Quinten Hermann (Intermarche – Wanty Gobert – Materiaux) – Gitt hans utmerkede prestasjoner denne sesongen, forvent at han er blant de beste på dronningetappen i Arctic Race of Norway. I år ser belgieren bra ut – han la til seier på Baloise Belgium Tour-etappen samt høye posisjoner i Liège-Bastogne-Liège eller etapper av løp som Tour de Romandie, Itzulia Baskerland eller Tour de Pologne. I tillegg til ham er det også verdt å ta hensyn til Sven Erik Bystrøm.
Motiverte nordmenn – Carl Friedrich Hagen (Israel – Premier Tech) i Kristian Asvold (Human Powered Health). Rytterne til de franske ProTeams-lagene er ikke å undervurdere, slik som: Kevin Vauquelin (Team Arkea Samsic) eller Victor de la Parte (Totale energier).
Løpet i Norge vil være en god mulighet for mange konkurrenter til å kjempe om etappeseire. Det er verdt å merke seg blant annet: Simon Clarke (Israel – Premier Tech), Madis Mihkels, Taco van der Hoorn (Intermarche – Wanty Gobert – Material), DianaSmith (Team BikeExchange – Jayco), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck) eller Viktor Koretzky (B&B-hoteller – KTM).
Typen min
Tobias Halland Johannessen tar den første sammenlagtseieren i proffløpet.
overføring
Arctic Race of Norway vil bli sendt på Eurosport 1, Eurosport Extra og GCN+:
11. august – fra kl. 13.20 (kun live på internett)
12. august – fra 13.25
13. august – fra kl. 14.15 (online fra kl. 13.00)
14. august – fra kl. 15.45 (online fra kl. 14.00)
«Uhelbredelig matforkjemper. Utforsker. Vennlig popkulturelsker. Stolt ølmaven. Ivrig arrangør. Sertifisert musikknerd.»