Byggingen av konvensjonelle ubåter av typen 212CD på vegne av de norske og tyske marinestyrkene har offisielt startet ved verftet som holder thyssenkrupp Marine Systems. Disse skipene kan også tilbys til den polske marinen som en del av «Orka»-programmet.
Type 212CD (Common Design) ubåtene, som bygges ved verftet thyssenkrupp Marine Systems i Kiel, er et resultat av et program utført av Norge og Tyskland i fellesskap. Begge landene bestemte seg for å bestille de samme skipene, noe som ville redusere konstruksjonskostnadene og samtidig øke samarbeidet mellom deres egne marinestyrker.
Kontrakten verdt 5,5 milliarder euro, endelig signert i juli 2021, var den største enkeltordren i historien til holdingselskapet thyssenkrupp Marine Systems. Og det er grunnen til at forsvarsministrene fra begge land var til stede under seremonien som markerte starten på byggingen av det første av de bestilte 212CD-skipene som skal mottas av Sjøforsvaret: Boris Pistorius fra Tyskland og Bjørn Arild Gram fra Norge.
Seremonien fant sted i den nybygde verftshallen, som ifølge tkMS skal sette globale standarder for bygging av moderne ubåter. Ifølge tkMS representerer de seks Type 212CD-ubåtene som er bestilt en helt ny generasjon enheter som skiller seg vesentlig fra deres prototyper – Type 212A-ubåter.
«212CD-programmet er den første viktige milepælen i etableringen av NATOs toppmoderne undervannsstandarder. Med byggestart av den første norske ubåten i dag har vi gitt grønt lys og et sterkt signal for europeisk samarbeid. Det er her partnere kommer sammen på like vilkår og jobber sammen for å utvikle de mest avanserte ubåtene for fremtidens utfordringer.»
Oliver Burkhard – administrerende direktør i thyssenkrupp Marine Systems
Endringene påvirket både skroget (som ble forlenget) og skipets kampsystem. Så langt er det kun forklart at mulighetene for å lage et taktisk situasjonsbilde på de nye ubåtene er økt, kommunikasjonssystemene er utvidet og de fysiske feltene er ytterligere begrenset (noe som automatisk vil gjøre typegjenkjenning enda vanskeligere). 212 skip).
Endringene påvirker også måten norske og tyske enheter er bygget på. Det benyttes de mest moderne teknologiske løsningene, noe som ble muliggjort av thyssenkrupps egne investeringer igangsatt i 2019. Det er anslått at det totalt ble investert rundt 250 millioner euro i utarbeidelsen av den norsk-tyske avtalen. Målet med dette arbeidet var å videreutvikle tkMS-fabrikken i Kiel til et internasjonalt kompetansesenter innen bygging av konvensjonelle ubåter.
Type 212CD-ubåtene vil være større enn Type 212A-enhetene: de vil ha en forskyvning på 2500 tonn (sammenlignet med 1830 tonn), en lengde på 74 m (sammenlignet med 57,2 m) og en bredde på 10 m (sammenlignet med 6,8 m) ).
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»