Home » CO2-lagring ved hjelp av CCS-teknologi i Norge nærmer seg

CO2-lagring ved hjelp av CCS-teknologi i Norge nærmer seg

by Peter Østbye

I Norge ble det tatt en investeringsbeslutning om å lagre karbondioksid ved bruk av CCS-teknologi. Equinor, Shell og Total vil i første omgang investere totalt 6,9 milliarder kroner (mindre enn 2,9 milliarder PLN). Vi vil imidlertid vente til 2024 med å starte «Northern Lights»-prosjektet.

Til dags dato er det utført ingeniør- og borestudier, og nødvendige kontrakter er utarbeidet. Til slutt tok investorene, nemlig norske Equinor, nederlandske Shell og franske Total, en investeringsbeslutning som bør anses som slutten av forskningsfasen. Selskapene skal nå danne et joint venture.

Reklame

Men for at gjennomføringen av karbondioksidlagringsprosjektet skal starte, må investeringsbeslutningen og den endelige gjennomgangen også gjennomføres av norske myndigheter og EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Dersom godkjenninger mottas i år, har prosjektet en sjanse til å starte i 2024.

En mulighet for energiomstillingen

De tre nevnte selskapene var de første som fikk konsesjon til å lagre CO2 i Norge2. Deres nordlysprosjekt kan være det første skrittet mot å utvikle en karbonfangst- og lagringskjede for alle europeiske økonomier.

CCS er en teknologi som vil hjelpe økonomier med å håndtere energiomstillingen. Northern Lights-prosjektet har potensial til å låse opp investeringer i karbonfangst- og lagringsprosjekter2 i hele Europa siterer Syrie Crouch, ansvarlig for Shell-prosjektet, portal biznesalert.pl

Hvordan fungerer CCS-teknologi?

Med CCS-teknologi, også kjent som sekvestrering, fanges karbondioksid direkte ved kilden – i tungindustriprosesser og energiproduksjon ved å brenne kull. Deretter sendes den til lager for lagring.

Utviklingen av denne teknologien kan være avgjørende for å nå de globale klimamålene i Parisavtalen. Utviklingen av CCS-prosjekter kan også avdekke nye muligheter for europeisk industri sier Anders Opedal, konserndirektør for teknologi og boring i Equinor.Denne teknologien kan være den første teknologien som bruker co-lagring2 for norsk og europeisk industri. Det kan også støtte mål om å redusere klimagassutslippene til null innen 2050.

Vi er nå mer klare enn noen gang til å fortsette utviklingen av CCS-teknologien som er nødvendig for å oppnå klimanøytralitet innen 2050, samtidig som vi implementerer den overordnede strategien. legger Philippe Sauquet, direktør for fornybar energi i Total til.

1,5 millioner tonn karbondioksid i første prosjektfase

I den første fasen av prosjektutviklingen, etter lansering, vil systemet kunne transportere og lagre 1,5 millioner tonn karbondioksid per år. Deponiet sies å være 2500 meter under havbunnen. Gassmottaksterminalen skal bygges i Naturgassparken i Øygarden på Vestlandet. Men dersom etterspørselen etter slike løsninger øker, vil bedriftene forberede videre utviklingsfaser.

Finn ut mer om nordlysprosjektet. Her.

Artikkelen utgjør et verk i henhold til loven av 4. februar 1994 om opphavsrett og relaterte rettigheter. Alle opphavsrettigheter tilhører swiatoze.pl. Videre distribusjon av verket er kun mulig med samtykke fra forlaget.

You may also like

Leave a Comment