Aksjeselskap – en god eller dårlig måte å starte bedrift på i Norge?
Entreprenørånden til polakker som bor i Norge er beundringsverdig. Ifølge offisielle tall er 40 000 polakker av en befolkning på i underkant av 100 000. registrerte økonomiske enheter – hovedsakelig i byggebransjen. Dette betyr at 40 % av polske statsborgere driver sin egen virksomhet. Av denne grunn er det verdt å vite hvilke typer forretningsaktiviteter som finnes. Hvilke juridiske spørsmål er det snakk om og hvordan ser skattesystemet ut?
I forrige oppføring kom vi inn på temaer knyttet til å starte og drive et enkeltpersonforetak. Forskjellen til å drive et selskap kommer først og fremst fra det ansvaret gründeren har. Mens eieren i et enkeltpersonforetak er ansvarlig for forpliktelsene med alle sine eiendeler, er dette ansvaret i et selskap begrenset til aksjekapitalbeløpet.
Et aksjeselskap i Norge – fordeler
I tillegg til spørsmål om begrenset ansvar for eiendomsgjeld, er det andre fordeler. Bedrifter har større tillit til det norske næringsmiljøet, noe som gjør det lettere å få lukrative kontrakter. I tillegg har denne typen selskaper større sjanse for å få banklån og andre finansieringskilder. Det er også mulighet for å få en annen aksjonær som vil bruke sin investering til å øke selskapets aksjekapital og dermed skape større muligheter for selskapets utvikling.
Begrenset ansvar
Fordelene ovenfor oppstår ved at ikke bare én person er ansvarlig for de økonomiske resultatene. Dette er tilfellet med et enkeltpersonforetak. Det deles ut til hele styret i selskapet og finansflyten i en slik virksomhet er transparent for både banken og potensielle entreprenører.
Ansattes privilegier
Å drive et selskap er også fordelaktig fra et ansattperspektiv. Hvert styremedlem kan ansettes under arbeidsavtale og har derfor rett til alle ansattes privilegier, herunder: rett til ferie, sykepenger, dagpenger ved tap av arbeidsplasser mv.
Et offentlig selskap i Norge – ulemper
I tillegg til de ovennevnte fordelene følger det med visse begrensninger å drive aksjeselskap i Norge. Dette er først og fremst ulemper knyttet til formelle spørsmål som oppstår under registreringen av selskapet. Denne prosessen er lengre og dyrere enn å etablere et enkeltpersonforetak. Registreringstiden for et selskap er 3 til 4 uker og er forbundet med følgende kostnader:
– Innbetaling av aksjekapital på PLN 30 000. norske kroner
– Gebyr for registrering i foretaksregisteret på 5 570 kroner dersom søknad sendes elektronisk eller 6 797 kroner hvis søknad sendes på papir
Flere formaliteter
Å drive et selskap innebærer også flere formaliteter. For det første bør plikten til å arrangere et årlig styremøte opprettholdes. I tillegg skal hver kontantstrøm dokumenteres. Et selskaps konto kan ikke inneholde private midler eller uberettigede utgifter.
Økte formaliteter skyldes også høyere fakturerings- og rapporteringsplikter. Et aksjeselskap er forpliktet til å gi detaljert regnskap til skattekontoret. I tillegg gjennomføres fullstendig regnskap og regnskap, som krever dokumentasjon av alle mottatte inntekter og påløpte utgifter.
Aksjeselskap i Norge – for hvem?
Fra et formelt synspunkt er det komplekst å etablere og drive et selskap i Norge. Dette er ikke en juridisk form som er rettet mot personer som ønsker å opptre alene. Denne løsningen passer imidlertid for de som kan forutsi økonomiske resultater og håndtere stor kapital. Fra et perspektiv av utviklingsmuligheter taler større tillit til forretningsmiljøet og finansmarkedet også til fordel for et aksjeselskap. Dette gir deg muligheten til å inngå lukrative og langsiktige kontrakter. Av denne grunn er denne juridiske formen for virksomhetsstyring egnet for de som ønsker å drive eller lede et stort selskap. Det er imidlertid ugunstig for personer som yter tjenester individuelt – for eksempel små generelle byggetjenester osv.
Les vår neste artikkel: Privilegier for vaksinerte personer
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»