Vi har skrevet mye om gassstigninger i det siste. Nylig informerte vi om problemene til gründere fra Lubusz Voivodeship som sliter med den sjokkerende økningen i prisen på innenlandsk gass levert av PGNiG. Det blå drivstoffet hentes fra en lokal gruve, som også eies av et statlig selskap.
I fjor, i løpet av noen få måneder, økte PGNiG gassprisene for disse selskapene med minst fem ganger. Det førte til at gründerne måtte si opp arbeidere og varslet også at de av denne grunn ville gå inn i en lønnstvist med et statlig selskap.
Problemene til Huta Szkła Gloss fra Wielkopolska, som også bruker husholdningsgass og får den fra PGNiG, er imidlertid mye mer alvorlige. På grunn av årets økninger som det statlige selskapet har presset igjennom, må familiebedriften med over 50 års tradisjon begjære seg konkurs.
Anlegget forsøkte å redde seg selv fra å kollapse ved å stanse produksjonen, men det hjalp ikke. Det er en dom for stålverksarbeiderne. Selskapet opererer i et lite samfunn der det er den dominerende arbeidsgiveren. Som følge av denne situasjonen vil rundt 80 personer miste jobben, noe som også vil ramme familiene deres, det vil si flere hundre personer totalt.
– Dette er ikke bare et drama for oss, men også for alle ansatte. Noen har jobbet ved anlegget i flere dusin år – sier Łukasz Busz, presidenten for stålverket, i et intervju med money.pl.
Systemet gikk normalt frem til i fjor høst. – Vi hadde en toårskontrakt med PGNiG og billige faste priser. Vi var imidlertid klar over at denne kontrakten gikk ut og ba om nye tilbud. Vi var så bekymret for at sektoren vår er veldig energiintensiv og prisen på gass bestemmer lønnsomheten. Som svar på spørsmålene våre ble vi forsikret om at vi ikke trenger å bekymre oss for noe, siden det ikke er gassnotert på børsen, så det er ingenting å bekymre seg for, men vi mottok ikke tilbudet – sier presidenten.
I mellomtiden, i januar i år, mottok selskapet nye prislister fra PGNiG. Stålverket bør følgelig betale PLN 790 per MWh. Sammenlignet med forrige pris var det en økning på 790 %, senere ble det beløpet redusert, men det hjalp ikke så mye likevel.
– Før økningene var andelen av gassprisene i produksjonskostnadene til stålverket 40 %, nå er den 60 %. For oss betyr dette ingen lønnsomhet og konkurs, som vi må sende inn for denne måneden hvis ingenting endres. Bare i januar betalte vi nesten 2 millioner mer enn før – sier presidenten.
Han legger til at han fortsatt ikke vet hvorfor PGNiG gir selskapet hans listepriser siden den innenlandske gassen ikke omsettes på børsen.
Til tross for den svært vanskelige situasjonen til anlegget, gir ikke presidenten opp forsøket på å redde det. – Hvis ingenting endrer seg, må jeg begjære meg konkurs denne måneden for å unngå å komme i gjeld. Om et øyeblikk vil vi miste likviditet og vi vil ikke ha noen uttak – sier Busz.
Fortsetter under videoen
Se også: Har Polen nok gass? «Tiden krymper utrolig fort»
Investeringsnivået er synkende og monopolene dominerer
Vil stålverket i Wielkopolska virkelig kollapse? Vi spurte eksperter om det fortsatt var mulighet for å redde anlegget.
Jeremi Mordasewicz, rådgiver for Lewiatan Confederation Board of Directors, mener at denne spesielle saken bør undersøkes i eiernes og deres ansattes interesse.
– Hvis bedriften ligger i et stort byområde hvor det er stor konkurranse på arbeidsmarkedet, så kan de fleste arbeidstakere finne arbeid i andre anlegg, noe som er mindre smertefullt. På den annen side, hvis bedriften er en stor lokal arbeidsgiver, så er de sosiale konsekvensene mer alvorlige, da ansatte kan få problemer med å finne en annen jobb etter at bedriften kollapser – kommenterer han.
Derfor er statlig inngripen etter hans mening berettiget i en slik situasjon. Eksperten legger til at før du gir støtte til dette selskapet, er det verdt å gjøre en økonomisk beregning, samtidig som det antas at gassprisene vil stabilisere seg om et år eller to.
– Jeg antar at det vil lønne seg å redde dette selskapet i for eksempel et år. Hvis dette mislykkes, må kostnadene forbundet med å hjelpe personalet med å finne en jobb, for eksempel andre steder, estimeres. Så jeg vil sammenligne kostnadene for et selskap som kollapser og permitterer ansatte med verdien av støtten det mottar. Kanskje bør hjelpen til dette selskapet også omfatte eventuell støtte i prisforhandlinger med gassleverandøren, kommenterer han.
Jeremi Mordasewicz nevner i denne sammenheng også eksempelet Tyskland. – Våre vestlige naboer antar at for en konkurransedyktig økonomi må prisene på energikilder for bedriftene være konkurransedyktige, ellers blir produksjonen mindre lønnsom. Derfor er prisene på energikilder høyere for husholdninger enn for bedrifter her i landet. – sier.
Samtidig påpeker han at Tyskland legger stor vekt på investeringer og at tysk økonomi derfor er et ypperlig eksempel på produktivitet og stabilitet. – Dessverre er det i Polen, som jeg beklager, tatt en annen retning, for eksempel styrer regjeringen systemet med gasssubsidier til husholdninger og ikke til bedrifter. I mellomtiden øker det forbruket, noe som fører til en økning i inflasjonen – kommenterer han.
Han legger til at når staten hjelper bedrifter, øker investeringsnivået – takket være dette har flere stabile jobber.
Dessverre har investeringsnivået i Polen nylig gått ned, og dessuten er statseide selskaper ikke utsatt for markedspress. Dessuten har politikerne for stor innflytelse over dem. – PGNiG er faktisk en monopolist. Andre statseide selskaper har på sin side en dominerende posisjon i markedet, så de kan diktere priser – oppsummerer eksperten fra Lewiatan Confederation.
Innenlandsk gass er dyrere enn russisk gass
Senator Wadim Tyszkiewicz mener derimot at problemet med høye gasspriser, som spesielt industrielle gründere sliter med i dag, er så alvorlig at det kan føre til kollaps av andre selskaper i fremtiden, så den polske regjeringen bør gripe inn i denne saken og samtidig se etter løsninger for å forhindre dette i fremtiden.
– Et annet problem er at PGNiG bruker dagens situasjon til å øke gassprisene til gründere som bruker innenlandsk gass. Takket være dette kan selskapet senere skryte av så store overskudd – hevder senatoren.
Som en påminnelse utgjorde det statseide selskapets inntekter i første kvartal i år PLN 9,35 milliarder sammenlignet med PLN 1,79 milliarder i fjor, mens selskapets EBITDA økte mer enn seksdoblet – fra PLN 1,35 milliarder til PLN et år tidligere første kvartal. av fjoråret til 8,45 milliarder PLN i år.
Selskapet meldte også at økningen i naturgassprisene på de internasjonale råvaremarkedene har bidratt til dette.
– Når jeg viser til situasjonen til dette stålverket, ser jeg også en likhet med statsminister Morawieckis siste uttalelse om Norge. Hvis statsministeren påstår at nordmenn tjener penger på å øke gassprisene, hva kan vi si om PGNiG? Bør ikke den enorme fortjenesten til selskaper som PGNiG eller Orlen omdirigeres til å hjelpe selskaper som er på randen av konkurs og kan mislykkes på et øyeblikk? Senatoren er overrasket.
Wadim Tyszkiewicz legger til at det er så viktig at dagens situasjon knyttet til gassmarkedet følgelig kan føre til kollaps ikke bare av selskaper, men også av enkelte bransjer som i stor grad er avhengig av svingninger i gassprisene.
– Det som plager meg mest er det faktum at innenlandsk gass, som har mye dårligere parametere enn russisk gass, selges av PGNiG til selskaper til mye høyere priser enn blått drivstoff levert fra Russland. Hvor er logikken her? – Senatoren er rasende.
Staten hjelper ikke bedrifter fordi den trenger EU-godkjenning
– PGNiG bruker for tiden 15 % gassprisrabatt for selskaper, gyldig til slutten av mai. 26. april 2022 skrev jeg til representanter for den polske regjeringen at reduksjonen ville gjelde ut dette året og ville være 35 prosent. – som i perioden fra 1. februar til 31. mars 2022. En slik løsning vil kunne avlaste polske selskaper og delvis dempe effektene av høy inflasjon – informerer talsmannen for små og mellomstore bedrifter.
Som svar på disse forslagene fikk talsmannen informasjon fra regjeringen om at PGNiG er et kommersielt selskap og som sådan må bruke markedspriser. – Tidligere, da jeg jobbet med det såkalte antiinflasjonsskjoldet i parlamentet, ba jeg regjeringen om å inkludere små og mellomstore bedrifter i beskyttelsen sammen med forbrukerne. Offentlige tjenestemenn forklarte at slike tiltak krever godkjenning fra EU-kommisjonen. Jeg vet ikke om regjeringen har forsøkt å registrere statsstøtte på dette området. – forklarer Adam Abramowicz.
Under utarbeidelsen av denne utgivelsen ba vi også PGNiG om kommentar. Vi spurte blant annet selskapet om det er i stand til å møte denne situasjonen og foreslå en løsning for dette selskapet, selv om samfunnsinteressen står på spill.
Rafał Pazura, talsmann for selskapet, svarte på vegne av PGNiG Obrót Detaliczny.
– Økningen i naturgassprisene er et globalt og komplekst spørsmål, og volatiliteten i gassprisene de siste månedene har vært den høyeste i historien til denne varen. Som ethvert handelsselskap må PGNiG OD i tilbudet oppgi prisen de kan kjøpe gass til for å kunne selge den videre til kundene. Selskapet skal ikke tilby salg av gassdrivstoff under markedsnivå. Men med en langsiktig, ansvarlig innkjøpspolitikk kan PGNiG OD tilby annonsebetingelser for bedriftskunder, forutsatt at den positive økonomiske effekten for selskapet opprettholdes, ifølge talsmannen.
Han legger til at i tilfellet med Huta Szkła Gloss, ga PGNiG OD et spesialtilbud skreddersydd for spesifikasjonene til det selskapet, der gassprisen var under prisene inkludert i selskapets bedriftsprislister. Derfor ga PGNiG et tilbud tilpasset markedsforholdene på det tidspunktet.
Vi har også stilt spørsmål om dette temaet, blant annet til Utviklingsdepartementet, som henviste oss til Klimadepartementet. Vi venter fortsatt på svar fra kontoret.
Agnieszka Zielińska, journalist på money.pl
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»