Det omsettes for betydelige beløp i Norge hver eneste dag, men hvordan dette foregår har endret seg stort de siste årene. Vi har sett en klar trend der tradisjonelle betalingskort fra bankene har blitt erstattet med digitale betalingsmetoder. Dette er som forventet etterhvert som teknologien byr på nye muligheter, men spørsmålet er da hvilke metoder er mest populære i Norge akkurat nå?
Nordmenn har lenge vært kjent for å raskt adoptere ny teknologi, og betale med betalingmetoden Muchbetter er et kjent eksempel på dette. De fleste husker nok en hverdag uten Vipps, PayPal og Apple Pay – men de færreste savner det. Slike tjenester har nemlig på rekordtid blitt de mest brukte løsningene i Norge, og raskt overtatt tradisjonelle betalingskort.
Vi har derfor sett nærmere på hvilke metoder som er mest populære akkurat nå, og resultatet av disse undersøkelsene finner du i denne artikkelen.
Mest populære betalingsmetoder blant forbrukere i Norge
Det er fortsatt betalingskort som er det vanligste å bruke i hverdagen, men her ser vi en klar trend hvor dette fases ut stadig mer. Dette skyldes nok at smarttelefonen vår i økende grad har blitt sentral i hverdagen, og når man allerede har knyttet et betalingskort opp mot systemer som ApplePay og Google Pay så vil disse naturlignok brukes.
Implementeringen av Vipps har også åpnet en rekke muligheter for mange forbrukere, og spesielt blant unge har dette blitt den mest populære løsningen. Nå har konsortium av banker bak Vipps utvidet dette fra straksbetaling til også å inkludere faktura, kontaktløs og en rekke andre funksjonaliteter. Som et resultat av dette vil Vipps naturlig nok presse seg inn i en rekke bruksområder der det tidligere har vært vanlig å bruke kort eller betalingsplaner.
De mest populære betalingsmetodene i Norge akkurat nå er derfor:
- Vipps
- PayPal
- Klarna
- Bankkort
- ApplePay
- Google Pay
Et klart skifte i forbruksvaner
Det alle disse løsningene har til felles er at de er såkalte digitale betalingstjenester som lar forbrukere handle digitalt. I mange tilfeller trenger man ikke ha et kort knyttet til kontoen sin, men kan heller betale direkte ved at pengene trekkes fra en konto, abonnement eller lignende. Dette setter et klart skille i hvordan forbrukere har endret sine betalingsvaner, men er som forventet.
Denne utviklingen står nemlig i klar stil med hvordan vi har endret våre øvrige handlevaner fra fysiske butikker til nettbutikker. Mange vil i dag sjeldent eller aldri gå fysisk inn i en butikk for annet enn å plukke opp en vare som er bestilt og betalt på nett. Etterhvert som disse metodene implementeres i stadig flere aspekter av hverdagen, så er det også naturlig at dette blir de foretrukne metodene for andre områder.
Tidligere var det komplisert å bruke løsninger som PayPal, men integrering på tvers av plattformer har gjort det langt enklere å bruke disse overalt. Nå kan man i mange tilfeller betale med PayPal eller Vipps, alt fra bensinstasjoner til nettbutikker og SaaS sider.
Norge viser vei i utviklingen
En ting som er viktig å merke seg, er at Norge i stor grad leder an i denne utviklingen. Mange europeiske land er fortsatt i prosessen fra kontanter til betalingskort, mens Norge er på vei fra betalingskort til digitale betalingsløsninger. Nordmenn bør derfor huske at dette er teknologi som ikke er like utbredt utenfor våre landegrenser, og planlegge deretter når de reiser utenlands.
Spesielt gjelder dette en del europeiske land der nordmenn ofte vil oppleve problemer med digitale betalingsløsninger. Vipps er for eksempel fortsatt et integrert system som primært fungerer i Norge. Apple og Google Pay fungerer i en del andre land, men også her er det viktig å merke seg at utvalget er langt dårligere enn vi er vant til.
Litt kontanter som backup når man reiser utenlands kan derfor være å anbefale frem til resten av verden får en bedre kjennskap til disse løsningene som vi her hjemme tar for gitt. Det hjelper lite å ha penger på konto dersom man ikke klarer bruke disse til betaling på ferie.
Oppsummering
I Norge har digitale betalingsmetoder for lengst utkonkurrert kontanter, men nå ser vi også en trend der de digitale alternativene overtar for tradisjonelle betalingskort. Vi har derfor sett nærmere på hvilke metoder som er mest populære og hvordan dette kan endre våre vaner ytterligere. Her er det greit å merke seg at dette i stor grad står i stil med våre øvrige konsument vaner, og at et skifte til nettbutikker derfor også vil ha stor betydning for våre fremtidige vaner for betalingsmetoder.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»