Et ungt par byttet ut Białystok med Norge. Etter å ha bodd i fjordenes land i flere år, bestemte de seg imidlertid for å reise tilbake til Polen for å starte sitt eget eventyr i såpebransjen. – Beslutningen om å returnere til Polen ble tatt helt spontant, så bortsett fra forretningsideen og viljen til å jobbe eller utvikle oss, hadde vi ikke mange ressurser til å investere og utvikle selskapet i stor skala – sier Magdalena Łotowska-Kudaszewicz, grunnlegger Mydlarnia Trzy Paki.
Bartłomiej Godziszewski: Din historie med såper begynte i Norge. Hvordan havnet du der?
Magdalena Łotowska-Kudaszewicz: Vi dro til Norge fordi, etter vår mening, dette landet ga oss bedre faglige utviklingsmuligheter på den tiden. Den gang virket Norge bare som et fint sted å bo. Vi laget såper og naturkosmetikk generelt som en deltidshobby. Vi ble også motivert og inspirert av at nordmenn legger stor vekt på å leve i pakt med naturen og velger enkle, sunne produkter basert på råvarer av høy kvalitet. Vi begynte også å lese ingrediensene nærmere og ta hensyn til hva vi og sønnene våre bruker. Først lagde vi bare kosmetikk til eget bruk, og vi hadde det veldig gøy med det.
Men før tiden for såper kom, drev du en annen virksomhet.
Ja, vi var interessert i osteproduksjon og brygging i Norge. Det var et fint avbrekk fra jobben og en god form for avslapning. Det ga oss også litt øvelse i å lage noe fra bunnen av, noe som krever presisjon i måling av ingredienser og tålmodighet – noe som senere kom veldig godt med.
Hvorfor bestemte du deg for å gi opp ost og øl til fordel for såpe?
Da vi brygget øl, kom det meste av kunnskapen vår om emnet fra blogger. Vi leser også om å lage natursåper på en av bloggene vi har lånt oppskrifter fra. Uunngåelig som interesserte og opptok oss mer enn å brygge. Gitt den positive responsen fra folk som hadde muligheten til å teste kosmetikken vår den gang, tror jeg vi hadde bedre kontroll på det. Vi var også glade for at vi ved å bruke håndlagde produkter vet nøyaktig hvilke stoffer huden vår kommer i kontakt med. Vi visste at vi brukte noe godt og sunt.
Hvordan startet dette selskapet? Var nordmennene villige til å kjøpe såpene du laget av deg? Eller utviklet virksomheten seg først etter retur til Polen?
Vi solgte ikke produktene våre i Norge. Da vi bodde der, brukte og testet vi dem selv og ga dem av og til i gaver til familie og venner. Etter en tid bestemte vi oss for at det kanskje ville være en god idé å etablere selskapet vårt i Polen, og det gjorde vi.
Var de første månedene med virksomhet i Polen vanskelige?
Beslutningen om å returnere til Polen ble tatt helt spontant, så bortsett fra forretningsideen og viljen til å jobbe eller utvikle oss, hadde vi ikke mange ressurser til å investere og utvikle selskapet i stor skala. Det var vanskelig, men vi handlet metodisk – vi brukte pengene fra ett solgt parti kosmetikk til å kjøpe råvarer til det neste, og sakte begynte vi å gå i balanse. Samtidig ga det oss stor tilfredsstillelse fordi vi visste at vi lagde ting av høy kvalitet, akkurat det vi ville bruke selv.
Når bestemte du deg for å begynne å selge på nett og hvorfor?
Helt fra starten av selskapet og butikken visste vi at vi ønsket å selge primært på nett. Først etter en tid åpnet vi fysiske butikker som også fungerer som personlige hentepunkter for bestillinger fra vår nettbutikk 4szpaki.pl.
Er kjøperne hovedsakelig polske eller eksporteres mest kosmetikk?
Vi selger kosmetikken vår hovedsakelig i Polen, men vi ser mer og mer interesse fra apotek og kunder fra Storbritannia, Nederland og Tyskland, så vi utelukker ikke at vi snart vil tenke mer seriøst på eksport.
Hva er prosessen med å lage slike såper?
Nøye utvalgte råvarer må varmes opp manuelt i bestemte proporsjoner, bringes til riktig temperatur og blandes. Den ferdige massen helles deretter i former og kuttes i terninger etter herding. Før denne såpen er klar, må den modnes en stund i aldringsrommet. Såpeproduksjon er en arbeidskrevende prosess som krever mye tid, men som samtidig er mye moro.
Driver du et interessant selskap og vil gjerne fortelle oss om det? Skriv til [email protected]. Vi beskriver historien din!
Ikke bare stoler du på økologiske produkter, du driver også din bedrift i en ånd av null avfall. Tror du dette kan bidra til suksess?
Gitt forbrukernes økende miljøbevissthet, er en overgang til økologisk emballasje ikke bare ønskelig fra et forretningsperspektiv, men fundamentalt uunngåelig. Det virker for meg som om de fleste utviklingsselskaper som følger trender før eller siden vil fokusere på økologi.
Hva er dine planer for den nærmeste fremtiden?
Vi ønsker å utvikle oss spesielt på produktnivå – å skape flere og ulike typer kosmetikk som er nødvendige for daglig pleie. Det som inspirerer oss mest i denne forbindelse er kundene våre – de forteller oss hva de trenger, og vi prøver å lage det for dem når det er mulig. I tillegg tenker vi også på den allerede nevnte eksporten. Vi ønsker også å utvikle oss enda mer fra perspektivet til en økologisk forretningstilnærming. For eksempel har vi nå innført muligheten for å returnere tom emballasje av våre produkter. Vi vil gjenbruke dem selv og til gjengjeld vil kunden motta lojalitetspoeng som de kan løse inn når de handler, og dermed redusere kostnadene for bestillingen.\
Les også på MamBiznes.pl
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»