Home » De største nasjonale formuesfondene: hvordan investerer verden sparepengene sine?

De største nasjonale formuesfondene: hvordan investerer verden sparepengene sine?

by Catherine Monroe

Nasjonale formuesfond har blitt verdens største investorer de siste tiårene. Deres jobb er å investere statlige sparepenger for fremtidige generasjoner. Hvilke land har akkumulert mest av dem, og hvordan investerer de dem?

Nasjonale formuesfond forvaltes av flere dusin land rundt om i verden, inkludert Norge, Kina, Saudi-Arabia, Australia, Kuwait, Singapore, Qatar og til og med Russland. Dette er spesielle institusjoner satt opp for å multiplisere de økonomiske overskuddene akkumulert av stater. Den største nasjonalformuen kommer fra utvinning av naturressurser. Overskudd fra salg av olje, gass, kobber eller edle metaller renner ikke helt inn i private lommer, men går inn i budsjettet til offentlige investeringsfond.

Sammenlign nettinnskudd fra over 30 banker. Gjeldende plasseringsrangeringer

Fondenes viktigste rolle finansielle eiendeler Det nasjonale målet er å sikre økonomien til fremtidige generasjoner når dagens kilder til rikdom (f.eks. naturressurser) ikke lenger gir store overskudd.

Det største nasjonale formuesfondet i verden forvaltes av Norge. Statens pensjonskasse tilføres inntekter fra oljeproduksjon, som den hovedsakelig investerer i utlandet. Hans internasjonale formue er rundt 900 milliarder dollar. Dette offentlige fondet er også den største aksjonæren i norske offentlige selskaper og et av de største i det europeiske markedet. I Polen eier selskapet aksjer i selskaper som PKP Cargo, Kęty, Apator, Ciech og WorkService.

Hvordan investeres det norske samfunnets sparepenger?

For det første er de aller fleste midlene ikke investert i Norge, men i utlandet gjennom fondets globale arm. For det andre deler ledere Penger mellom aksjer, obligasjoner og eiendom i standardforhold på 65 %, 30 % og 5 %. Det vil si at de først og fremst fokuserer på å dele overskuddet til selskaper over hele verden og sekundært på permanente inntekter fra obligasjoner og husleie. Fondet investerer i både børsnoterte og private selskaper.

Mange andre riksformuesfond fungerer tilsvarende, f.eks. B. Australian Australian Future Fund eller Tamasek Holdings, som investerer sparepengene til innbyggere i Singapore. De fokuserer hovedsakelig på å investere i potensielle selskaper Forfølge utenfor landet. Takket være deres store kapitalbase og stabiliteten til innkommende midler, er de i stand til å ta store risikoer i håp om fremtidig fortjeneste.

De største nasjonale formuesfondene

Fondets navn

land

Totale eiendeler (milliarder USD)

Hovedkilden til kapital

Statens pensjonsfond – over hele verden

Norge

893

petroleum

Abu Dhabi Investment Authority

De forente arabiske emirater – Abu Dhabi

773

petroleum

SAMA Foreign Holdings

Saudi-Arabia

757

petroleum

China Investment Corporation

Kina

652

handel

TRYGT investeringsselskap

Kina

568

handel

Kilde: Sovereign Wealth Fund Institute

Nasjonale formuesfond var en av de viktigste kapitalkildene under den siste finanskrisen. Da de fleste investorer fikk panikk for å selge aksjene sine og konvertere dem til kontanter, kjøpte nasjonale fond Verdipapirer til rimelige priser, samtidig som du tar risikoen. Nylig investerte det malaysiske nasjonalfondet Khazanah Nasional i det skrantende Malaysian Airlines og tok på seg oppgaven med å få selskapet tilbake på rett spor.

Nasjonale formuesfond er også forpliktet til å investere i utviklingsregioner i verden. For eksempel finansierer kinesiske sparepenger viktige infrastruktur- og industriprosjekter i Afrika, mindre velstående regioner i Asia og Russland.

Der du sparer mest, nemlig den nåværende rangeringen av bankinnskudd

Finnes det noe som heter et nasjonalt formuesfond i Polen?

Ikke for øyeblikket. Det er heller ingen planer eller engang offentlig debatt om å sikre økonomien til fremtidige generasjoner gjennom en bred portefølje av investeringer over hele verden. Videre er både rollen til Det demografiske reservefondet og de åpne pensjonsfondene, som er nærmest konseptet om et nasjonalt formuesfond, foreløpig begrenset snarere enn utviklet. Det er heller knapt noen diskusjon om hvordan overskuddet fra kobberutvinning eller skifergassproduksjon skal investeres for fremtidige generasjoner. I denne forbindelse har Polen fortsatt mye å ta igjen sammenlignet med land som har drevet profesjonelle nasjonale formuesfond i mange år og har en klar politikk for offentlig sparing.

You may also like

Leave a Comment