Det polske sports-tv-markedet har akselerert som en ekte berg-og-dal-bane. Mange kringkastingsrettigheter har den siste tiden skiftet hender og en mektig aktør har også dukket opp på markedet – den svenske strømmetjenesten Viaplay (eid av svenske NENT), som har tatt over blant annet Bundesliga, Europa League og Conference League. og fra de påfølgende sesongene vil den også vise Premier League og Formel 1. Ba, skandinavene melder også at de utvider porteføljen til også å omfatte vintersport, og hopp-VM er en del av tilbudet deres i for eksempel Norge.
En flott reguleringstest for store sportsbegivenheter
Spørsmålet oppstår imidlertid om hvordan dette forholder seg til regelverket som har vært gjeldende siden 2015 på listen over viktige idrettsarrangementer som må vises på åpen fjernsyn. Fra ikrafttredelsen av denne forskriften vil fjernsynskringkasting være som angitt i artikkel 20b ledd. 2 i kringkastingsloven samt i KRRiT-forskriften av 17. november 2014 er rettslig beskyttet i alle land i EU. Etter lovens bestemmelser kan direkte fjernsynssending av viktige begivenheter som hovedregel bare sendes i et riksdekkende og avgiftsfritt program. Men man har inntrykk av at følgende regelverk i stor grad er blitt foreldet med tanke på medieutviklingen og snart vil trenge endringer for å kunne fortsette å fungere som planlagt i 2014.
– Hvis Viaplays aktivitet kun er nettsending, så kan det etter min mening ikke anses som å sende et fjernsynsprogram. Vi må lese nøyaktig slik det står i loven, fordi artikkel 20b i kringkastingsloven snakker om en «kringkaster av et fjernsynsprogram» og de ovennevnte forpliktelsene er tillagt ham. Jeg tror vi kunne bevise at Viaplay er en «kringkaster» og under visse betingelser til og med en «kringkaster» i kringkastingslovens forstand, men ikke en «kringkaster». Det er liksom et fortolkningsskritt for langt – sier Sebastian Urban, spesialadvokat for medierett.
På den nevnte listen over viktige hendelser i henhold til art. 20b ledd. 2 i kringkastingsloven, for tiden:
- 1) Olympiske sommer- og vinterleker;
- 2) semifinalene og finalene i verdens- og EM samt alle andre kamper innenfor rammen av disse begivenhetene med deltakelse av det polske landslaget, inkludert kvalifiseringskampene;
- 3) Andre kamper med deltagelse av det polske fotballaget innenfor rammen av de offisielle kampene og spill med deltakelse av polske klubber innenfor rammen av Champions League og UEFA-cupen.
Den polske lovgiveren har også utstedt en forordning som sier hvilke idretter i Polen som må sendes på åpen kanal, dersom det selvfølgelig er noen som ønsker å kjøpe disse rettighetene i vårt land. Det handler om hendelser som:
- 1) Spill med deltakelse av det polske landslaget i volleyball- og europamesterskap for kvinner og menn, inkludert kvalifiseringsspill;
- 2) Volleyball-verdensligakonkurranser for menn i Polen;
- 3) semifinalene og finalene i verdens- og europamesterskapet i håndball for menn, samt alle andre kamper innenfor rammen av disse begivenhetene med deltakelse av det polske landslaget, inkludert kvalifiseringskampene;
- 4) klassiske verdensmesterskap på ski;
- 5) Verdenscupkonkurranse i skihopp;
- 6) Verdenscupkonkurranse i langrenn for kvinner;
- 7) VM i friidrett.
Hvis Legia spiller i Conference League, må ikke Viaplay selge en underlisens?
Det er allerede kjent at Legia Warszawa definitivt vil spille i gruppespillet i Europa League eller Conference League til høsten, og denne kampen vil kun vises i Viaplay.
I teorien burde Viaplay, som ikke har en åpen lineær kanal, underlisensiere noen til å vise Legia Warszawa-spill i selve Conference League. Bare her kommer et juridisk spørsmål, men etter en kald gjennomgang av regelverket ser det bare ut til å være velviljen til Viaplay. Poenget er at den nevnte forskriften om selve kringkastingsloven rett og slett er utdatert og ikke har noe med dagens verden å gjøre. Denne inneholder ingen regel som tvinger rettighetshaveren til å dele denne konkurransen med den åpne kringkasteren.
For det første er den listede begivenhetskatalogen fra europacupforordningen stengt, og du ser forgjeves etter de aktuelle klubbkampene. Punkt 3 omhandler for eksempel behovet for å vise «andre kamper med deltagelse av det polske fotballaget som en del av de offisielle kampene og kamper med deltagelse av polske klubber som en del av Champions League og UEFA-cupen». Og mens andre offisielle landslagskamper ganske enkelt kan knyttes til National League of Nations, har det ikke vært en UEFA-cup på flere år (selv om Europa League er dens naturlige arv her). Det står heller ikke et ord i reglementet om Conference League, som har vært et produkt av de siste månedene. Denne katalogen er stengt, så den de facto vedvarende kringkasteren kan ikke selge underlisensen ettersom det ikke er påkrevd av regelverket – og dette er avgjørende i denne saken.
Dette bekreftes av en juridisk rådgiver som har erfaring med å forhandle lisensavtaler og TV-rettigheter. – En slik bestemmelse innebærer etter min mening ikke behov for å gi underkonsesjon. Mens «UEFA-cupen» er å forstå som Europa League, siden den er en fortsettelse av denne cupen under et annet navn, kan slike utvidede tolkninger tas i bruk. Det står imidlertid ingenting i dagens juridiske status om Conference League – sier Sebastian Urban, spesialadvokat for medierett.
Viaplay ønsker å respektere polsk lov, men må det?
Et annet spørsmål er om strømmetjenester klart kan knyttes til kringkastingsloven. Retten til å sende radio- og fjernsynsprogrammer gjelder programmer som har fått konsesjon for denne virksomheten eller distribuert i IKT-systemer og innført i programregisteret. Viaplayet som er nevnt er ikke inkludert i denne registreringen (eller i det minste ennå ikke i online registreringen, per 20. august). Interessant nok ble en annen strømmetjeneste lagt til i 2020 – DAZN.
Det skal imidlertid understrekes at ifølge Viaplays kunngjøringer ønsker avsender selv å respektere polsk lov, og administrerende direktør i NENT-gruppen, Anders Jensen, sa i et intervju for Virtual Media at han var klar over at dersom z gjorde det, for eksempel For å kjøpe hopp-VM ville Viaplay selge lisensen til en av de åpne kanalene. – Lignende regler gjelder i Skandinavia – mange sendinger, spesielt internasjonale konkurranser, må være på lineær fjernsyn. Samtidig har vi egne lineære kanaler og ikke i Polen. Så skal vi sende disse vinterdisiplinene, må vi finne tv-partnere – sa Anders Jensen fra Virtual Media. Spørsmålet er bare om han virkelig må, for advokatene som spesialiserer seg i denne saken er ikke overbevist.
– Viaplay er ikke en «kringkaster av et fjernsynsprogram» etter min mening, så du trenger ikke ha en liste over arrangementer som skal vises på åpne kanaler. Et annet tolkningstips bør bemerkes: Unntak fra etableringsfriheten skal tolkes snevert, i dette tilfellet til fordel for idrettsrettighetshaveren. Vi kan ikke utvide lovbestemmelsene for å utvide unntaket til gründeren, i dette tilfellet Viaplay, understreker juridisk rådgiver Sebastian Urban.
Kan det være en avsender som for eksempel koder for skihopp?
Så det kan vise seg at eventuelt salg av underlisenser til viktige arrangementer kun kan være en velvilje til en nettside. Selv om dette ikke er et åpenbart svart-hvitt-problem, da det polske regelverket er ganske utdatert og bør utvides til å gjenspeile dagens virkelighet. For eksempel er spørsmålet om sending av hopp-VM ennå ikke avklart, da ingen av kringkasterne offisielt har annonsert anskaffelse av senderettigheter for neste sesong. Det er imidlertid ingen mangel på villige folk, for hopp er en viktig disiplin for Eurosport, TVP og Viaplay drømmer også om det ganske høyt.
En annen leverandør kan imidlertid når som helst komme inn på markedet som ikke ønsker å være like skånsom som Viaplay, og gitt dagens juridiske situasjon kan det vise seg at noen viktige hendelser for Polen plutselig kan kjøpes og kodes.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»