Verft lokker Polen i håp om en kontrakt
Ikke rart at Warszawas supermaktskunngjøringer vekket interessen til utenlandske myndigheter og verft. Eksperter minner oss om at i løpet av det siste tiåret alene har minst tre av de største produsentene av klassiske fremdriftsubåter på kontinentet vært involvert i potensiell konkurranse om det polske markedet. Den franske skipsbyggingsgruppen Naval Group tilbyr Scorpene-skip som kan frakte kryssermissiler. Konkurransen for franskmennene var det tyske skipsbyggerselskapet ThyssenKrupp Marine Systems, basert i Kiel, som foreslo U 214 eller U 212A undervannsenheter med AIP brenselceller for luftløs fremdrift. Også verftene til det svenske konsernet Saab var involvert. Som andre konkurrenter tilbød han Polen deltakelse i skipsbygging. Svenskene uttalte til og med at deres stillegående og derfor «usynlige» A26-skip, utstyrt med elektrisk diesel fremdrift og Stirling-motorer, – hvis de mottar ordre fra Polen – er klare til å bygge dem sammen og gi våre selskaper den nødvendige teknologien for å levere .
Sjøforsvaret uten undervannsvåpen
Bare den forsvarsløse «Orzeł» ble igjen på posten
«Vår eneste operative ubåt, Orzeł, er bare en skygge av et skip kjøpt fra USSR på midten av 1980-tallet, da dagene til Warszawapakten var talte,» sier en marineekspert som ønsker å være anonym. Skipet er teknisk dyktig, men praktisk talt forsvarsløst på grunn av umuligheten av å vedlikeholde utstyret, deler og torpedoer som måtte importeres fra Russland. – Dette er en enhet fra en vellykket serie skip bygget ved Krasnoye Sormovo-verftet i Gorky. Kampenheter ble satt opp der for undervannsjakt, forfølgelse av fiendtlige skip, samt skjulte patrulje- og rekognoseringsoperasjoner. En gang Kilo-skip, som hadde en strømlinjeformet dråpeform, ble beskyttet med et spesielt anti-reflekterende belegg, hadde et lydtett fremdriftsrom, seks torpedoutskytere og et mannskap på 60, vant respekten til rivalene i Atlanterhavskoalisjonen. I dag er Orzeł, som har gjennomgått uendelige renoveringer de siste årene og har vært plaget av uflaks (først kolliderte den med en tørrdokk, så ble elektronikken skadet i en brann), kun egnet for undervannsøvelser.
Det er rart, men feilen i «Orka»-programmet overrasker ingen i dag. Undervannsinvesteringen på titalls milliarder zloty overskred ganske enkelt de økonomiske og organisatoriske evnene til ikke bare det nåværende teamet. «Orka» forblir i forsvarsminister Mariusz Błaszczaks siste flerårige tekniske moderniseringsplaner for de væpnede styrker, men er utsatt til en ubestemt fremtid, sikkert etter 2035.
Maksymilian Dura, militærekspert for Defense-24-portalen, påpeker at de høyeste statlige beslutningstakerne fortsatt ikke vet hvilken rolle, oppgaver og derfor målformen til undervannskomponenten til de polske sjøstyrkene skal være. – Dette er for å bekrefte det faktum at selve konseptet til «Orka»-programmet har blitt endret minst fire ganger de siste årene – minner analytikeren om. Under slike forhold er det umulig å rasjonelt planlegge langsiktig modernisering verdt milliarder av dollar. Dette gjelder spesielt siden bevæpning av skip med kryssermissiler ikke bare øker prisen på våpenet, men også gjør det vanskeligere å anskaffe, siden det krever politiske avtaler med myndighetene i landene der det produseres langdistanse angrepsmissiler.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»