Home » En by i polarsirkelen – Mo i Rana

En by i polarsirkelen – Mo i Rana

by Catherine Monroe





Mo og Rana, foto: Wikipedia

Fra Bodø kjører vi sørover langs den svingete kystveien. Der, nesten ved polarsirkelen, i enden av Ranfjorden, spredte Mo og Rana seg.


Mo var bosatt i steinalderen og var lenge et handelssted for Helgeland. Rana-regionen var kjent for å produsere høykvalitetsbåter og jaktprodukter. I andre halvdel av 1800-tallet ble handel endelig sanksjonert. Området rundt Mo og Rana er rikt på jernmalm og vann som kan gi strøm, noe som førte til at byen i mange år har vært et senter for gruve- og metallindustrien – innbyggertallet vokste raskt fra 2000 til 25 000 i dag Betydning tapt. I dag har Mo i Rana (dette navnet har kun vært brukt i offisielle dokumenter siden 1999, tidligere ble det bare skrevet «Mo») i overkant av 18 000 innbyggere, noe som gjør det til det nest største i Nordland (etter Bodø).





mo_kirke_rana.jpg
Kirke i Mo i Rana, foto: Wikipedia





Den viktigste informasjonen


Vi starter (som sakte er i ferd med å bli standard) på stedet der det er lettest å lære historien og grunnleggende fakta om stedet vi er på. I Mo i Rana heter dette stedet Rana Museum. Hovedkvarteret er praktisk talt i sentrum av byen. Komplekset er både et historisk museum og et naturhistorisk museum – her finner du et komplett tverrsnitt av områdets historie. Informasjonen gis på norsk, engelsk og tysk. Det er også mulig å bestille reiseguide på disse språkene. Om sommeren er det verdt å besøke lokalavdelingen til museet, som ligger ved E12, ca 8 km fra sentrum av Stennestet Friluftsmuseum. Her kan du se lokale bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Gårder vekkes til live ved en rekke undervisningsarrangementer – vi lærer hvordan de tidligere beboerne levde og arbeidet på gården. Det er verdt å besøke Stenneset, spesielt i slutten av juni når den fargerike og høylytte Stennesdagen-festivalen finner sted der.





ranamuseum02.jpg
Rana Museum, foto: Wikipedia





Fargerike hus ved vannet


Mo i Rana har hatt mer flaks i sin historie enn mange av byene jeg allerede har beskrevet, derfor kan vi gå til Moholmen i dag. Den eldste delen av byen ligger på halvøya som stikker ut i vannet i Ranfjorden, hvor vi blant annet kan finne: Spor etter glansårene til den lokale jernmalmgruven og handel med Sverige. Fargerike, fortsatt brukte og kjærlig restaurerte trehus og hytter sørger for god stemning selv på de gråeste dagene. En perfekt tur for å bli kvitt bluesen.





mo-i-rana_moholmen.jpg
Moholmen, foto: Wikipedia





Kraften til Moder Natur


Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark ligger ca 30 km nord for byen. Hovedattraksjonen i dette området er den monumentale Svartisenbreen. Faktisk inkluderer dette navnet to separate isbreer: Vestre Svartisen er på 221 km2 og er den nest største isbreen i Norge etter Jostedalsbreen, mens Østre Svartisen er den fjerde isbreen på 148 km2. Totalt snakkes det 60 språk i Svartisen, det mest populære blant turister er Austerdalsisen. Breen kan beundres fra land og fra vannet i Holandsfjord. En annen attraksjon er muligheten til å se landskapet skapt av is – noen av områdene som er tilgjengelige i dag var dekket med et tykt lag med is for noen tiår siden.





glacier_svartisen_engabreen.jpg
Svartisen, foto: Wikipedia





Jeg ser mørke, jeg ser mørke


Den enorme ismassen er ikke den eneste attraksjonen som venter oss i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Det er også vakre grotter der. For de mindre erfarne anbefaler vi Grønligrotta – den eneste grotten i Norge med kunstig lys. En guidet tur i kalksteinskorridorene, dannet av is og vann for 700 000 år siden, varer i omtrent 40 minutter og er tilgjengelig fra 6. juni til 30. august.


Mer erfarne jagerfly bør gå til Sethergrotta. Underjordiske, romslige rom opptil 15 m høye, passasjer skåret i marmor og en underjordisk elv venter på vågale mennesker utstyrt med kjeledress, hjelmer og lommelykter. Reisen gjennom dette mesterverket av naturen varer i to uforglemmelige timer. Grotten er tilgjengelig fra 20. juni til 15. august.





grnligr_inng.jpg
Inngang til Grønligrotta, foto: Wikipedia





For å oppsummere det: Mo og Rana ser ut til å være lite iøynefallende, men det er bare en illusjon. Byen myldrer av liv, men det er også mange severdigheter utenfor. Så kanskje det er verdt å besøke dette stedet utenfor allfarvei?


Nyttige nettsider:


mo-i-rana.net


www.visithelgeland.com


www.svartiskongensrike.no





Mer informasjon


Rana museum


Ms. Nansensgt 22


8601 Mo og Rana


Stenneset Friluftsmuseum


Stenne sett 1


8601 Mo og Rana


www.helgelandmuseum.no

Åpningstider:


20.06.-20.08 man-fre kl. 10.00-15.00, lørdag kl. 11.00-15.00


Resten av året man-fre 10.00-15.00


Stenneset Friluftsmuseum er åpent under arrangementene


og etter avtale.



You may also like

Leave a Comment