Norsk Secret Service (PST) meldte mandag at en mann mistenkt for å ha videreført hemmelig informasjon til et fremmed land ble pågrepet i Oslo lørdag. Den mistenkte ble stilt for retten mandag og ble deretter varetektsfengslet i fire uker.
Line Nyvoll Nygaard, en representant for den norske hemmelige tjenesten PST (tilsvarende vår ABW), sa i et mandagsintervju for TV2 Nyhetskanalen at den arresterte «møtte en tjenestemann fra russisk etterretning» og ble varetektsfengslet i fire uker.De to første uker vil han være i absolutt isolasjon. .
– Det er spesielt viktig at tiltalte ikke kan kommunisere med omverdenen, for eksempel gjennom andre fanger, og ikke kan påvirke vitner eller ødelegge bevis, la Nygaard til.
PST meldte at den pågrepne var mistenkt for å ha gitt opplysninger til et fremmed land som kan sette Norges grunnleggende nasjonale interesser i fare.
Den nasjonale (statlige) radio- og TV-stasjonen NRK meldte at «mannen mottok betydelige pengesummer for informasjonen han ga».
Han ble siktet for straffelovens paragraf 123 og 124 i forhold til å avsløre statshemmeligheter og dømt til inntil 15 års fengsel.
Ifølge PST hadde den mistenkte vært i kontakt med den russiske agenten en stund.
De internertes advokat, Marianne Darre-Naess, kunngjorde at hennes klient hadde erklært seg ikke skyldig, rapporterte PAP. I en uttalelse til NRK sa hun at klienten sa at handlingene hans var «mer nyanserte» enn anklagene mot ham.
Norske medier hevdet på sin side allerede mandag at den mistenkte har erkjent å ha gitt opplysninger for penger, men hevdet at opplysningene ikke var så alvorlige at de kunne sette statens sikkerhet i fare og at det kunne reises tiltale mot ham.
Ifølge PST skjedde pågripelsen på en restaurant i Oslo under den mistenktes lunsjmøte med en «russisk etterretningsoffiser». Varetektsfengslingen var rolig, «uten dramatikk», avslørte Nygaard. Allerede mandag – dagen PST kunngjorde forvaringen,
DNV GL, et av verdens største klassifiseringsselskaper med base i Høvik ved Oslo, innrømmet at den mistenkte var deres ansatt.
DNV GL bekreftet at den mistenkte hadde jobbet der i flere år.
DNV GL samarbeider med PST: «Vi vil jobbe tett med politiet for å støtte etterforskningen.» […] Dette er en veldig alvorlig sak, og vi må komme til bunns i det.»
Norske medier sa at det ikke ble avslørt om DNV GL selv oppdaget den mistenktes uønskede aktivitet og varslet myndighetene, eller om praksisen ble eksponert eksternt uavhengig av den mistenktes arbeidsgiver.
I utgangspunktet ble verken den internertes identitet eller detaljer om arten av arbeidet hans eller problemene han behandlet offisielt kunngjort. Det ble kun opplyst at han var 50 år eller noe eldre.
Norske medier meldte mandag umiddelbart at den mistenkte hadde norsk statsborgerskap, men ikke er født i Norge. De hevdet også i mandagens materiell at den mistenkte hadde jobbet med prosjekter/oppdrag der han kan ha hatt kontakt med forsvarsindustrikunder.
Onsdag 19. august meldte norske medier at den mistenkte var indiskfødt norsk statsborger Harsharn Singh (Harsharn Singh Tathgar).
De gjentok også at han benektet at informasjonen som ble gitt til den russiske agenten utgjorde en trussel mot nasjonal sikkerhet.
Blant annet meldte nettjenesten til Dagens Næringsliv (DN) onsdag at den mistenkte samarbeidet med Kongsberg Maritime-konsernet (som også inkluderer den nylig kjøpte «maritime filialen» av Rolls-Royce-gruppen).
Kongsberg Maritime bekreftet at Harsharn Singh Tathgar var involvert i «utviklingsprosjekter».
Tathgar mottok tidligere (i konkurranse med 55 andre) en innovasjonspris fra DNB (som majoritetseier i selskapet og ikke i forbindelse med samarbeidet med DNV GL eller Kongsberg).
Hos DNV GL var han prosjektleder. DNV innrømmet onsdag at Tathgar hadde jobbet med rundt 50 av klasseselskapets kundebedrifter. Han var hovedsakelig opptatt av materialteknologi, sier Anette Bonnevie Wollebæk, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Maritime, til DN.
Kongsberg Maritime avviste at saken dreide seg om hemmeligheter knyttet til militære teknologier.
Tidligere har den mistenkte samarbeidet med blant annet Umoe Solar og Sintef forsknings- og utviklingssenter, som hovedsakelig driver med marin teknologi.
DNV GL-uttalelse fra 18. august:
15. august ble en DNV GL-ansatt som arbeider i olje- og gassektoren pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og siktet for spionasje.
Han hadde ikke sikkerhetsklareringsbevis (om tilgang til gradert informasjon) og arbeidet derfor ikke med prosjekter for Forsvarets forsvarsindustri eller andre statlige etater hvor sikkerhetsklarering er en nødvendig betingelse for innsyn. Han har ikke hatt lederansvar på flere år og har jobbet med et begrenset antall prosjekter i løpet av sin tid i DNV GL – hovedsakelig innen materialteknikk. Da han ble arrestert, ledet han et felles industriprosjekt om 3D-utskrift.
Vi anerkjenner for tiden omfanget av alle prosjektene han har jobbet med de siste årene og kontakter alle relevante kunder. Vi jobber også tett med PST. På grunn av etterforskningens sensitive natur kan vi ikke gi ytterligere informasjon på nåværende tidspunkt.
DNV GL opprettholder et strengt samsvarsprogram med internasjonale ISO-standarder, inkludert ISO 27001, som det er DEKRA-sertifisert for, for olje- og gassdivisjonen. Alle ansatte og leverandører er kontraktsmessig bundet til våre etiske retningslinjer, som inkluderer overholdelse av lover om anti-korrupsjon, antitrust, eksportkontroll og databeskyttelse. DNV GL-ansatte er kontraktsmessig forpliktet til å opprettholde streng konfidensialitet overfor kunden og er underlagt en kontroll før ansettelse. Alle ansatte får obligatorisk opplæring gjennom hele karrieren i selskapet om å rapportere faktisk eller mistenkt mishandling, inkludert bekymringer/mistanker knyttet til korrupsjon, svindel, brudd på arbeidsrett, diskriminering og andre etiske spørsmål. Våre IT-systemer fungerer i samsvar med internasjonale standarder for cybersikkerhet og databeskyttelse, inkludert prosedyrer for dokumenttilgang.
Den russiske ambassaden i Norge har ikke kommentert pågripelsen av den spionasjemistenkte. Den reagerte imidlertid på beslutningen om å utvise den russiske diplomaten (i forbindelse med lørdagens varetektsfengsling i Oslo av en norsk statsborger mistenkt for å ha spionert for russisk etterretning) ved å inngi en formell protest.
Onsdag 19. august kunngjorde norske myndigheter at de utviser en russisk diplomat etter arrestasjonen lørdag av en norsk statsborger mistenkt for å ha spionert for russisk etterretning.
Det norske utenriksdepartementets talskvinne Siri Svendsen sa til AFP i en e-post onsdag at landets myndigheter hadde informert den russiske ambassadøren i Oslo om at «som en uvelkommen person og som diplomat blir den ambassadeansatte bedt om å forlate Norge.»
Samme dag kunngjorde den russiske ambassaden i Oslo at den hadde inngitt en formell protest mot internering, ransaking og påfølgende utvisning av en russisk diplomat fra Norge (identifisert av den norske dagsavisen og nettnyhetstjenesten VG som Alieksandr Stekolshikov, ansatt av). ambassadens kommersielle avdeling).
Som Reuters blant annet skriver: Ifølge norske medier anerkjente de lokale tjenestene diplomaten som en russisk etterretningsoffiser.
PAP, fra media, PBS
Foto: Harsharn Tathgars private sosiale medieprofil
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»