Forskere ved Norsk Polarinstitutt brukte en GPS-enhet for å spore bevegelsene til en ung fjellrev. Det viste seg at dyret nådde Ellesmere Island i Canada fra den norske Svalbard-skjærgården på 76 dager, og dekket en strekning på 4415 kilometer.
Forskere ved Norsk Polarinstitutt festet en GPS-sender til en ung fjellrev (Vulpes lagopus) i juli 2017. Etter at dyret ble fanget og utstyrt med senderhalsbånd, ble det undersøkt grundig. Basert på slitasjen på tennene hennes, anslo forskerne at kvinnen var mindre enn ett år gammel. Hun veide mindre enn 2 kilo på den tiden. Siden den gang har de overvåket bevegelsene til dyret, som bestemte seg for å ta en ganske lang reise 1. mars 2018.
Den totale avstanden som ble tilbakelagt av fjellreven var 4 415 kilometer. Forskere fulgte henne fra hun forlot Svalbard-skjærgården, en norsk provins i Arktis, og fødestedet hennes 1. mars 2018, til hun avsluttet reisen på Ellesmere Island 1. juli 2018. Ellesmere Island er en øy i den arktiske arktiske skjærgården, som tilhører Canada.
En detaljert beskrivelse av turen og konklusjonene til forskerne ble publisert i tidsskriftet «Polarforskning«.
Ungreven krysset lange strekninger med havis. Den beveget seg med en gjennomsnittshastighet på 46,3 km per dag, men den lengste daglige distansen var 155 km. Den lå på et isdekke på Nord-Grønland. Dette er den raskeste bevegelseshastigheten til denne arten, sa forskere. Hunnreven dekket ruten mellom Norge og Canada på 76 dager – fra 26. mars da hun dro fra Svalbard til begynnelsen av juni da hun dukket opp på øya Ellesmere.
Først trodde etterforskerne at det var en feil at utstyret var skadet. Selv om fjellrevene er kjent for sin utholdenhet og evne til å overleve under tøffe polare forhold, overrasket dataene som vises av GPS forskere. – Først trodde vi ikke våre egne øyne. Vi trodde reven var avlivet og ført dit med båt, men det var ingen båter i området. – Vi ble overrasket, sa Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt.
Foto Eva Fuglei/Arnaud Tarroux/Norsk Polarinstitutt
Dessverre sluttet GPS-senderen å virke 6. februar 2019, så teamet vet ikke hvor den uredde reven er. Likevel samlet forskere nok data til å detaljere den unge kvinnens utrolige reise. I 2017 installerte forskere sendere på over 50 rever, men den unge hunnen var den eneste som tok turen.
I tillegg til å fremheve deres vanvittige vandreånd, viste studien at fjellrevens gener kan blandes i ulike miljøer. Den overvåkede hunnen er en av to underarter av fjellreven. Det er rever med blålige fargetoner som for det meste oppholder seg i kystområder fri for is og snø og lever av fugler, deres egg, fisk og åssler. Den andre undertypen har hvit pels og jakter på gnagere.
Forskere tror at reven kan ha gjort sin reise på grunn av matmangel, men er usikre. Da den nådde det kanadiske Arktis, endret den økosystemet og kostholdet, noe som beviste teorien om genflyt i fjellrevens bestand.
Kilde: Vitenskapelig varslingFoto: Elise Stroemseng/Norsk Polarinstitutt
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»