Home » Fra Frankfurt am Main til Norge: En ekstraordinær overlevelsestur av «Podróże Małe i Duże»-gruppen – eventyr-, overlevelses- og bushcraft-timer

Fra Frankfurt am Main til Norge: En ekstraordinær overlevelsestur av «Podróże Małe i Duże»-gruppen – eventyr-, overlevelses- og bushcraft-timer

by Gunnar Garfors

21.12.2023 21:54
– Å OPPDATERE 28. februar 2024 kl. 20.58

Surivavol-tur til en gruppe polakker fra Tyskland – Vi skrev for en tid siden om Facebook-gruppen «Podróże Małe i Duże», som for tiden vinner hjertene til lokalsamfunnet nær Frankfurt am Main. (Les: «Reise i liten og stor skala»: Hvordan en Facebook-gruppe forener polakker i Tyskland gjennom en lidenskap for reise), Darek og teamet hans senker ikke farten. La oss gi ham en stemme. Les mer nedenfor
Les også: Erobre Arktis fra Frankfurt am Main. En ekstraordinær tur av en polsk gruppe fra Tyskland

I begynnelsen av desember 2023 fløy vi fra Frankfurt am Main for en helg med min venn Zbyszek, kjent som «Wiking». til Norge. Disse var rundt Maridalsvannet som var frosset til. Det var «Szlendi» overlevelsesreise fra Partyzanci Lubelszczyzny-kanalen. Paweł Szlendak var skaperen og programlederen sammen med Czesław Lang på Polsat TV: «Overlev og vinn». Jeg har holdt på med dette i årevis Temaer som overlevelse, bushcraft og overlevelse under vanskelige forhold Han gjennomfører opplæring på dette området i Polen og holder foredrag om forberedelser til den såkalte blackouten, det vil si hvordan vi skal håndtere en situasjon der vi går tom for mat, strøm, vann, gass og mister taket over hodet.

Jeg skrev til Paweł noen uker før jeg dro til Norge. Han satte meg i kontakt med Łukasz, en polak som bor fast i Oslo. Reisen var i utgangspunktet ganske usikker. Jeg var den første som så på dette emnet og kjøpte en billett til Oslo, og viste genuin interesse. Jeg hørte senere fra Łukasz at uten meg og min besluttsomhet kanskje ikke denne turen hadde skjedd.

Det var definitivt ikke en tur for nybegynnere. Forholdene var ikke særlig gunstige, som selv Szlendi innrømmet. Vi kom bort Snø og bitter frost, som brant huden, gjorde mange aktiviteter umulige, f.eks. B. lage feller av hasselnøtter, vanlig bevegelse og størkne barken på trær og deres røtter til stein. Du kjente ikke tærne, men vi visste hva vi gikk inn til og klaget ikke.

Vi hadde undervisning i å lage opptenning av bjørk og bruk av flint og brukte bue- og granmetoden. Båltenningsøvelser fant sted under vanskelige forhold. Vi lærte om ulike typer branner: Long Fire, Swedish Fire, Rakettild (den såkalte finske brannen), Pyramid Fire, Tipi, Dakota, Nodia (den såkalte sibirske brannen). Den dekket metodene for å bære ild, lage stearinlys og fakler, skaffe vann, frastøte mygg i skogen ved å bruke den vanlige busken og forskjellige plantebelegg.
Bilder fra denne turen finner du i gruppen Små og store turer. Les mer nedenfor

Etter å ha gått noen kilometer over frossen mark og bekker i en frost på -10 grader Celsius, tent noen bål, spist noe og drukket varm kaffe, dro vi til leiren fordi solen var i ferd med å gå ned. Doom var nært forestående. Vi samlet og hugget masse ved, nok for den kalde natten.

I leiren vår var det allerede en norsk presennings-tipi med en liten komfyr i. Vi spiste vilt, drakk lokal måneskin og snakket blant annet om livet i Norge.

Vi sov i skogen i disse temperaturene -15 °C. Vi tilbrakte natten i en tipi med komfyr, men etter kl. 1 var røret blokkert og all røyken kom inn. For å unngå karbonmonoksidforgiftning måtte vi slukke brannen og noen av deltakerne byttet innkvartering mens andre (inkludert meg) holdt seg i tipi. Vi sov resten av natten uten bål, med presenningen åpen, på samme temperatur som ute. Det som reddet meg var at jeg hadde kjøpt ny vintersovepose noen dager tidligere og at jeg hadde kjøpt en turmatte fra Biltema-butikken i Oslo, som isolerte bedre fra bakken enn en vanlig liggeunderlag. Les mer nedenfor

Dagen etter sjekket vi at alle hadde det bra, samlet ved, tente bål, renset soten fra skorsteinen over tipien vår og spiste frokost. I teltet hadde vi praktiske medisinske kurs ledet av oberst Dariusz Paździoch, inkludert: hvordan bruke en taktisk tourniquet på et sår under kampforhold, og kurs om topografi, kartografi og navigasjon med kompass ledet av Szlendi.

Hele turen gikk veldig fort og vi var lei oss for at vi måtte tilbake.
Videreutdanning i Norge er planlagt til april 2024.

Forfatter: Dariusz Grom gruppeadministrator Små og store turer. Arrangør, bushcraft-entusiast, positiv gal og motivator.

You may also like

Leave a Comment