Google vil ikke la russerne hvile og uttaler seg nok en gang mot deres aggresjon mot Ukraina. Kanskje ikke engang med vilje denne gangen, men likevel.
Vi vil minne om at det torsdag ble sirkulert informasjon på Internett som Google og Ukrainas innenriksdepartement har til hensikt å digitalisere Bilder av byer ødelagt av russernefor å vise dem på Google Maps. Dette materialet er offisielt samlet inn for å hjelpe politi og nødhjelp, men det er vanskelig å unngå inntrykk av at det også handler om å øve et visst press på opinionen gjennom sjokk.
Etter slaget rullet Google-økosystemet akkurat ut nok et sjokkerende element – selv om du må vurdere det denne gangen ikke nødvendigvis det må være Mountain View-selskapet selv. Brukere som har tuklet med maskinlæringssystemet kan like gjerne ha gjort det, enten det er bevisst eller ubevisst.
Søk: Google Maps tar et radikalt skritt. Du vil være i sjokk
Saken gjelder Google Oversetter. Nemlig når vi prøver å oversette det engelske uttrykket Kjære russere (polske kjære russere) til russisk, vil applikasjonen spørre om det ikke er en tidsbegrensning døde russere (polske bekymrede russere).
Ikke noe spesielt, fordi begge ordene høres like ut, så en tilfeldig skrivefeil er teoretisk mulig her. Det ser imidlertid ikke ut til at i en verden som er overopptatt av språkets kultur, har en slik sak gått ubemerket hen.
Det er mulig at algoritmene som driver oversetteren har blitt tuklet med, og forvirringen er ikke forårsaket av selskapet, men av brukerne. Dessuten ikke nødvendigvis med vilje. For så ofte oversatte de døde russeredenne kunstige intelligensen tok dette som standardspørring. På den annen side er den påståtte feilen ennå ikke rettet på tidspunktet for publisering av denne kunngjøringen.
Uavhengig av opprinnelsen er det usannsynlig at Kremls lettsindighet vil glede Google. Bare det samme gjelder blokkeringen av statsdumaens kanal på YouTube – og Google gjør fortsatt jobben sin.
Fotokreditt: Shutterstock (Serhii Mykhalchuk)
Tekstkilde: Hromadske, egen utg
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»