Klimaendringer og de tilhørende utfordringene er i dag et av de mest alvorlige globale problemene som påvirker naturmiljøet og dermed menneskers livskvalitet. Byer rundt om i verden er spesielt utsatt for virkningene av disse endringene og må reagere raskt og iverksette tiltak for å redusere den negative påvirkningen på klimaet.
Som svar på disse utfordringene går det polske utviklingsfondet sammen med den norske organisasjonen Nordic Edge og organiserer et utdanningsprogram innenfor rammen av EØS-finansieringsmekanismen 2014-2021 og den norske finansieringsmekanismen 2014-2021 “Hack klimaet”. Mottakere av aktivitetene innenfor rammen av bilateralt samarbeid for å gjennomføre den grønne omstillingen vil være lokale myndigheter i Polen og Norge. Hovedmålet med prosjektet er «grønn» integrering av byer slik at de lærer å svare sammen på utfordringene med klimaendringer gjennom utveksling av god praksis og bruk av nye teknologier og verktøy.
Prosjektet fokuserer på fire temaområder:
– redusere miljøforurensning,
– Optimalisering av bruken av naturressurser,
– bærekraftig urban mobilitet
– Plassforvaltning.
Polske og norske byer utvikler seg raskt, noe som medfører behov for optimal utnyttelse av naturressursene, tatt hensyn til naturmiljøet og viktigheten av effektiv bruk av tilgjengelig areal. Dette er nøkkelen til å skape en fremtid der urbanisering ledsages av grønn infrastruktur, et vennlig miljø og høy livskvalitet for innbyggerne.
Deltakere i «Hack the Climate»-prosjektet kan inkludere byer med distriktsrettigheter, bykommuner, by-landkommuner, interkommunale forbund, distriktskommunale forbund og kommunesammenslutninger. Rekrutteringen til prosjektet har startet 21. august 2023 og er basert på innsending av en byutfordring om klima og grønn transformasjon innenfor ett av fire definerte temaområder.
17. august i år ble det holdt et informasjonswebinar for byer som var interessert i å delta i prosjektet. Du kan se opptaket hans Her.
Programmet fokuserer på tre arrangementer: pedagogiske workshops i Warszawa, et virtuelt implementeringshackathon og et studiebesøk til Stavanger, Norge.
Målet med den første fasen – utdanningsverksteder i Warszawa – er å utveksle god praksis mellom byer og utvikle nye verktøy for grønn transformasjon av byer. På treningsdager 21.-22 september i år.Deltakerne har mulighet til å utvikle applikasjonskonsepter som metodisk gjør kampen mot klimaendringer enklere Tjenestedesignog finn ut mer om mulig bruk av dataanalyse i byforvaltning.
Om dager I år fra 24. til 26. november. Det blir et virtuelt programmeringsmaraton der programmeringsteam skal løse utfordringene til utvalgte lokale myndigheter – tre polske byer og en norsk – ved å bruke ekte bydata. De beste prosjektene blir premiert og deretter gjennomført. Den totale premiepotten er opptil 40 000 euro!
Som en del av prosjektet er det planlagt til mai 2024 Studieopphold i Norge, som gjør deltakerne i stand til å bli kjent med innovative løsninger innen økologi og bærekraftig utvikling. Besøket er knyttet til deltakelse på EXPO arrangert av Nordic Egde og vil delta av alle representanter fra de fire byene som er kvalifisert til hackathon og medlemmer av de vinnende programmeringsteamene. Arrangørene vil gi deltakerne transport, overnatting og måltider.
«Hack the Climate»-prosjektet er ikke bare et arrangement med fokus på teknologiske aspekter for å bekjempe klimaendringer, men også en mulighet for internasjonal dialog og kunnskapsutveksling. Som en del av satsingen vil deltakerne få muligheten til å lære om avanserte løsninger innen økologi og bærekraftig utvikling, inspirert av innovasjoner og beste praksis på feltet.
Prosjektet er et viktig skritt for felles handling for å beskytte miljøet og bekjempe klimaendringer. Ved å forene krefter, dele kunnskap og bruke moderne teknologi, har byer sjansen til å effektivt motvirke de negative effektene av klimaendringer og skape et mer bærekraftig og vennligere miljø for fremtidige generasjoner.
Mer informasjon på programmets hjemmeside Hack klimaet.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»