Ettersom solcelleanlegg har blitt stadig mer populært de siste årene, har også antallet solcellemoduler som skal kastes økt. I motsetning til tilsynelatende er dette ikke bare et spørsmål om økologi, men også betydelige besparelser for industrien gjennom gjenbruk av råvarer. Solcellepaneler er designet for å tåle tøffe miljøforhold i flere tiår, noe som beviser deres levetid. Denne påliteligheten representerer imidlertid den største hindringen for resirkulering.Det blir problematisk å skille de enkelte elementene i modulen, spesielt glasset, fra andre lag av enheten. Foreløpig, ved bruk av standard paneldeponeringsmetoder, er det ikke mulig å effektivt og økonomisk skille modulen. Av denne grunn ble den varme knivmetoden utviklet, som perfekt takler de tidligere nevnte problemene. Det er et resultat av innsatsen til Det internasjonale energibyrået (IEA) i samarbeid med et selskap som driver med resirkulering av PV-moduler som en del av oppgave nummer 12 i programmet Program for fotovoltaiske energisystemer.
En innovativ metode
Den varme knivprosessen utviklet av IEA er preget av innovative løsninger for plateresirkulering. For tiden brukes denne teknologien i et av ENVIEs største resirkuleringsanlegg for solcellepaneler i Bordeaux, Frankrike. Hele den varme knivdelamineringsprosessen i den franske fabrikken foregår i flere trinn. Først kobles koblingsboksen fra og alle kabler fjernes fra innsiden. Aluminiumsrammen demonteres deretter. Det tredje siste trinnet er å skille glasslaget fra det nederste laget av modulen. Hot Knife bruker høye temperaturer som smelter polymerene som binder glasslaget til lagene under. Dette gjør det mye enklere å skille individuelle moduldeler fra hverandre. Koblinger til koblingsboks, kabler og aluminiumsramme kan også fjernes i tidlige stadier av behandlingen. Når det gjelder Hot Knife, er det mulig å gjenbruke gjenvunnet glass og aluminiumspaneler, noe som tidligere ikke var mulig med tradisjonelle gjenvinningsmetoder. Dette førte ofte til at glasslaget gikk i stykker, og gjorde det ubrukelig for videre bruk. I tillegg mener forskere at denne metoden vil muliggjøre gjenvinning av materialer fra kobberkabler, celler og EVA-filmer. Imidlertid er IEA-forskningen for tiden fokusert på glass og aluminiumsruter. For tiden sendes andre gjenvunne materialer enn aluminium og glass til et eksternt resirkuleringsanlegg hvor EVA brennes og kobber og sølv gjenvinnes. Aspektet med prosessering av kabler og EVA-lag samt råvaregjenvinning fra moduler på samme produksjonslinje vil bli vurdert i fremtidige analyser.
Lykke til?
Det er imidlertid trygt å si at den varme knivmetoden reduserer energiforbruket og klimagassutslippene ved avhending av PV-moduler. I følge en rapport utarbeidet av IEA med tittelen «Life Cycle Assessment of a Crystalline Silicon Photovoltaic Module Using Hot Knife Technology», viser denne teknologien imponerende effektivitet og positiv miljøpåvirkning. Basert på en studie presentert av IEA, er bruken av Hot Knife bare ansvarlig for 0,3 % av det totale karbonavtrykket som en PV-modul etterlater i sin livssyklus. Samtidig er denne metoden i stand til å redusere virkningen av råvareutvinning for produksjon av PV-moduler med omtrent 80-98%. Dette skyldes selvsagt delvis den begrensede produksjonen. Sjeldne jordmetaller ved gjenbruk av materialer fra gamle paneler.
På den annen side tar ikke hensyn til effektiviteten til den varme knivmetoden hensyn til gjenvinning av kabler og andre materialer som finnes i solcellemoduler. Derfor har vi ikke et fullstendig bilde av hvordan denne teknologien påvirker miljøet og om den effektivt kan brukes til å resirkulere andre råvarer. Som alle metoder som presenteres som innovative, har Hot Knife fortsatt en lang vei å gå før den blir populær over hele verden.
Kilde: IEA, pv-magazine.com
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»