I slutten av mai 2022 ble EU enige om et kompromiss om embargoen på russisk olje og raffinerte produkter. Den første embargoen mot import av råvarer til sjøs trådte i kraft 5. desember 2022. 5. februar 2023. Hvor importerer blokken olje fra? Hvordan ser embargoen ut i detalj? Hvordan vil markedet se ut i februar neste år?
Oljeproduksjon og import til EU
EU-landene har ikke mange naturressurser, og olje er intet unntak. Faktisk er Danmark, Italia og Romania de mest iøynefallende produsentene i Fellesskapet. I 2020 tok italienerne ut 5,38 millioner tonn råstoff, danskene 3,52 millioner tonn og rumenerne 3,33 millioner tonn. De neste plassene er okkupert av: Polen (937 000 tonn), Ungarn (841 000 tonn), Nederland (737 000 tonn) og Frankrike (649 000 tonn). Det er imidlertid en globalt viktig produsent i Europa, om enn utenfor EU. Dette er Norge, som produserte 2,025 millioner fat per dag i 2021, til sammen rundt 83,4 millioner tonn for hele året. Til sammenligning produserte verdens største produsent, USA, 16,585 millioner b/d i 2021, totalt rundt 683 millioner tonn. Den europeiske union presterer dårlig ikke bare sammenlignet med USA, men også med Norge, og produserte totalt 18,7 millioner tonn råolje i 2020 (i 2004 var det 41,7 millioner tonn).
Samlet sett utgjør EUs interne produksjon bare noen få prosent av det totale forbruket. Flertallet må importeres. 2021 kan sees på som et «normalt» år når det gjelder råvareimport. Tradisjonelt utgjorde importen fra Russland omtrent en fjerdedel av totalen. Dette var tilfellet i fjor (25,9 %), fulgt av Norge (9,1 %). For det tredje – USA (8,4%), fjerde – Libya (8%), femte – Kasakhstan (7,9%) og sjette – Nigeria (7%). Betydelige endringer er synlige i 2022, spesielt i andre kvartal. Russlands andel falt til 21,3 prosent, og det er en merkbar økning i oljekjøp fra amerikanske selskaper, Norge og Irak.
Det ser ut til at europeiske importører som forberedelse til embargoen reduserte sine kjøp av russisk olje mange måneder før embargoen trådte i kraft.
Anatomien til en embargo
Og hvordan ser selve embargoen ut? Litt komplisert. Den 3. juni vedtok EU den sjette sanksjonspakken, som inkluderer et delvis forbud mot import av russisk olje. Sanksjonene fører til en embargo på råolje transportert utelukkende sjøveien fra 5. desember 2022 og et forbud mot kjøp av russiske petroleumsprodukter fra 5. februar 2023. Hva betyr det? Oljeimport er unntatt fra embargoen. Det gjaldt rundt to tredjedeler av gjennomsnittlig årlig import fra Russland. Hvorfor har det skjedd? Flere medlemsland, spesielt innlandsstater som Ungarn, Slovakia og Tsjekkia, beholdt retten til å fortsette å importere. Russisk olje leveres til disse landene via Druzhba-rørledningen, som også går gjennom Polen og Tyskland. Vi og våre vestlige naboer har erklært at vi, til tross for manglende forbud mot oljeimport via rørledninger, vil avstå fra å kjøpe råvarer via denne metoden. Som et resultat forventes det at oljeimporten fra Russland ikke faller til en tredjedel av dagens nivå, men til rundt 10 %.
Formen på embargoen vil også tillate Bulgaria å fortsette importen til slutten av 2024, og Kroatia til å importere det russiske raffinerte produktet, vakuumgassolje, frem til slutten av 2023. I 2021 eksporterte Russland rundt 3,1 millioner fat per dag (b/d) med råolje, gassvæsker og raffineringsråvarer, samt rundt 1,3 millioner fat per dag med dieselolje og andre petroleumsprodukter til Europa. Den eksporterte rundt 750 000 fat olje per dag via rørledninger og resten via tankskip.
Forfatter: Konrad Nowacki
Artikkelen ble laget som en del av #Faktyoklimacie-prosjektet, implementert av Demagogforeningen.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»