Mer gunstig lovgivning eller et vennligere forretningsmiljø oppmuntrer ofte gründere til å flytte virksomheten sin til utlandet. Polens medlemskap i EU og Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) ga også polske gründere en slik mulighet. Foreløpig gir loven flere løsninger som gjør at aktiviteter som utføres i Polen kan flyttes til utlandet. Det er verdt å ta en titt på de vanligste av disse.
Konvertering over landegrensene
En av måtene å overføre virksomhet innenfor EØS er den såkalte grenseoverskridende konverteringen. Dette innebærer å flytte selskapets hovedkvarter til en annen EØS-stat og dermed gjøre det om til et selskap i henhold til lovgivningen i det landet.
Grenseoverskridende konvertering er en ekstremt komplisert og problematisk prosess, da verken EU eller polsk lov regulerer måten og konsekvensene av en slik konvertering. Kode for kommersielle selskaper* bestemmer bare at beslutningen fra aksjonærene i et kapitalselskap om å flytte dets forretningskontor til utlandet fører til dets oppløsning etter likvidasjon. I praksis, ved en grenseoverskridende selskapsomdanning, er det nødvendig for aksjonærene å fatte et tilsvarende vedtak om flytting av det registrerte kontoret og etablering av et nytt selskap i mållandet. Forretningsselskapsloven krever da avvikling og sletting av det polske selskapet fra registeret.
Den eksisterende situasjonen kan endre seg betydelig for forhandlere Dom fra EU-domstolen av 25. oktober 2017 (saksnummer C 106/16)*.
I denne dommen slo retten fast at bestemmelsene i Commercial Companies Code var uforenlige med prinsippet om etableringsfrihet nedfelt i EU-retten, da de tvang selskaper som flyttet til utlandet til å avvikle.
Les også: Høyesterett stiller spørsmål ved EF-domstolen om forenligheten av handelsselskapsloven med EUs etableringsfrihet >>
Derfor, under hensyntagen til prinsippet om EU-rettens forrang fremfor nasjonal lov, bør polske registreringsdomstoler fjerne fra registeret selskaper som flytter sitt registrerte kontor til utlandet, og dermed omgå kravene knyttet til avvikling. Det er også mulig at ovennevnte kjennelse vil bidra til lovendringer både på nasjonalt og EU-nivå. Dette vil i betydelig grad forenkle implementeringen av grenseoverskridende konverteringer.
Grenseoverskridende forbindelse
En alternativ og samtidig mindre kontroversiell metode for å overføre virksomhet til et annet EØS-land er grenseoverskridende fusjon av et polsk selskap (som et oppkjøpt selskap) med et selskap fra et annet EØS-land (som et overtakende selskap). I motsetning til grenseoverskridende konvertering er fremgangsmåten for en grenseoverskridende fusjon detaljert regulert i både polsk og fellesskapsrett. Med noen få unntak ligner denne prosedyren på sammenslåing av innenlandske selskaper regulert av handelsselskapsloven. Imidlertid er bestemmelsene i loven i landet til det overtakende utenlandske selskapet av sentral betydning her. De bestemmer reglene for gjennomføringen og virkningsdatoen for fusjonen og dermed virkningene og tidspunktet da det utenlandske selskapet overtar alle eiendelene og gjeldene til det polske selskapet.
Imidlertid vil ikke alle polske gründere kunne bruke denne løsningen. Kun aksjeselskap, aksjeselskap og aksjeselskap med begrenset ansvar kan delta i en grenseoverskridende fusjon.
Når man bestemmer seg for å overføre selskapet på denne måten, bør man også ta hensyn til den relativt høye kompleksiteten til fusjonsprosedyren og dens varighet (dette avhenger i stor grad av prosedyrene fastsatt av loven i bostedslandet til det overtakende selskapet). ).
Salg av virksomheten
En mye enklere og raskere måte å flytte en virksomhet til utlandet på er å selge virksomheten til et utenlandsk selskap. I praksis har et slikt salg vanligvis form av et salg eller et naturalieinnskudd (innskudd fra selskapet som et naturalietilskudd til selskapet i bytte mot dets aksjer). Enkelheten i virksomhetsoverføringsprosessen byr imidlertid på en rekke praktiske vanskeligheter. Det er verdt å huske på at overføring av et selskap ikke drar nytte av den såkalte totale arvefølgen. Dette betyr at hele situasjonen til det overførte selskapet ikke automatisk vil bli overtatt av dets kjøper.
Handelskode gyldig etter 15 år >>
Med mindre annet fremgår av kjøpsavtale eller særlige bestemmelser, overdras alle deler av selskapet til kjøper. Annerledes er situasjonen med forpliktelsene knyttet til å drive et selskap. I henhold til gjeldende ordlyd av Civil Code er de ikke en del av selskapet, og samtykke fra hver enkelt kreditor kreves for overføring til kjøperen.
Selv om et europeisk selskap ikke er veldig populært blant polske gründere, kan denne strukturen være et interessant verktøy for å overføre forretningsaktiviteter innenfor EU. EU-lovgivningen tillater at hovedkvarteret til et europeisk selskap kan flyttes fritt mellom medlemsland. Denne overføringen innebærer ingen avvikling eller opprettelse av en ny juridisk enhet. Det krever imidlertid oppfyllelse av en rekke formelle krav, for eksempel: For eksempel utarbeidelse av en overføringsplan, vedtakelse av et aksjonærvedtak, oppføring i det relevante registeret osv. Det er verdt å merke seg at et europeisk selskap også kan brukes i krysstransaksjonsprosessen. Grensefusjon med et polsk selskap.
Marcin Dąbrowski er advokat i PwC Legal
* Lenker i artikkelens tekst kan vise direkte til relevante dokumenter i LEX. For å se disse dokumentene er det nødvendig registrere deg for programmet.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»