Home » I Norge er det allerede forbud mot å lade elbiler i stikkontakter, det ville Autoblog vært glad for. Forklaringen er overraskende

I Norge er det allerede forbud mot å lade elbiler i stikkontakter, det ville Autoblog vært glad for. Forklaringen er overraskende

by Peter Østbye

Norge er nå det mest avanserte markedet i verden når det gjelder elbiler. Salget deres har utgjort 80 prosent eller mer av det totale bilvolumet i mange måneder. Der vil det derfor fra 1. juni 2022 gjelde forskrifter som forbyr lading av elbiler fra vanlig stikkontakt; installasjon av en veggladestasjon (wallbox) er nødvendig. Det handler om akkurat det samme som forbudet mot å lagre bensin i kjelleren: om sikkerhet. Men årsakene er historiske.

Forbud mot lading fra stikkontakten, da nordmenn bruker jording svært sparsomt

Forskriften for lading av elbiler fra stikkontakter (standard NEK400:2022) gjelder for alle i Norge, også for de som tidligere har koblet bilen direkte til nettet. Senest 1. juni 2022 Du måtte kjøpe en wallbox og leie inn en kvalifisert person for å installere den (kilde). Hvis det var en brann og det viste seg at bilen deres var koblet til via en typisk EVSE («murstein», «lader»), kunne de forvente store problemer.

Hvor kom denne avgjørelsen fra? Vel, Norge bruker IT-standard strømnettet (ikke å forveksle med InformasjonsteknologiDatavitenskap), i det foregående tiåret ble det anslått at dette var tilfelle tilstede i opptil 70 prosent av husholdningene. Et IT-nettverk (også: Isolert-Terra) er et utsalgssted uten egen jordkabel, med en spenning på 230 V mellom fasene. På det kontinentale Europa brukes imidlertid TN-standarden som har en egen jordledning med 400V mellom fasene og 230V mellom en bestemt fase og nøytralen. Norge implementerer det for tiden (mye informasjon om dette emnet HER; Der har vi lånt bildet av den brente basen (c) dsk).

Mangelen på jordledning på uegnede enheter førte til at de oppførte seg merkelig. Ved høye strømmer var feil mulige som kunne føre til funksjonsfeil (elektrisk støt, brann).. Allerede i midten av det siste tiåret rapporterte Renault Zoe-eiere til produsenten at bilene deres hadde «ladet» hele natten, og om morgenen viste det seg at rekkevidden ikke hadde endret seg. Det økte bare ved ladestasjonen. Det franske selskapet løste problemet ved å bruke en ekstra transformator for å justere strømegenskapene. Juice Booster-produsenten har på sin side implementert en egen lademodus for Norge:

Forskriftsendringen ble diskutert i flere år og trådte endelig i kraft tidlig i juni 2022, ifølge Norsk TV 2. Derfor har produsentene begynt å utstyre elbiler med veggbokser eller tilby dem montering til spesialpriser. Noen av disse var smarte løsninger fra boligkategorien for eksisterende EVSE (se bilde under (c) Porsche), som imidlertid måtte signeres av en elektriker.

Vil wallboxes være obligatorisk i Polen?

Kan en lignende lov vedtas i Polen? Dette kan ikke utelukkes, for dersom en tilstrekkelig sterk lobbygruppe blir aktiv, kan EU gradvis presse på for installasjon av veggladestasjoner. De har en rekke fordeler: de kan oppdage belastningen på nettverket, de kan aktivere energipåfylling til billigere tariffer og de vil snart operere i energiforsynings- og forbruksmodus (V2H, V2G). Deres største ulempe er prisen.

Heldigvis har husholdningselektrisitetsnettene som brukes på det kontinentale Europa bedre beskyttelse (en egen kabel til jord), og dette er en systemløsning som er lovpålagt. Det er derfor vi tenker slik Plikt Installasjon av wallboxes er neppe et alternativ, det er rett og slett en anbefaling for folk som er ute etter ekstra sikkerhet og en større funksjonell pakke. Alt annet kan lades i stikkontakten om ønskelig.

Det er viktige tillegg i kommentarene, det er verdt å lese dem alle. En av dem er en stor ressurs for Mr. AZ:

Kjære redaktører, IT-nettverk er utbredt i polsk tungindustri. Dette er fordi den nominelle spenningen (f.eks. 230 V) er tilstede mellom linjene. Det er en udefinert spenning mellom jord og eventuell kabel. Hvis isolasjonen til en av linjene er skadet, kan systemet fortsette å drives. Da blir den skadede lederen automatisk nøytralleder etter kontakt med for eksempel vann eller såkalt jord. I en slik situasjon slår det såkalte jordfeilovervåkingssystemet av strømmen med en forsinkelse eller umiddelbart. Det er rett og slett tryggere fordi hvis en person berører en slik vene, har han større sjanse for å overleve, siden det i praksis ikke renner strøm gjennom den. Under vanskelige miljøforhold (f.eks. i gruvedrift) er dette den grunnleggende måten å forsyne tekniske enheter med strøm. Jeg vil påpeke at sykehus har et slikt nettverk (IT) av sikkerhetshensyn og lavere feilprosent. Personlig er jeg en fan av dette nettverket. Dessverre er prisen på jordfeilkontrollenheter uoverkommelig. Men hvis etterspørselen var høy og slike enheter var utbredt, kunne kostnadene deres være akseptable.

Ikke gå glipp av nytt innhold, FØLG Elektrowoz.pl på Google Nyheter. Du kan også være interessert i følgende annonser:

Hvis du ønsker å belønne lesere som pålitelig hjelper i Elektrowozu-forumet, kan du kjøpe en Tesla ved å bruke en av disse henvisningslenkene: 7/ nabrU8./ Informasjonskapsler9/ ELuk.

Du finner spillereglene HER.

Leservurdering

[Suma: 4 głosów Średnia: 3]

You may also like

Leave a Comment