Aleksandra Pucułek: – Vi har allerede skoler uten lekser, og ikke bare i ditt tilfelle
Skole, men hele samfunnet. Hvor kom ideen fra?
Bogumiła Lewandowska-Siwek, ordfører i kommunen Baranów (Voivodskap Stor-Polen): – Hjemmefra. Jeg har tre barn som jeg har vært ganske tålmodig med. Men da jeg satte meg ned for å gjøre lekser med dem, ga nervene etter. Nå er de blitt voksne, men de minner meg fortsatt: «Mamma, du kjeftet aldri på oss.» Bare i timen.» Det ble flere og flere av disse oppgavene, de måtte gjøres fortere og raskere. Vi hadde ikke tid til å snakke om grunnleggende, hyggelige ting som: hvem er vennen din, hva skjer på skolen, vi satte oss bare ned i timen.
Min yngste datter gikk i matematikk på videregående skole. Hun hadde syv timer matte i uken, og dro fortsatt hjem og fortsatte å studere matte. Læreren hevdet at hun ikke hadde tid til å forklare stoffet for elevene fordi hun måtte gjennomføre et program. Siden jeg er utdannet siviløkonom, satte jeg meg ned med datteren min og prøvde å hjelpe henne med lekser og problemløsning. Alle barna i klassen min gikk på veiledning og jeg ville bevise at jeg kunne gjøre det uten veiledning. Siden jeg ikke klarte det, måtte jeg melde henne på veiledning.
Da jeg ble ordfører tenkte jeg umiddelbart at dette måtte endres. At alt skal foregå på skolen fordi der kan eleven spørre læreren hva han ikke forstår og læreren kan forklare temaet for ham. Jeg måtte bare finne regissører som trodde på det og støttet ideen min
Lærer. Ikke å bestille.
Har du funnet den?
– Ikke umiddelbart. Den gang hadde jeg ingen regissører som kunne gjøre det. Jeg måtte vente i fire år.
Fire år?
– Ja, vilkårene til de sittende tok slutt og i noen tilfeller utnevnte jeg nye. Videre var det en tid med utdanningsreform. I Mroczenie, en by i kommunen vår, var det etter nedleggelsen av ungdomsskolen bare barneskolen igjen i bygningen, så det ville være enkelt å stenge skolen og flytte barna til våre andre barneskoler. Men spesielt lærerne i denne barneskolen gjorde en kjempejobb. Det var teater, matlagingskurs og ulike idretter. Regissør Andrzej Tyra var ikke redd for innovasjon, så først foreslo jeg ham å prøve å undervise med lærere uten lekser. Og han tok på seg denne oppgaven.
Hvordan så det ut nøyaktig?
– Jeg snakket om drømmene mine og regissøren snakket om hvordan jeg skulle få det til.
Så han nærmet seg det med forsiktighet?
– Med tanker og med hode. Og med rette. Han analyserte nøye hvordan det skulle organiseres og hvordan lærere ville se det. Han organiserte prøvetimer og snakket med foreldrerådet, fordi foreldrene må vite at de også har innflytelse på det som skjer på skolen. Han gjennomførte en spørreundersøkelse blant studenter.
Hva var de første reaksjonene til hver av disse gruppene?
– Elevene var overlykkelige. Foreldrene godtok sakte men sikkert denne løsningen. Lærerne tok opp temaet, men det var et underplott. Jeg måtte tenke på hva jeg kunne gi dem til gjengjeld for ikke å gi barna lekser. Og jeg ga hver klasse en ekstra time med polsk, matte og engelsk.
Betydning?
– På 1.-3.trinn må barna trene på hendene, skrive og lese. Det er ikke mye, barnet klarer det alene, så vi har ikke endret noe her. Men fra fjerde til åttende klasse, ettersom det ble mer og mer materiell og lekser, la jeg til en ekstra time per uke i de tre kjernefagene på hvert nivå. Det betyr at elever i fjerde, femte, sjette, sjuende og åttende trinn skal gå lenger på skolen tre ganger i uken. Kjerneplanen er så overbelastet at det var umulig å gjøre noe annet. Elever og lærere får tid til å gjøre det som skal gjøres hjemme.
Hva sier lærerne?
– Du er fornøyd, for i den lille byen vår er det et stort problem med åpningstider. Da jeg la til polsk, matte og engelsk, fikk lærerne fulltidsstillinger.
Hva med fysikk, kjemi eller geografi? Det er ingen ekstra timer for dette. Gir lærerne lekser?
– Men hva er det å lære og hva annet kan du ta med deg hjem? Datteren min har lært alle hovedstedene i landene utenat og hva interesserer henne i dag? Hun gikk på jusstudiet, men hun brukte aldri den kunnskapen der. I dag, hvis du vil sjekke hovedstaden i et bestemt land, kan du gjøre det online på et halvt minutt.
På skolen lærer vi hvordan man lærer. Husarbeid er unødvendig for dette. Det viktigste er å formidle kunnskap godt på skolen. Ja, barn må forberede seg til prøver og prøver, men de har ikke lekser. Også innen fysikk, kjemi og geografi. Hvorfor huske noe eller kopiere det til en notatbok som du alltid har for hånden på hvilken som helst smarttelefon? Det gir ingen mening å holde kunnskapen deres i hodet og ikke skrive den ned på papir.
Må samfunnet betale for tilleggstimer?
– Ja, kommunen legger til PLN 11,6 tusen fra eget budsjett for tilleggstimer. PLN per år for én klasse. Skolen har én klasse i hver aldersgruppe, det vil si 58 000 elever. PLN for en skole.
Hvor mange skoler er det i kommunen?
– Vi har fem barneskoler. Det er ikke flere lekser i dem alle. To år etter at jeg introduserte endringer i skolekomplekset i Mroczenie, foreslo jeg de andre rektorene å gjøre endringer der også. De har allerede sett at det fungerer bra og er solgt videre på ideen. Jeg la til ekstra timer til hver enkelt. Så totalt betaler vi ytterligere PLN 290 000. PLN per år.
Men sammenlignet med fordelene er det ikke mye penger. Jeg sparer ikke på skolen.
Opplæring og sport er grunnlaget for meg. Barn lærer karakterstyrke, øker selvtillit og motivasjon og utvikler seg gjennom kroppsøving. Derfor bygde vi fire idrettshaller der idrettselever kan spille håndball, badminton, tennis og prøve ulike disipliner. Kanskje jeg ikke bygger en vei, men jeg vil heller gi den til barna fordi det er fremtiden vår.
Derfor kjøpte vi doble bøker til dem. Noen er på skolen, andre er hjemme. Barn bærer ikke lenger vekter. De trenger ikke bære notatbøker fordi de ikke har lekser, og heller ikke bøker fordi de har to sett. Hvis de vil studere til eksamen, har de en annen hjemme.
Nå, fem år etter at pilotprogrammet ble innført i den første skolen, hvordan vurderer elever, foreldre og lærere endringene?
– Barns læringsutbytte er bedre sammenlignet med tidligere år. Vi ligger på tredjeplass i distriktet i åttende klasse testresultater. Foreldre ser at utdanningsnivået ikke synker. Ikke en eneste gang protesterte de eller ba om å få gå tilbake til husarbeid. Vi har flere og flere studenter fra nabolandet Kępno, nettopp fordi systemet i landet vårt er annerledes. Elevene liker det også veldig godt, selv om jeg vet at de kommer til å få et sjokk når de kommer til videregående.
Hva med lærere og rektorer? Tenk deg at fra 1. september introduserte rektor Tyra i Mroczenie en annen endring: lærere gir ikke elevene «A», men skriver «forbedre». Førsteklassinger frarådet barn, spesielt ambisiøse, så det er flott at en slik endring har skjedd. Alle skoler har også uniformer. Og fellesrom slik at barna kan lære i fred og stille spørsmål til lærerne hvis de ikke forstår noe i timen. Alle elevenes lunsjer tilberedes på skolen og blir ikke servert.
Hvor kommer økonomens interesse for utdanning og endringsvilje i skolen fra?
– Fra observasjon. Jeg reiser mye og merker at ting er annerledes andre steder. Når jeg reiser til utlandet er det første jeg spør om skoler. I år dro jeg til Norge og Nederland med venner. Når barna fikk tildelt noe der, var det et papir som de skulle fylle ut gjennom uken. To matteoppgaver, to polske oppgaver, det tok dem 15 minutter.
I Norge og Nederland snakker barn i alderen 10 til 11 år engelsk. De stammer her fordi vi lærer dem tider og komplisert grammatikk, uten å snakke. Vi mangler også grunnkurs som knappesøm, stopping, spikring – tekniske kurs der manuelle ferdigheter øves.
I Nederland begynte barn å gå på skolen i midten av august. Men ikke i formell slitasje og kun for å hente opp timeplanen. De hadde integreringsmøter. De dro for eksempel på turer til skogen og lærte det grunnleggende om biologi. Derfor har jeg allerede annonsert i fellesskapet at neste år den 1. september vil det ikke være noen hvite skjorter og ingen sløsing med tid.
Likeledes skjønner jeg ikke hvorfor det ikke er barn på skolen i begynnelsen av juni, når karakterene gis, selv om det fortsatt er tre uker til årsslutt? Ville det ikke vært bedre å fordele arbeidet jevnt og ikke forhaste seg med materialet de siste månedene? Utdanningen vår er på hodet. Vi har tatt skritt bakover, spesielt etter nedleggelsen av ungdomsskolene, som fungerte veldig bra.
Tror du det ville være mulig å implementere det du har gjort i samfunnet ditt over hele Polen?
– Det kan selvfølgelig være sånn hvor som helst. Alt går fremover. Vi må også transformere utdanningen vår og ikke holde oss fast i de gamle rammene og skade barna. Men mye må endres for foreldrene fordi de ofte er vant til det de hadde på skolen.
Og hva tenkte du da du hørte meldingen om at husarbeid ville bli avskaffet eller redusert under stortingsvalget?
– At jeg var foran virkeligheten.
Kilde: Radio ZET
Ikke gå glipp av det
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»