Ifølge årets data fra Statistisk sentralbyrå bor det nesten 100.000 polakker i Norge. Over 91 000 mennesker emigrerte. våre landsmenn, og dessuten ble nesten 9000 født der. polske barn.
Polske anslag fra konsulatet i Oslo tyder på at antallet polske emigranter kan bli enda høyere – med flere prosent. Uansett er polakker den største innvandrergruppen i Norge. Til sammenligning: Det er kun 37.000 svensker på andreplass på rankingen, og 35.000 litauere på tredjeplass på rankingen.
Husk å sjekke ut: Hvor mye tjener du i Storbritannia? Sannheten om inntekt på øyene
Det norske arbeidsmarkedet åpnet for oss 1. mai 2009 – samt for borgere fra Slovakia, Slovenia, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn og Tsjekkia. Tidligere måtte man få en lovlig arbeidstillatelse og fremvise en kontrakt med en varighet på minst 12 måneder. Tilsvarende beskyttet Tyskland og Østerrike sine arbeidsmarkeder før mai 2009 – selv om Norge ikke er med i EU, gjelder tilsvarende arbeidsmarkedsregler der.
Du vil tjene mye, men du vil også bruke mye
Den gode nyheten for fjordinger som emigrerer til landet er det faktum at man i Norge kunne tjene mest blant europeiske land – gjennomsnittslønnen der var seks ganger høyere enn i Polen. Det er imidlertid en hake. Norge har også de høyeste levekostnadene (avgifter og skatter) samt de høyeste prisene på produkter og tjenester.
I følge FNs statistikk (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE) fra 2012 var gjennomsnittsinntekten i Norge over 600 prosent av den polske gjennomsnittslønnen og utgjorde $6.665 per måned (ca. PLN 24.000). Norsk lov regulerer ikke offisielt minstelønn. Det er imidlertid minstelønninger i bransjen som ikke tillater innleie under visse beløp.
Kvalifiserte arbeidere i konstruksjons-, metallurgi- og skipsbyggingssektorene får den høyeste timelønnen – minst 174 CZK per time (ca. PLN 87). For rengjøringsarbeid (rengjøring i bedrifter og kontorer) er minstetimeprisen på sin side 161 CZK (80 PLN) for voksne og 121 CZK (60 PLN) for personer under 18 år.
Les også: Lønn i Tyskland. Hvor mye tjener du utover Oder?
Minstelønnen for en sesongarbeider ansatt i Norge i maksimalt 12 uker er 104 CZK per time (ca. PLN 52). Hvis vi jobber 12-24 uker, øker prisen til 109,50 kroner (ca. PLN 55). Ved ansettelse i Norge i mer enn seks måneder skal godtgjørelsen tilsvare minstesatsen som gjelder for ansatte fast ansatt i landbruket – 121,15 kroner i timen (ca. PLN 60). Timeprisen for en mindreårig kan ikke være mindre enn 82,50 kroner (ca. 41 PLN).
Er det verdt å gå?
Til sammenligning bør minstetimelønnen i Tyskland nevnes: 8,5 euro (ca. 34 PLN) eller i Storbritannia 6,5 pund (ca. 36 PLN). Og i Polen? I gjennomsnitt er det 10 PLN eller 2,5 euro – selvfølgelig bare for heltidsansatte. Personer som arbeider under sivilrettslige kontrakter (søppelsamlere) er ikke beskyttet av loven i denne forbindelse og kan til og med motta noen få zloty per time med arbeid.
Men vi gir pengene vi tjener i Norge til det lokale skattekontoret og bruker ganske mye på vedlikehold. Ikke bare mat er dyrt der, men også alkohol og tobakksvarer. Ifølge Eurostat når prisene i Norge 160 %. Gjennomsnitt av EU-land (selv om Norge ikke er en del av fellesskapet). Ingen andre land har et så høyt prisnivå sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet (Irland er på andreplass med 118 prosent, etterfulgt av Storbritannia med 114 prosent, Polen kun med 57 prosent – så det er verdt å handle hos oss).
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»