Home » Irland, Spania og Norge erklærte sin anerkjennelse av Palestina

Irland, Spania og Norge erklærte sin anerkjennelse av Palestina

by Catherine Monroe

Statsministrene i Irland, Spania og Norge kunngjorde i dag på vegne av sine regjeringer at de anerkjenner Palestina som en stat. Dette er de neste FN-landene som har tatt et slikt skritt. Avgjørelsen trer offisielt i kraft 28. mai.

Den irske statsministeren Simon Harris sa at Irland anerkjente Palestina fordi «vi tror på frihet og rettferdighet som grunnleggende prinsipper i folkeretten». «Vi har sagt at øyeblikket for anerkjennelse av den palestinske staten nærmer seg, og at dette øyeblikket nå har kommet,» sa han i en uttalelse utenfor regjeringens hovedkvarter.

«Irland, Norge og Spania kunngjorde i dag at de anerkjenner en palestinsk stat og hver av oss vil ta alle nødvendige nasjonale skritt for å gjøre denne beslutningen effektiv. Jeg er sikker på at flere land vil slutte seg til oss i dette viktige steget i de kommende ukene.» «Step», sa Harris. «Dette er en historisk og viktig dag for Irland og Palestina,» la han til.

Han forsikret også at dette skrittet ikke var rettet mot den israelske staten. «Jeg sier til det israelske folket at Irland anerkjenner staten Israel og fordømmer de barbariske handlingene til Hamas i oktober,» sa han.

– Norge vil anerkjenne Palestina som en uavhengig, uavhengig stat med alle rettigheter og forpliktelser, sa Norges statsminister Jonas Gahr Store på en spesielt innkalt pressekonferanse.

Han understreket også at «den territorielle inndelingen mellom staten Palestina og staten Israel bør baseres på grensene før 4. juni 1967», det vil si før den såkalte seksdagerskrigen, der Israel erobret, blant annet tilhørte Golanhøydene, som da tilhørte Syria, samt den jordanske Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Store bekreftet at de allerede hadde informert israelske myndigheter om avgjørelsen. «Norge er en venn av både Israel og Palestina. Israel er i en vanskelig sikkerhetssituasjon de har rett til å forsvare seg i henhold til internasjonal lov. Samtidig mener vi at en tostatsløsning er i Israels interesse», sa han.

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez sa på sin side i dag at initiativet «vil gi palestinerne to ting som er svært viktige for deres nåtid og fremtid: verdighet og håp. Han la til at avgjørelsen «ikke er rettet mot det israelske folket.» «men er «en handling for fred og rettferdighet».

Sanchez bemerket også – som AP rapporterte – at han innså at «Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke noe fredsprosjekt for Palestina, selv om kampen mot terrorgruppen Hamas er rettferdiggjort.»

Som svar på beslutningene fra Irland, Norge og Spania, kalte Israel sine ambassadører til disse landene for konsultasjoner.

PAP / Jagoda S.

You may also like

Leave a Comment