Israel tilbakekalte sine ambassadører fra Norge, Irland og Spania etter at de tre landene sa at de ville anerkjenne en palestinsk stat.
Som han annonserte onsdag BakkenIsrael tilbakekalte sine ambassadører fra Norge, Irland og Spania etter at de tre landene sa at de ville anerkjenne en palestinsk stat.
Det israelske utenriksdepartementet beordret umiddelbar tilbakekalling av sine ambassadører fra de tre landene. Israels utenriksminister Israel Katz innkalte også Spanias, Norges og Irlands ambassadører til Israel «for en samtale som inneholdt alvorlige anklager».
«Historien vil huske at Spania, Norge og Irland bestemte seg for å belønne Hamas-morderne og voldtektsmennene som voldtok jenter og brente barn med en gullmedalje,» sa Katz i en uttalelse.
«Jeg har beordret at ambassadørene umiddelbart skal innkalles til et mistillitsintervju hvor de vil se grusomme opptak av kidnappingen av kvinnelige feltobservatører for å vise dem hvilken skjev avgjørelse regjeringene deres har tatt.» «Israel vil ikke «la det skje i stillhet.» – Handlingene hans vil få alvorlige konsekvenser, la han til.
Onsdag kunngjorde Irland, Norge og Spania at de offisielt vil anerkjenne den palestinske staten fra 28. mai. Spania og Irland sier at avgjørelsen ikke er mot Israel eller til fordel for Hamas, men snarere støtter fred. Israel reagerte sint og advarte om at flyttingen ville føre til større ustabilitet i regionen. Både Hamas og de palestinske myndighetene ønsket anerkjennelsen velkommen.
Norge var det første landet som kunngjorde dette onsdag, i et trekk koordinert med de to andre landene.
Statsminister Jonas Gahr Støre sa i en tale at grepet var «rettet mot å støtte moderate styrker som er på tilbaketrekningsfronten i en langvarig og grusom konflikt».
«Dette er en investering i den eneste løsningen som kan sikre varig fred i Midtøsten,» la han til, med henvisning til den såkalte tostatsløsningen der israelske og palestinske stater vil eksistere fredelig side om side.
Irland og Spania fulgte snart etter.
Se også: ICC-aktor søkte arrestordre for Netanyahu og Hamas-ledere
«I dag uttrykker vi vår utvetydige støtte til like rett til sikkerhet, verdighet og selvbestemmelse for det palestinske og israelske folket,» sa Irlands utenriksminister Micheál Martin. Landets statsminister, Simon Harris, understreket senere at «Hamas ikke er den palestinske nasjonen».
«Dagens beslutning om å anerkjenne Palestina ble tatt for å bidra til å skape en fredelig fremtid,» sa han.
Harris» kommentarer ble gjentatt av den spanske statsministeren Pedro Sanchez, som sa at grepet «ikke var rettet mot Israel og det er ikke rettet mot jøder.»
«Det er ikke til fordel for Hamas, som det har blitt sagt. Denne anerkjennelsen er ikke rettet mot noen, den tjener fred og sameksistens.»
Israel reagerte med sinne på disse kunngjøringene. Utenriksminister Israel Katz sa: «Israel vil ikke diskutere dette spørsmålet i stillhet – det vil få andre alvorlige konsekvenser,» sa han.
Katz sa også at de tre landenes ambassadører til Israel ville bli innkalt til «advarselsmøter» hvor de ville bli vist en video som skildrer kidnappingen av israelske statsborgere 7. oktober.
Dødstallet fra krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen er 35.000. FN-talsmann Farhan Haq sa at departementets tall – som regelmessig siteres av FN i sine rapporter om den syv måneder lange konflikten – nå gjenspeiler en tall på 24 686 dødsfall «av individer som er fullstendig identifisert.»
Kresy.pl/The Hill
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»