Obajteks raske oppgang fra lokalpolitikk til roret i Polens største selskap har reist spørsmål om politisk innflytelse på økonomien, ifølge Financial Times. Orlen utvidet sin tilstedeværelse gjennom oppkjøp, inkludert kjøpet av Polska Press, en utgiver av regionale aviser og medier, noe som utløste en bredere debatt om regjeringens respekt for rettsstaten og ytringsfrihet.
Som en påminnelse fullførte Orlen i 2021 kjøpet av Polens største eier av regionale aviser som en del av regjeringens forpliktelse til å «repolonisere» media og begrense innflytelsen til utenlandske mediekonserner.
Noen ganger har jeg blitt fremstilt som et monster som vil bite i hjel alle som kommer i veien. Men faktisk er jeg en veldig sensitiv person som elsker kunst, natur, landskap og har en veldig positiv holdning til andre mennesker
– sier Obajtek i et intervju med «FT».
Obajteks appetitt på transaksjoner ser ut til å være langt fra tilfredsstilt, skriver Financial Times. Den europeiske energikrisen utløst av Russlands massive angrep på Ukraina bidro til at Orlens inntekter ble doblet i fjor. I 2022 oversteg Orlens omsetning 270 milliarder PLN. I sin tur, med tanke på oppkjøpet av Lotos og PGNiG, økte fortjenesten tredoblet, ifølge en rapport fra statsgiganten. Obajtek planlegger å bruke nesten PLN 38 milliarder på investeringer.
Les også: Vi vet hvem som står bak det kontroversielle prosjektet. «Han ønsket å være president til verdens ende og en dag til»
Kritikere som er sitert i artikkelen hevder at Orlens ekspansjon og Obajteks nære bånd til Jarosław Kaczyńskis parti indikerer at staten bruker bedriftsinteresser for å forfølge politiske mål. Obajtek forsikrer at politikerne i den regjerende leiren ikke dikterer strategien hans og hevder det Orlens ekspansjon er drevet av behovet for å få innflytelse i den raskt skiftende energisektoren og diversifisere sin avhengighet av fossilt brensel.
Obajtek presenterer Orlen som et selskap som tar igjen europeiske rivaler som Frankrikes TotalEnergies, Italias Eni og Spanias Repsol, som tidligere forvandlet seg fra statseide oljeraffinerier til diversifiserte og globale energiselskaper med velsignelsen fra deres regjeringer. «Ingen av våre sammenslåinger er en politisk sammenslåing, bare uansvarlige politikere sier det.» [opozycji]» – sier.
FT belyser også kontroversene rundt Orlens oppkjøp: bekymringer om medieeierskap og avtaler med selskaper fra land hvis geopolitiske mål er uforenlige med Polens interesser. I tillegg har Oljefondet satt Orlen under overvåking på grunn av menneskerettighetsbekymringer knyttet til kjøpet av Polska Pressog den norske ambassadøren i Polen etterlyste like vilkår i det polske energimarkedet.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»