Paris, 27. april (Reuters) – I matematikk forsvinner kjønnsulikhetene gradvis til fordel for gutter i første klasse, ifølge en ny publikasjon fra UNESCOs Global Education Monitoring Report. Denne rapporten inviterer oss til å reflektere mer over ulikhetene mellom jenter og gutter og barrierene som hindrer jenter i å utnytte potensialet sitt.
Utdype debatten om hvem andre som blir etterlatt, UNESCOs årlige rapport om likestilling, analyserer data fra 120 land i grunnskole og videregående opplæring for å tegne et globalt bilde. Resultatene viser at gutter presterer bedre enn jenter i matematikk de første årene, men disse kjønnsforskjellene forsvinner senere.
Denne forskningen bekrefter at kjønnsforskjeller i læring har blitt redusert, selv i de fattigste landene. Og i noen land har gapet nå snudd. For eksempel i fjerde klasse er gapet i matematikk 7 prosentpoeng i Malaysia, 3 poeng i Kambodsja, 1,7 poeng i Kongo og 1,4 poeng i Filippinene til fordel for jenter.
Imidlertid vil fordommer og stereotypier sannsynligvis alltid påvirke læringsutbytte. Selv om jenter tar etter i matematikk i videregående opplæring, er det langt mer sannsynlig at gutter er overrepresentert blant de beste i matematikk i alle land.
I mellom- og høyinntektsland presterer jenter betydelig bedre i realfag i videregående opplæring. Til tross for denne fordelen velger færre jenter en karriere innen realfag, noe som tyder på at kjønnsskjevhet fortsatt kan være en barriere for å studere naturvitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk (STEM).
Jenter presterer bedre enn gutter når det kommer til lesing
Når jenter gjør det bra i matte og naturfag, gjør de det enda bedre i lesing. Jenter er mer sannsynlig enn gutter for å nå minimum ferdighetsnivå i lesing. Det største gapet er i grunnskoleopplæringen i Saudi-Arabia, der i CM1 oppnår 77 % av jentene minimum ferdighetsnivå i lesing, men bare 51 % av guttene.
I Thailand utkonkurrerer jenter gutter i lesing med 18 prosentpoeng, i Den dominikanske republikk med 11 poeng, og i Marokko med 10. Selv i land der jenter og gutter har samme lesenivå i første klasse, som Litauen eller Norge. for eksempel er gapet til fordel for jenter på 15 år rundt 15 prosentpoeng.
«Jenter viser hvor vellykket de kan være på skolen når de har tilgang til utdanning. Men mange, og spesielt de mest vanskeligstilte, har ikke den minste mulighet til å ta utdanning. Vi bør ikke frykte dette potensialet. Vi må støtte den og sørge for at den utvikler seg. For eksempel er det hjerteskjærende å se at de fleste jenter i Afghanistan ikke har muligheten til å vise sine talenter til verden, sier Malala Yousafzai, medgründer av Malala Fund.
«Mer data må samles inn, men nyere publikasjoner har allerede bidratt til å male et nesten globalt bilde av kjønnsforskjeller i læringsutbytte rett før pandemien. Jenter utkonkurrerer gutter i lesing og naturfag og tar igjen matte. På den annen side, på grunn av vedvarende fordommer og klisjeer, er det mye mindre sannsynlig at de presterer høyt i matematikk. Vi må sikre likestilling i læring og sikre at hver elev oppfyller sitt potensial, sier Manos Antoninis, direktør for UNESCOs Global Education Monitoring Report.
Innleggsvisninger:
107
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»