Den polske forsvarsindustrien utfører avansert arbeid med nye styresystemer for de bærbare luftvernmissilsystemene Grom/Piorun. Effektene deres, bekreftet av felttester, danner grunnlaget for den raske implementeringen av en ny generasjon Piorun NG-missiler med betydelig økt kampevne, samt Grzmot-systemer med en rekkevidde på omtrent 12 km.
Fra 19. til 22. september ble det gjennomført nok en serie felttester av nye løsninger for de polske Grom/Piorun bærbare luftvernmissilsystemene. Målet med testene var å sjekke designforutsetningene for den proporsjonale styreblokken utviklet av CRW Telesystem-Mesko Sp. z oo. z oo og Mesko SA
Et tilsvarende modifisert Grom/Piorun-sett, utstyrt med ny styreblokk, ble brukt i testene. Telesystem-Mesko fra Lubiczów nær Warszawa var ansvarlig for det nye kontrollsystemet i rorblokken og det nye utgangssystemet fra målsøkingshodet med autopiloten. Det Skarżysko-baserte selskapet Mesko SA, som rakettintegrator, utførte sluttmonteringen, utviklet og produserte de mekaniske elementene til rorblokken samt motorer og ledningsnett. Det ferdige produktet gjennomgikk deretter en full syklus med stasjonær testing hos Mesko og CRW Telesystem.
Innføringen av en ny kontrollblokk med elektrisk proporsjonal avbøyning av rorene i bærbare luftvernsystemer tillater en betydelig forbedring av parametrene til det polske infrarødstyrte luftvernsystemet. Den første og viktigste fordelen med den nye løsningen er at ved å bruke rakettdrivstoff mer effektivt, uten å endre energien, vil rekkevidden og hastigheten til raketten økes.
Ifølge innledende data fra felttester kan missilets treffrekkevidde maksimalt økes med rundt 10-15 prosent og hastigheten med rundt 10 prosent. Når det gjelder Piorun, vil dette bety at den kan gripe inn mål enda mer enn 7 km fra utskytningsrampen (for øyeblikket er maksimal rekkevidde 6,5 km), og tiden for å nå målet ved maksimal rekkevidde vil være den samme eller være kortere sammenlignet med til den nåværende versjonen av raketten. Lyn.
I tillegg økes nøyaktigheten av treffet, selv om det er verdt å nevne at den nåværende konflikten i Ukraina har bevist at PPZR Piorun lett kan treffe selv små Orlan 10-mål. Dette er viktig fordi nøkkelelementet i Piorun NG-missilet (ny generasjon) vil være et multispektralt ledehode, som ikke bare vil gi enda større blokkeringsimmunitet, men også gi muligheten til å bekjempe mål som sender ut lave nivåer av termisk stråling, som små ubemannede luftfartøyer. De teoretiske forutsetningene for arbeid med proporsjonale startblokker ble utviklet i doktorgradsavhandlingen av Dr.-Ing. beskrevet. Janusz Noga, administrerende direktør i CRW Telesystem-Mesko, autoriserer «forskning på kontrollmodulen til en roterende rakett med elektrisk rordrift.»
De siste felttestene, utført i andre halvdel av september, bekreftet gyldigheten av forutsetningene. Modifiserte Grom/Piorun-missiler ble avfyrt, begge rettet mot ICP-89-luftmålmimikken (basert på S-5-missilet med et kaliber på 57 mm og en lengde på litt over en meter), og beveget seg med en hastighet på over 200 m/t. s og på en stasjonær gjenstand. I begge ulykkene var det direkte treff og det nye styresystemet fungerte etter hensikten.
La oss legge til at det første polske missilsystemet som bruker en proporsjonal rorblokk er Pirat antitank-missilet, som bruker det polske reflekterte laserstrålestyringssystemet, identisk med 155 og 120 mm Precision Strike-ammunisjon og samtidig samsvarer dette med til NATO-standarden.
For tiden testes muligheten for å bruke proporsjonale rorblokker i Grom/Piorun luftvernsystem. Dette bekrefter muligheten for å bruke dem i ny generasjon luftvernsystemer med kort og svært kort rekkevidde. Denne teknologien, som allerede er mestret av den polske industrien, forventes å bli brukt i Piorun NG- og Grzmot-programmene i nær fremtid. Sistnevnte er et langtrekkende missil som utvikles av den polske industrien for sett for å beskytte mobile landstyrker – Poprad og fremtidens Sona.
En ny generasjon polske luftvernsystemer
Resultatene fra felttester av proporsjonale rorblokker bekrefter at den polske industrien er meget godt forberedt til å starte omfattende utviklingsarbeid på den nye generasjonen av kortdistanse Piorun NG og Grzmot luftvernsystemer. Nøkkelteknologier for «intelligens» til hvert styrt missil, slik som proporsjonale rorblokker og multispektrale styrehoder (GSN, Seekery), bygget som en del av NCBR-programmet, er allerede i et avansert utviklingsstadium. Implementeringen av dem innebærer derfor liten risiko og kan gjennomføres på relativt kort tid.
Alle de ovennevnte elementene er også under full kontroll av den polske industrien, noe som betyr at Polen vil ha full frihet i modernisering, modifikasjon, utvikling og selvfølgelig operasjonell bruk. På denne måten vil den polske familien av luftvernsystemer Grom og Piorun utvides til å omfatte det bærbare Piorun NG-systemet med forbedrede parametere og større rekkevidde, samt et litt tyngre system for forsvar av mobile landstyrker.
Piorun NG kan i likhet med forgjengeren brukes både som et skulderlansert system og som utstyr for luftvernsystemer som Poprad, men også Pilica/Pilica+ og Kusza. Grzmot-missilet, på sin side, med en rekkevidde på 12 km, som lar det bekjempe angrepshelikoptre utenfor rekkevidden til antitankvåpen, vil bli inkludert i Poprad- og Sona-settene, som brukes til å forsvare mobile enheter fra Landstyrker.
Begge systemene kan utfylle Wisła- og Narew-settene og være i stand til å bekjempe fly, helikoptre, kryssermissiler og ubemannede luftfartøyer som direkte truer beskyttede anlegg og hærformasjoner. Effektorer designet og produsert i Polen vil være mye billigere enn de som brukes i systemer med lengre rekkevidde. Dette er spesielt viktig med tanke på at enkelte luftangrepsmidler, inkludert ubemannede luftfartøyer og presisjonsvåpen, brukes i stor skala, noe som krever kostnadseffektiv optimalisering av de utplasserte luftvernsystemene.
Å bringe disse egenskapene inn i masseproduksjon og derfor bruke i de polske væpnede styrker vil sannsynligvis koste mye mindre enn om vi bestemte oss for å kjøpe lignende løsninger i utlandet. Et godt eksempel er å sammenligne prisen på de polske Piorun- og amerikanske Stinger-settene. USA ga 1,32 milliarder dollar, det vil si over 5,5 milliarder PLN med dagens kurs. I Polen koster hele utviklingsprosjektet vedrørende Piorun, som leverer 1020 utskytere og 4,8 tusen raketter, mindre enn PLN 5 milliarder brutto.
I tillegg tillater investering i den innenlandske industrielle basen også kontroll over livssykluskostnadene til de bestilte løsningene og muligheten for å generere inntekter fra eksport av militært utstyr. Et av de beste eksemplene er Piorun-settene, som allerede er bestilt av USA, Ukraina (både som en del av militærhjelp og kommersielle kjøp), Norge, tre baltiske stater og en ikke navngitt Balkan-stat. Slike kontrakter støtter den polske økonomien, men gir også større muligheter til å investere i utviklingen av de oppkjøpte systemene.
For øyeblikket er Polen praktisk talt det eneste vestlige landet som produserer bærbare luftvernsystemer i stor skala. Den polske industrien er klar til å implementere neste generasjon av disse systemene, som vil sikre en økning i forsvarspotensialet i de kommende årene og tillate den å opprettholde en ledende posisjon i eksportmarkedet. Våre teknologier muliggjør konstruksjon og forbedring av påfølgende generasjoner av luftvernraketter med meget kort rekkevidde, sett for beskyttelse av mobile landstyrker og videreutvikling for andre potensielle bruksområder både i de polske væpnede styrkene og for eksportbrukere.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»