Journalister fra Norge har de siste ukene bestemt seg for å sjekke parameterne til nullutslippsbiler i de tøffe forholdene i en kald vinter. Til tross for høy bar overrasket resultatet igjen ingen.
Vi vet mer og mer om elektromobilitet fordi den trenger inn i de fjerneste hjørnene av verden. Kunder verifiserer kjøretøy i høye sommertemperaturer og frost på flere grader Celsius. Det er mange myter om dette. De avhenger av en rekke faktorer og etablerer ikke et godt rykte for batteribiler. Det mest irriterende er smelteområdet i øynene. Mens vårværet bidrar til å opprettholde parametrene, i den kalde årstiden kan den reelle rekkevidden reduseres med opptil halvparten. Det er også dokumentert tilfeller av strømbrudd under lengre opphold under skyen. Dette er ikke isolerte hendelser, men de skader absolutt mange produsenter som knapt kan klandres. Derfor er det verdt å se på forsøk under de mest krevende forholdene.
Norge er det naturlige miljøet for elbiler
Mens Kina er markedsleder for rene elbiler når det gjelder nominelt salg, har Norge størst andel av den totale salgsverdien. I 2022 ble det oppnådd et historisk resultat på 79,3 %. Interessant nok var resultatet for et tiår siden nesten 3 prosent. (Data fra Vegforbundet). Den store populariteten ble ikke bare bestemt av en rekke privilegier i form av momsfritak for enkeltpersoner og skattelettelser for gründere. Kunder trodde også at de kunne bidra til å beskytte miljøet ved å redusere utslipp av CO2, nitrogenoksider og svevestøv. Mindre smog, sunnere pust.
De største norske mediene følger batteribilenes enorme popularitet. Journalister fra magasinet Motor arrangerte den fjerde utgaven av elektrikerprøven sammen med den norske bilklubben NAF. I den tredje utgaven i juni fremsto Maxus Euniq6 som best. Denne gangen deltok 29 kjøretøy fra Europa, Asia og USA i konkurransen. Premisset for konkurransen har forblitt uendret: slutten av løpet er forbundet med en fullstendig utladning av batteriet, og den høyeste prisen gis til bilen hvis avvik fra fabrikkparametrene målt i henhold til WLTP er den minste.
Konkurransen startet i Oslo. Deretter dreide ruten nord-vest for å nå målet i fjellterreng. Konkurransen ble ledsaget av temperaturer fra null til minus 19 grader Celsius (1. februar). I teorien bør slike forhold bekrefte alle stereotypier og konvensjonell visdom. Virkeligheten viste seg å være en helt annen. Etter en grundig gjennomgang av alle parametere tildelte konkurransekommisjonen seieren til Maxus Euniq6. Han stilte med 28 modeller fra forskjellige segmenter. Nordmennene tilbakela en distanse på 317 kilometer, som er bare 10,45 prosent. Avvik fra WLTP-standarden (354 kilometer). Det er et ubeseiret resultat siden juni i fjor, og alt tyder på at frontløperen er satt til å beholde kronen lenge.
Resultatet oppnådd av Euniq6 samsvarer perfekt med vår mange års erfaring med Maxus-merket. Maxus seriefigurer er nøyaktig hva brukeren får fra en moderne trekkenhet under alle forhold. Et tilbakevendende tema med Maxus er det faktum at vi vanligvis får mer i forhold til deklarert rekkevidde om sommeren og marginalt mindre om vinteren. Dette gir kundene en trygghet og komfort, sier Bernhard Jahnsen, salgssjef i Maxus Norge.
Maxus Euniq6
Flaggskipet SUV Maxus er 473,5 cm lang, 186 bred og 173,6 høy. Akselavstanden er 276 og bakkeklaringen er 19 cm. Drivkraften overføres til forhjulene og leveres av en elektrisk motor med en kapasitet på 177 hk og 310 Nm. Maksimal hastighet er 160 km/t. Litium-ion-batteriet med en bruttokapasitet på 77 kWh kan lades med vekselstrøm (AC) eller likestrøm (DC). I det første tilfellet tar det 10 timer å lade energien fra 0 til 100 prosent, og ved bruk av likestrøm lades batteriet fra 30 til 80 prosent. det tar bare 35 minutter.
I familie-SUV-en får vi adaptiv cruisekontroll, 360-graders parkeringskamera, blindsonevarsling, automatisk nødbrems, parkeringssensorer foran og bak og en 12,3-tommers berøringsskjerm. Standard er også oppvarmede seter, 18-tommers lettmetallfelger og et nødbremsesystem ved en kollisjon.
Euniq 6 bringer mye friskhet til middelklassen og har god valuta for pengene og en rekkevidde på 465 kilometer (WLTP). Prisen for en meget velutstyrt Maxus starter fra PLN 168 900, inkludert tilskuddet fra regjeringsprogrammet «Min elektriker».
Disse modellene ble inkludert i testen:
bmw
i4 eDrive40
BMW i7 xDrive60
BMW iX1 xDrive30
BYD Atto3
BYD Han
Hongqi E-HS9
Hongqi E-HS9 prototype 120 kWt
Hyundai Ioniq 5 4WD
JAC e-JS4
Kia EV6GT
Kia Niro EV
Maxus Euniq6
Mercedes EQB 250
Mercedes EKE 300
gm 4
gm 5
MG Marvel R
NOK ET7
Nissan Ariya 2WD
Renault Megane E-tech
Skoda Enyaq Coupe RS
Tesla Model S
Tesla Model X Plaid
Tesla Model Y 2WD
Volkswagen ID Buzz
Volkswagen ID.5 Pro
Voyah gratis
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»