Fra et forbud mot opptak til en bot på 25 000 euro for bare å eie et dash-kamera – slike bøter er truet i enkelte europeiske land for eiere av dash-kameraer i biler. Når du reiser med bil i Europa, er det verdt å vurdere hvor det er bedre å skjule kameraet og hvor opptaket kan tjene som bevis ved en kollisjon.
Antallet kameraer i biler registrert i Polen vokser hvert år. Videoopptakere er lovlige i vårt land og opptakene kan brukes til for eksempel videoopptak. i retten som bevis. Lovgivningen overfor eiere av dashbordkameraer i biler er ikke så liberal i alle europeiske land.
Dash cam – i hvilke land er det forbudt?
De mest restriktive forskriftene gjelder blant landene i EU i Østerrike, hvor det er et kategorisk forbud mot privatpersoners overvåking av offentlige steder. Dessuten er det ikke bare tillatt å spille inn, men siden 2012 Bare besittelse av en videoopptaker er forbudt. En bot på opptil $10 000 vil bli ilagt for brudd på denne regelen. EUR (omtrent 44,5 tusen PLN med valutakursen 18. juli 2023). Ved gjentakelse kan boten øke til inntil 25.000 euro. EUR (ca. PLN 111 000).
Å fjerne kameraet fra frontruten er også verdt å vurdere når du går ombord tysk. Selv om selve opptak ikke er strengt forbudt, er utgivelse av opptak uten samtykke fra de synlige og identifiserbare i dem uakseptabelt.
Myndighetene som er ansvarlige for beskyttelse av personopplysninger kan ilegge sanksjoner mot eiere av videoopptakere som bruker disse enhetene uten tillatelse.
For opphold i tysktalende land er det også forbud mot å ta opp omgivelsene med videoopptakere i Sveits. I motsetning til i Østerrike må kameraet imidlertid ikke fjernes. Det er imidlertid en betingelse: videoopptakeren må ikke begrense førerens sikt.
Også i Danmark, Nederland, Portugal, Italia, Sverige og Serbia er det et kategorisk forbud mot bruk av dashbordkameraer, også de som er installert i biler. på den andre siden I Norge Det er forbud mot å montere en hvilken som helst enhet i førerens synsfelt, som effektivt forbyr montering av en videoopptaker på bilens frontrute.
Dashcam tillatt, men det er betingelser
Et opptak er tillatt for dette I Storbritannia, hvorved kameraet ikke må begrense visningen. Dersom dette kravet ikke er oppfylt, kan opptaket ikke anses som bevis i retten. Lignende restriksjoner gjelder i Slovakia og SpaniaEn bot på 100 euro vil bli ilagt for feilaktig plassering av kamera som resulterer i begrenset sikt. I tillegg bør ansikter og bilskilt være uskarpe ved publisering av et opptak
I Frankrike igjen er både opptak og offentliggjøring av opptakene tillatt. I det andre tilfellet må det imidlertid innhentes samtykke fra alle filmede personer.
En lignende lov gjelder i BelgiaHvis vi for eksempel registrerer en ulykke eller kollisjon, må vi varsle personene som er udødeliggjort i opptaket.
På den annen side, hvis vi ønsker å publisere opptak gjort på ungarske gater, må vi forhindre identifisering av personene som er udødeliggjort i opptakene, dvs. uskarpe ansikter og bilskilt. I henhold til ungarske forskrifter må innspilt materiale slettes innen maksimalt fem dager etter at det har blitt videreført.
Så hvor i Europa er bruk av dashbordkameraer tillatt uten restriksjoner? Bortsett fra Polen gjelder de mest liberale forskriftene i Tsjekkia, Kroatia, Romania og Slovenia.
En tur til Kroatia – hva med dash-kameraet?
Når du velger fra Polen til Kroatia, avhengig av den valgte ruten, må vi vekselvis skjule og trekke ut videoopptakeren. Kjører vi gjennom Tsjekkia, Østerrike og Slovenia, må vi demontere og skjule kameraet når vi skal inn i Østerrike.
Når vi kjører gjennom Slovakia og Ungarn på den polsk-slovakiske grensen, må vi plassere kameraet slik at det ikke hindrer sikten på noen måte. Vi kan bruke videoopptakeren når vi kjører gjennom Ungarn, men med begrensningene beskrevet ovenfor.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»