Vi snakker om det, undersøkelsen utført, og resultatene er entydige: Sveitsiske menn og kvinner betaler mye mer for filmene og seriene sine enn naboene på strømmeplattformer. Skyld på geoblokkering og lokal kjøpekraft. Men er det nok til å rettferdiggjøre slike forskjeller?
Som en del av «Lex Netflix»-avstemningen 15. mai, som ser for seg å donere 4 % av overskuddet fra de store plattformene til sveitsisk kino, utførte On en parle undersøkelsen ved å sammenligne prisene på strømmeabonnementer i Sveits og sammenlignet i utlandet.
Sammenlignbare land
Undersøkelsen fokuserer på de viktigste kommersielle plattformene i Sveits og i utlandet: Netflix, Amazon Prime, Disney+, Apple TV, Sky og Canal+. Målet er å sammenligne og finne ut om sveitsere betaler for mye for filmene sine sammenlignet med andre land.
Disse plattformene tilbyr ikke nøyaktig samme katalog overalt i verden, noe som gjør forskning vanskelig. For eksempel har Netflixs amerikanske katalog alltid vært større enn den sveitsiske katalogen. På den annen side har den sveitsiske katalogen en mye høyere andel Oscar-vinnende filmer enn den amerikanske katalogen. Merk at tilbud mellom land fortsatt er nærme nok til å sammenlignes.
>> For å konsultere: Prisen på et månedlig abonnement på en strømmeplattform etter land
Tabell «Pris for et månedlig abonnement på en strømmeplattform» av OEP. [On en parle]
Priser satt etter kjøpekraft
Første observasjon: prisforskjellene er like på alle plattformer. Tilfellet med Netflix er spektakulært, spesielt for Premium-formelen, som koster 24,90 franc per måned i Sveits, 18,39 i USA og 18,35 franc i Frankrike, Tyskland og Italia. Totalt sett betaler Sveits 78,60 mer per år enn sine naboer. Tyrkia er mester, med en veldig lav pris: 3,46 franc.
Amazon Prime koster 9,99 CHF i måneden i Sveits, 8,15 CHF i Tyskland, 6,11 CHF i Frankrike, 4,07 CHF i Italia og 0,50 CHF i Tyrkia. Hos Disney 12,90 i Sveits eller 3 franc mer enn hos våre europeiske naboer. Forskjellene er mindre hos Apple, der Norge, et rikt land, betaler 50 øre mer enn Sveits. Plattformene baserer derfor sine priser på kjøpekraften i områdene.
Resultater som ikke overrasker Jean Busché, spesialist i økonomi og ny teknologi ved Fédération romande des consommateurs: «Dessverre er det et velkjent faktum at bedrifter utnytter kjøpekraften til forbrukerne. Dette kalles geoblokkering. Avhengig av IP-adressen til brukerne tilbys et differensiert tilbud. Geoblokkering har vært forbudt i Sveits siden januar 2022. Audiovisuelle produksjoner er imidlertid et unntak fra denne loven, men kostnadene for strømmetjenester er de samme fra land til land. Denne prisvariasjonen er vanskelig å rettferdiggjøre, sa han.
Språket på plattformene
På spørsmål fra On en parle og RTS ga plattformene ingen forklaring på de svært høye prisene på det sveitsiske markedet. Amazon og Netflix svarer på e-post, og understreker rolig kvaliteten på katalogen deres. Når det gjelder Apple, nøyer selskapet seg med å sende lenker til nettstedet.
På et annet punkt er plattformene imidlertid enige: de vil ikke at sveitsere skal spare penger ved å omgå geoblokkering, for eksempel ved å abonnere på Apple France. Hvis dette er tilfelle og du legger merke til det, reduser tilbudet eller blokker tilgangen til innholdet ditt midlertidig.
Grenser som er vanskelige å omgå
Det gjenstår én løsning for å utvide seriekatalogen din og spare penger: bruk en VPN. Igjen, strømmeplattformer kjemper aktivt mot denne praksisen. «Hvis IP-adressen din gjenkjennes som kommer fra en kjent VPN, kan plattformen endre eller midlertidig blokkere tilgang til innholdet,» spesifiserer Jean Busché. Hvis selskapene er i sine rettigheter, risikerer brukerne i utgangspunktet ikke noe mer.
Radiotema: Mathieu Truffer og Delphine Sage
Netttilpasning: Myriam Semaani
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»