Husene deres produseres nesten utelukkende i fabrikker i Bielsk Podlaski. De skal senere fraktes til Skandinavia. De kan bli funnet på steiner, skråninger, sand og til og med på takene til eksisterende bygninger. Nordmennene elsker dem, og nå forbereder det polske selskapet Unibep seg på å erobre Sverige.
Spesielle hus bygges i en polsk fabrikk i Bielsk Podlaski. Helt forskjellig fra de som er bygget på Vistula. Alle blir eksportert. Bokstavelig. Ikke bare vegger og tak forlater produksjonshallene, men hele rom, som regel helt ferdige og utstyrt med installasjoner. Komplette moduler med baderomsutstyr, kjøkkenutstyr, fliser og gulv. De blir deretter lastet på store containerskip og setter i gang for å erobre Skandinavia.
Selv om de fleste polakker i utgangspunktet forbinder modulkonstruksjon med de såkalte Big Slabs, er hus produsert av polske Unibep helt forskjellige fra dem. For det første er de laget av tre og stål og deres design gjør at de kan plasseres nesten hvor som helst – på steiner, skråninger, sand og til og med tak på eksisterende bygninger.
– Vi har allerede gjennomført slike prosjekter på stein i Norge – sier Leszek Gołąbiecki, president i Unibep, i et intervju med WP Money. Men underjordiske parkeringsplasser bygges også med modulkonstruksjon av prefabrikkerte armerte betongelementer. – Et slikt bygg kan ha to underjordiske etasjer med garasjer og inntil seks etasjer med moduler – legger han til.
Skandinaver elsket polske hus
Selv om Unibep er mer kjent for tradisjonell bygging i Polen, erobrer de markeder med modulhus i utlandet, spesielt i Norge. De forbereder seg nå på å gå inn på det svenske markedet.
Denne byggemetoden er veldig populær der. – I motsetning til polske investorer har skandinaver færre krav til barokke fasader og ekstra bygningsdekorasjoner. Rolige farger dominerer. Tradisjonen med enkle trehus gjør arkitekturen deres mer beskjeden og stram. Nærmere naturlige løsninger – forklarer president Gołąbiecki.
Boligområdet Slinningen Brygge på vestkysten av Norge, i handelshavnebyen Ålesund. Bygget av 45 moduler fordelt på 4 etasjer for 21 leiligheter.
Foto med tillatelse fra Unibep.
På den annen side er standardene mye strengere. I Polen snakkes det knapt eller ikke om dette i det hele tatt. – Tettheten til bygningen, dens indre og ytre akustikk undersøkes og til og med termiske tester blir utført – legger han til. I fjor bygde polakker i Norge sitt første såkalte passivhus, altså et som bruker svært lite energi.
Dette er en suksess som styrker polske selskapers posisjon i dette markedet. Teknologien som brukes skal ikke bare tåle det skandinaviske klimaet, men også sikre lang levetid for disse bygningene. Nå, hvor lenge skal et modulært hjem vare?
– Flere titalls år, selv om det ikke er så lett å fastslå nøyaktig dato – svarer lederen for Unibep. – Hovedbyggematerialet vårt er tre. Selv i dag kan du finne sunne, trygge og bebodde trebygninger som til og med er hundre år gamle. Alt avhenger av bygningens vedlikehold og vedlikeholdstilstand. Teknologien vi bruker skal oppfylle alle høye standarder, inkludert brannsikkerhetsstandarder. Nordmennene tar godt imot tilbudene våre og roser teknologien høyt, forsikrer han.
Nøkkelferdig hus på 5 måneder?
Med denne teknologien er tid avgjørende. Et fullt ferdigstilt og innflytningsklart bygg skal stå ferdig om mindre enn seks måneder. – Sammenlignet med tradisjonell konstruksjon kan prosjektgjennomføringstiden forkortes tre ganger. Fra leveringen av modulene vil vi kunne bygge en bygård i Norge om fem måneder – forsikrer presidenten i Unibep.
Dette er mulig først og fremst fordi det meste av arbeidet gjøres på fabrikken. Den forberedte byggeplassen er faktisk bare et sted for montering og sammenkobling av moduler og ikke for faktisk bygging i tradisjonell forstand. Derfor er denne metoden mye raskere.
Bygningens arkitektur eller størrelse kan variere. – Dette er ikke en repeterbar produksjon av samlebånd – understreker Gołąbiecki. Moduler kan ha forskjellige dimensjoner. De største eksemplene fra det polske selskapet var opptil 80 m² store. Den gjennomsnittlige standardmodulen har et areal på 40 m2.
Kirkeringen eiendom i Trondheim, Norge. Bygget av 166 moduler fordelt på 4 bygninger for 72 leiligheter. Foto med tillatelse fra Unibep
Men siden modulene er produsert i en fabrikk, er det tvilsomt hvor stor innflytelse investoren har på mulige modifikasjoner. Det viser seg at han gjør det. Hvert bygg bygges etter kundens spesifikasjoner med sin egen arkitektur. – Investoren gir konseptet til bygget, forutsetninger, strukturen til leilighetene, type fasade. Vi prøver å tilpasse oss og utnytte mulighetene teknologien gir – forklarer presidenten.
Derfor har selskapet et eget designkontor med over 20 designere, konstruktører og arkitekter. Din jobb er å lage dokumentasjon for investoren. – Vi får faktisk et design fra sistnevnte og tilpasser designet selv til modulteknologien. Dette inkluderer blant annet bygningsstatikken og alle installasjoner. Etter at vi har produsert de spesifiserte modulene, setter vi dem sammen til bygninger selv, bemerker lederen for Unibep.
Billigere fra Polen, dyrere i Polen?
Produksjonen av hus i Polen og den komplette monteringen som er inkludert i tjenesten har sin begrunnelse. Det er mer lønnsomt for selskapet å bruke en formue på storskala transport av moduler fra landet til Norge eller Sverige enn å produsere dem lokalt.
– Arbeidskostnadene i Norge eller Sverige er fire ganger høyere enn i Polen. I tillegg gjør den korte tiden som kreves for å fullføre arbeid på stedet, at det er lønnsomt for oss å produsere på en fabrikk i landet, samtidig som det påløper transportkostnader – innrømmer selskapets president.
Av samme grunn planlegger Unibep også å gå inn i modulær teknologi i Tyskland neste år, der, i likhet med andre land i Sentral- og Øst-Europa, bygges hovedsakelig ved bruk av tradisjonelle teknologier.
Men hvis det er mulig å transplantere modulene til våre vestlige naboer, hvorfor er rask, moderne og estetisk teknologi ikke anvendelig her? – Polske kunder er generelt vant til tradisjonelle byggemetoder, ikke trekonstruksjoner – forklarer president Gołąbiewski. – I tillegg er kostnaden for å utføre de samme aktivitetene i fabrikken og på byggeplassen den samme, og det er også logistikk. Dette vil gjøre modulær teknologi for boligbygg dyrere.
Å bygge et modulbygg er priset på samme måte som å bygge en boligblokk av tilsvarende størrelse. Produsenten gir imidlertid ikke spesifikke tall fordi alt avhenger av det respektive prosjektet.
Vurder kvaliteten på varen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»