Den norske regjeringen advarer norske selskaper som opererer i Brasil mot å bidra til avskoging i Amazonas. Tirsdag møtte klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen bedriftsrepresentanter.
Representanter for blant annet deltok på møtet tirsdag: Gass- og oljeselskaper Equinor, gjødselprodusent Yara og aluminiumsprodusent Norsk Hydro. Ikke-statlige miljøorganisasjoner deltok også.
«De trenger å vite om forsyningskjedene sine og sikre at de ikke bidrar til avskoging,» sa minister Elvestuen til journalister etter møtet, som ble organisert som svar på det eksepsjonelt store antallet branner i Amazonas regnskog i år.
Norge var inntil nylig krigens hovedbetaler Avskoging Brasils Amazonasfond stoppet donasjoner til saken i august da Brasils president Jair Bolsonaro ensidig oppløste fondets styringskomité. Den samme beslutningen – som også var påvirket av økende avskoging – ble tatt av Tyskland. Fondet drives som en del av FNs tropiske skogvernprogram REDD+.
Brasiliansk-norsk samarbeid innen fondet har eksistert i over et tiår og det skandinaviske landet har allerede bidratt med rundt 1,2 milliarder dollar.
Som Reuters bemerket, er Bolsonaro, Brasils høyrepresident, skeptisk til problemene miljøvern, fokuserer på utviklingen av Amazonas, søker å eliminere alle beskyttede områder i området og råder land som reiser bekymring for avskoging i regionen til å passe på sin egen virksomhet. Da Bolsonaro stilte som president i 2018, forpliktet han seg til de brasilianske grunneierne som sjenerøst finansierte kampanjen hans rancherat det vil åpne de uberørte områdene i Amazonas for dem.
I følge det brasilianske statlige romforskningsinstituttet INPE økte avskogingsraten i Brasil med 88 % i juni. sammenlignet med samme periode i fjor. I juli var avskogingen nesten fire ganger raskere enn i juli i fjor. Bolsonaro anklager imidlertid INPE for å forfalske data; Han krevde at instituttet konsulterte sin regjering før publisering for å unngå «dårlig publisitet for Brasil.»
Bekymringen for ødeleggelsen av Amazonas-skogen har økt de siste ukene ettersom nyheter spredte seg verden rundt om det eksepsjonelt store antallet branner i Amazonas i år. Ifølge offisielle data er skogbrannene i Brasil mer enn 80 prosent større i år. sammenlignet med samme periode i 2018. Nærmere 80.000 er så langt oppdaget. Brannutbrudd, halvparten av dem – i Amazonas-regionen. Bolsonaro beordret utplassering av 44 000 mennesker. Brannslokkingssoldater og flere C-130 Hercules tankfly for å slukke brennende skog fra luften. Forsvarsminister Fernando Azevedo e Silva forsikret at brannene var under kontroll.
Branner i den tropiske regnskogen i Amazonas-regionen er en normal forekomst denne tiden av året. Denne gangen sier imidlertid økologer at en betydelig del av disse brannene blir bevisst påsatt av bønder som ønsker å utvide sine beitemarker og avlingsland.
>>> Les også: 137 millioner euro til vindparker: Slik investerer Tauron i grønn energi
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»