Statsminister Morawiecki fremmet ideen om profittdeling for Norge, som drar nytte av økningen i globale energivarepriser. I mange år har landet gitt milliarder av dollar i inntekter for å finansiere Statens globale pensjonsfond, som forvaltes av Norges Bank Investment Management. Ved utgangen av 2021 var verdien nesten 1,4 billioner dollar.
Langsiktig tenkning
I 1969 ble en av verdens største oljereserver til havs oppdaget utenfor kysten av Norge. Landets økonomi utviklet seg raskt. Det ble bestemt at olje- og gassinntektene skulle brukes forsiktig for å unngå ubalanse i økonomien. I 1990 vedtok Stortinget relevante forskrifter, og skapte dermed de juridiske rammene for fondets virksomhet. I følge Norges Bank IMs nettsider ble statens første utbetaling gjort i 1996.
Oljeinntekter er svært viktig for Norge, men en dag vil oljeforsyningen ta slutt. Målet med fondet er å sikre ansvarlig bruk av disse pengene, tenke langsiktig og dermed sikre fremtiden til norsk økonomi – les beskrivelsen av hovedforutsetningene som ligger til grunn for etableringen av institusjonen.
Størstedelen av fondets kapital er investert i bedriftsaksjer (verdt 1 trillion dollar ved utgangen av 2021, 72 % av porteføljen), en annen del er investert i stats- og bedriftsobligasjoner (355,5 milliarder dollar, 25,4 % av porteføljen). , og den siste investerte i eiendom ($35,3 milliarder; 2,5%) og fornybar energiinfrastruktur ($1,62 milliarder; 0,1%). Ifølge Norges IM sine nettsider hadde fondet aksjer i 9 338 selskaper ved utgangen av 2021 – inkludert selskaper som Apple, Nestle, Microsoft og Samsung – i 65 land.
Norsk hovedstad på WSE
I Polen utgjorde verdien av investeringene i 109 selskaper 1,79 milliarder dollar. Norges Bank IMs største investeringer målt i verdi var aksjer i Pekao (284 millioner dollar), PKO BP (177 millioner dollar), Allegro (116 millioner dollar), Dino Polska (98 millioner dollar) og PKN Orlen (93 millioner dollar). Million). Som Norges Bank IM-rapport viser, var nordmenns andel i polske aksjer i 2021 den høyeste i historien med 3,11 %. større enn 2020
(Bankier.pl er basert på nbim.no-data)
Dette skjedde på bekostning av en enorm nedgang i verdien av polske (stats- og bedrifts)obligasjoner. I 2014 var denne aktivaklassen verdt nesten 3 milliarder dollar. fall til 88,3 millioner dollar innen utgangen av 2021. – 64,7 prosent mindre enn ett år tidligere. Nesten 209 millioner dollar. verdien av polsk eiendom i fondets portefølje – med 8 %. mer enn året før. Samlet sett utgjorde de totale fondsmidlene i 2021 2,09 milliarder amerikanske dollar. I det beste året i denne forbindelse, 2013, var det over 4,17 milliarder amerikanske dollar.
Global innvirkning på verdivurderinger
Globale aksjemarkeder kan ennå ikke vurdere 2022 som et vellykket år. Indeksene til de største børsene er på grensen til et bjørnemarked og registrerer en nedgang på rundt 20 %. Salg. Dette gjenspeiles i verdsettelsen av de norske fondsmidlene. I første kvartal falt verdsettelsen av alle eiendeler med 74,2 milliarder dollar, noe som representerer en negativ avkastning på 4,9 %.
«Første kvartal var preget av geopolitisk turbulens, som også påvirket markedene. – Avkastningen var negativ for både aksjer og obligasjoner, men positiv for unotert eiendom, sa Trond Grande, visepresident i Norges Bank Investment Management, i fondets pressemelding.
Ved utgangen av 2021 hadde fondet mottatt totalt 2.909 billioner CZK netto, mens fondets kumulative avkastning var CZK 8.007 billioner. I 2021 var den årlige avkastningen 14,51 %, mens gjennomsnittlig årlig avkastning fra 1. januar 1998 til utgangen av 2021 var 6,62 %.
Den norske regjeringen holder innbyggerne orientert om status for fondets portefølje – for tiden er det 11,68 billioner CZK. Med en estimert befolkning på 5,39 millioner mennesker, tilsvarer dette 2,16 millioner kroner per innbygger, eller nesten en million polske zloty. Som du ser vet nordmennene hvordan de skal beskytte sine egne interesser og følger neppe statsminister Morawieckis råd.
La oss regne med investeringer på det polske kapitalmarkedet behandles ikke som i Russland, hvor beslutningen ble tatt om å selge aksjer i lokale selskaper. Ved begynnelsen av året investerte fondet i russiske selskaper, inkludert: i Gazprom utgjorde rundt 2,5 milliarder dollar, eller flere hundre millioner dollar. mer enn i Polen. Utstrømmen av flere milliarder zloty fra den polske børsen ville bety en vanskelig tid for Warszawa-indeksene. Mindre for nordmenn, for hvem polsk formue er 0,1 %. Verdien av hele porteføljen.
Michal Kubicki
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»