Den norske regjeringen liberaliserte fredag strenge innreisekrav og opphevet kravet om permanent opphold i landet.
Siden 29. januar har 3,2 tusen mennesker ikke fått komme inn i Norge på grunn av koronavirusrestriksjoner. Folk, hvorav den største gruppen var polakker. Blant dem var folk som arbeidet her i landet, men ikke hadde fast opphold. Myndighetene tok ikke hensyn til andre bostedsbevis, som personnummer eller ansettelse. De som ble sluppet inn ble satt i karantene på betalte hoteller.
«Vi mener at dette regelverket var i strid med loven, grunnloven og menneskerettighetene. Norge er medlem av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og bør sikre flyten av arbeidskraft, sier en av de polske kvinnene som startet innsamlingen til PAP for å dekke kostnadene ved juridiske tjenester.
Ifølge henne hadde en av de strengeste innreisebestemmelsene i Europa, innført av Norge, alvorlig innvirkning på polakker som jobber i det landet. «Det er et stort økonomisk tap for mange, folk har sin egen virksomhet: de fikk ikke komme inn, de mistet ordrene sine. – Det er også psykiske problemer og atskillelse fra familien, understreker han.
I april ga NRK eksemplet med 23 år gamle Kinga Agata Mulawka, som reiste til Polen for morens begravelse. I Norge ble hun sendt til et hotell på flyplassen for obligatorisk karantene og deretter utvist fra landet. «De var hjerteløse,» sa hun i et TV-intervju.
Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig, som representerer rundt 700 EU-borgere, inkludert polakker, sendte et forhåndsbrev til det norske Justisdepartementet med krav om blant annet erstatning. Refusjon av hotellavgifter (PAP).
profitt/ akl/
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»