Rundt tusen mennesker besøker øya. De fleste er overlevende i følge med sine familier og venner.
– Jeg må tilbake til øya for å fortsette. «Det er også veldig viktig at jeg vil være der med vennene mine,» sa en av de overlevende, 21 år gamle Adrian Pracon, på vei til Utoya. Han skrev tidligere på Twitter at «dette vil være den nest verste dagen i livet hans».
– Jeg er veldig redd for det. Å returnere til øya blir veldig vanskelig, sa 18 år gamle Emma Martinovic til TV2. Hun la til at hun og vennene hennes bestemte seg for å besøke stedene hun gjemte seg for Breivik.
Klokken 10 polsk tid ankom de første bussene campingplassen Utvika. Derfra reiste overlevende på båter til Utoya, hvor Breivik angrep deltakere i Arbeiderpartiets sommerungdomsleir for snart en måned siden.
Disse menneskene, samt familiene og vennene til skyteofrene, kan bli på øya så lenge de vil på fredag og kan også legge ned blomster og tenne lys i alle deler av Utoi.
Øya har vært stengt for turister i nesten en måned. Arrangementer planlagt av Arbeiderpartiets ungdomsfløy inkluderer typiske leiraktiviteter, inkludert: møte med alle deltakere, taler og sang. Dette er et forsøk på å gjenopprette normaliteten til øya.
– For mange vil dette være et lite skritt mot å gjenvinne Utoja, sa leder for Sosial- og helsedirektoratet, en av arrangørene av lørdagens besøk, Björn-Inge Larsen.
Ifølge Per Brekke, representant for Direktoratet for samfunnssikkerhet og kriseplanlegging, besøker ungdom «steder de omgås godt, men også de med dårlige minner» og legger ned blomster der.
De overlevende og deres pårørende på øya er ledsaget av leger, psykologer, prester, imamer, Røde Kors-arbeidere og politifolk. For ikke å forårsake traumatiske opplevelser, bruker betjentene uniformer, annerledes enn de Breivik hadde på seg da han skjøt leirdeltakerne.
Også lørdag kan overlevende fra angrepet i regjeringsdistriktet i den norske hovedstaden og familiene til de åtte ofrene besøke bygningen i Oslo sentrum der Breivik plantet eksplosivene.
På kvelden vil et møte med familiene til ofrene og de overlevende fra angrepene organisert av helsedepartementet finne sted på et av hotellene i sentrum av hovedstaden.
Etter beslutning fra norske myndigheter vil alle disse hendelsene finne sted uten medias tilstedeværelse.
Den norske statsministeren Jens Stoltenberg spiser frokost med ofrenes pårørende søndag. Noen timer senere fant offentlige seremonier til minne om ofrene for angrepene sted i Spektrumshallen i Oslo. De avslutter folkesorgsmåneden i Norge.
Breivik (32) innrømmet å ha drept åtte mennesker i et bombeangrep i Oslo sentrum 22. juli og drap på 69 deltakere på en Arbeiderpartiets ungdomsleir på øya Utoya.
Han hevder imidlertid at han ikke føler seg skyldig fordi han er overbevist om at massakren er nødvendig for å redde Norge og hele Europa. Breiviks oppdrag, som han selv hevder, var å rense Europa for islamsk innflytelse og straffe politikere som gikk inn for multikulturalisme.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»