Norge kan snart innføre en lov som begrenser elektrisitetseksporten når vannstanden i vannmassene faller til kritisk lave nivåer, for å forhindre energimangel og ytterligere økning i landets energiregninger.
Norges energiminister Terje Aasland sa til medier sitert av Bloomberg at regjeringen kan begrense elektrisitetseksporten dersom vannstanden i magasinene faller til «svært lave» nivåer.
Fallet i energieksporten fra Norge ville merkes i Nordvest-Europa, som selv sliter med problemer med kull- og atomkraftverk, ettersom lavt elvevann begrenser kulltilførselen fra lektere og varmt elvevann som ikke er egnet til kjøling av atomreaktorer. Som et resultat av disse problemene og usikkerheten om naturgassleveranser fra Russland, steg strømprisene i Tyskland til rekordnivåer for neste år fredag.
Hvis det ikke er en energikrise, så er det tørke
Sommerens tørke over hele Europa har rammet Norges vannkraftsektor, som står for 90 % av Norges energiproduksjon. De resterende 10 % av Norges strømforsyning kommer fra vindenergi.
Mens Europa sliter med å få naturgass til kraft og oppvarming om vinteren, har Vest-Europas største olje- og gassprodusent, Norge, et helt annet energiproblem denne sommeren – tørt vær som drenerer vannreservoarer for vannkraft.
Selv om Norge ikke bruker gass til å generere strøm, merkes gass- og energikrisen i Europa også der. De siste ukene har vannkraftprodusenter blitt frarådet å ta mer vann til kraftproduksjon for å spare vann til vinteren. Operatører har også blitt oppfordret til å ikke eksportere for mye strøm til resten av Europa, da tankene ikke er like fulle som tidligere år, og ikke stole på import fra energirammede Europa. Enkelte norske selskaper, inkludert den ledende strømprodusenten Statkraft, har etterkommet et ønske fra systemoperatør Statnet om ikke å produsere for mye strøm nå.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»