Espen Barth Eide viet en stor del av sin tale ved International Press Centre i Stockholm til Donald Tusks tilbakevending til makten i Polen etter høsten 2023-valget og Polens økende innflytelse i EU. — Det gode resultatet i det siste europeiske valget bekrefter den polske regjeringens posisjon, sa han.
Sjefen for norsk diplomati minnet om at han i 2011/12, da han var ansvarlig for utenrikspolitikken i regjeringen til statsminister Jens Stoltenberg, jobbet sammen med statsminister Tusk og hans polske kollega Radosław Sikorski. – Jeg har allerede hevdet at Polen ville bli en viktig makt i Europa – understreket han.
– Vi har manglet noe denne polske tilstedeværelsen de siste årene, og nå ser jeg Polen bli en mer innflytelsesrik aktør i EU enn Tyskland og Frankrike – la han til.
Sjefen for norsk diplomati: Vi jobber med å bringe Polen enda nærmere oss
Espen Barth Eide uttrykte troen på at Polen fra et norsk perspektiv ikke bare er et baltisk land, men også på mange måter er i ferd med å bli et nordisk land. – Vi jobber med å bringe Polen enda nærmere nordmennene – forklarte han.
Den norske utenriksministeren nevnte tilførsel av norsk gass til Polen via gassrørledningen Baltic Pipe samt forsvarsspørsmål, bl.a. B. kjøp av norske NSM flerbruks antiskipsmissiler for å beskytte den polske kysten. Polen er også den største mottakeren av de såkalte norske fondene.
Les også: Donald Tusk skrev om Russland og angrep PiS. «Han trenger ikke organisere noe i Polen»
Norges utenriksminister om EU-tilslutning
Sjefen for norsk diplomati deltar på et todagers møte med utenriksministre fra de nordiske landene i Stockholm fra onsdag. Temaene for samtalene mellom representanter for Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island inkluderer: Styrking av sikkerhetssamarbeidet etter tiltredelsen av Sverige og Finland til NATO.
Sjefen for det norske UD utelukket ikke at landet hans ville bli med i EU på lignende måte som Sverige ble med i NATO, det vil si at det plutselig skulle ombestemme seg under påvirkning av den internasjonale situasjonen. – Men det er foreløpig ikke flertall i denne saken i Norge, verken på venstre eller høyre side av vår politiske scene – understreket han.
Norske medier spekulerte i at regjeringen i Oslo kan søke om EU-medlemskap dersom Donald Trump vinner det amerikanske presidentvalget til høsten. Noen frykter en svekkelse av NATO, som vil få Norge til å styrke landets posisjon over Brussel. I 1994 stemte 52 prosent av nordmenn mot landets inntreden i EU i en folkeavstemning.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»