Lotos Exploration & Production Norge har fått godkjenning fra norske forvaltningsmyndigheter til å gjennomføre kjøpet av Heimdal-eiendelene på norsk kontinentalsokkel. I tillegg forbereder Lotos seg på å utvide sine aktiviteter i Østersjøen og kjøpe enda en boreplattform.
«Baltic Beta»-plattformen opererer i B-3-feltet, hvor oljen ligger på en dybde på rundt 1,5 tusen meter. m under bunnen av Østersjøen.
Lotos Norge, et datterselskap av Lotos Petrobaltic, kjøpte aksjer i 12 lisenser på norsk kontinentalsokkel. Produksjonen i Norge (hensyntatt aksjene ervervet fra Lotos) er ca. 240.000 tonn. toe (energiekvivalent av ett tonn råolje) per år, hvorav 70 prosent er naturgass og 30 prosent er kondensat (lett råolje).
Verdien av transaksjonen er 175,8 millioner dollar, hvorav 80 millioner dollar (45%) vil være ikke-kontantfinansiert fra 2013-kontantstrømmene gjennom bruk av Yme-skatteskjoldet. Ser vi frem til 2016, vil transaksjonen tillate Lotos å gjenvinne to tredjedeler av skatteskjoldet.
Som en del av transaksjonen kjøpte Lotos en eierandel på 5%. i Heimdalfeltet, senteret for prosessering og distribusjon av naturgass fra norsk kontinentalsokkel. I tillegg dekker transaksjonen 30 prosent. Andel i Byggve/Skirne-innskuddet, 20 %. Andel i Atla-innskuddet og 25,8 % rente. i Vale-innskuddet. Naturgass og kondensat produseres i alle disse forekomstene. Lotos vil også ta følgende andel av de nyoppdagede forekomstene: 10 prosent. Andel i FriggGammaDelta-depotet, 50 prosent andel i Fulla-depotet (inkludert operatørstatus) og 7,9 prosent andel i Rind-depotet. Utbygging av disse eiendommene er mulig frem til 2020 eller senere.
Heimdal er et offshore gassfelt i Nordsjøen, 212 kilometer nordvest for Stavanger. På grunn av den sentrale beliggenheten til Heimdal-feltet, brukes infrastrukturen i dag til å lagre og distribuere naturgass fra de nærliggende feltene Atla, Byggve/Skirne og Vale. Operatør for Heimdal-konsesjonen er Statoil Petroleum AS, øvrige aksjonærer er Total E&P Norge AS, Petoro AS og Centrica Norge. Lotos' strategiske mål er å oppnå et årlig hydrokarbonproduksjonsvolum på 1,2 millioner tonn innen 2015.
Lotos planlegger også å intensivere sine aktiviteter i Østersjøen. Selskapet planlegger å starte kommersiell produksjon fra B8-forekomsten i slutten av 2015. Produksjonspotensialet er estimert til 3,5 millioner tonn råolje. Lotos Petrobaltic forventer å produsere ca. 220 000 tonn årlig fra denne forekomsten. tonn råolje. Selskapet har også til hensikt å anskaffe en brukt boreplattform. Den nye plattformen gjør det mulig å lete etter avsetninger under havbunnen på opptil 120 meters dyp.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»