Orlen annonserte at de har kjøpt opp Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company sitt norske datterselskap, KUFPEC Norge. Denne transaksjonen innebærer at det polske selskapet øker sine andeler i de allerede utnyttede Gina Krog, Sleipner Vest, Sleipner Ost, Gungne og Utgard forekomster på norsk sokkel. I tillegg vil selskapet også utforske det nærliggende Eirin-feltet. Som administrerende direktør Daniel Obajtek sa på en pressekonferanse, vil dette øke mengden gass produsert av selskapet i Norge med 1 milliard kubikkmeter. opp til 4 milliarder kubikkmeter Dette vil flytte Orlen til en syvende plass når det gjelder gassproduksjon på sokkelen. Det blå drivstoffet skal leveres til Polen via gassrørledningen Baltic Pipe. Transaksjonen er verdsatt til 445 millioner dollar og ble fullt ut finansiert av Orlens datterselskap PGNiG Upstream Norway. Takket være transaksjonen som ble annonsert mandag, vil Orlen ha totalt 94 gruvelisenser i Norge fra og med neste år.
Verdiene Orlen snakker om vil ikke være bærekraftige på lang sikt
Transaksjonen forventes avsluttet 1. januar 2024, men er fortsatt betinget av godkjenning fra norske myndigheter. Marek Woszczyk, administrerende direktør i PGNiG Upstream Norway, sa på en pressekonferanse at selskapet forventer å utstede de nødvendige regulatoriske godkjenningene innen utgangen av dette året.
Łukasz Prokopiuk, analytiker ved DM BOŚ, sier til DGP at oppkjøpet er positive nyheter fra polsk energisikkerhets perspektiv, da det vil sikre gassforsyninger til det polske markedet. Han legger til at dette trekket også gir økonomisk mening ettersom den relativt attraktive eiendelen ble anskaffet til en attraktiv pris.
– Vi er enige om at denne investeringen vil betale seg tilbake i løpet av halvannet til to år. Det skal imidlertid bemerkes at disse forekomstene allerede i stor grad er blitt utnyttet. Etter mine beregninger kan gruvedrift i disse forekomstene bare ta rundt syv år, sier eksperten. Derfor kan vi etter hans mening anta at neste års produksjon vil være på samme nivå som i år, men gradvis avta i de påfølgende årene. Av denne grunn, sier han, er ikke verdiene Orlen snakker om bærekraftige på lang sikt.
Transaksjonen skal behandles som en økning i eiendeler
Ifølge Prokopiuk vil denne transaksjonen ikke sikre vedvarende produksjon på det planlagte nivået på 4 milliarder kubikkmeter. per år, eller rettere sagt, det bør behandles som et tilvekst til eiendelene selskapet allerede har.
– Slike transaksjoner må gjentas hvert til annet år for å oppnå ønsket mengde gass produsert på lang sikt – anslår han. Tidligere har Orlen uttalt at de ønsker å implementere sin strategi på norsk sokkel, så lignende transaksjoner kan forventes i fremtiden, ifølge DM BOŚ-analytikeren.
Direktøren for PGNiG Upstream Norway sa også at takket være transaksjonen vil selskapet anskaffe ni ytterligere forekomster som er i utviklingsfasen, det vil si forberedelse for fremtidig produksjon. Łukasz Prokopiuk påpeker imidlertid at gassreservene på disse stedene ennå ikke er kjent; legger til at produksjonsstart vil innebære høye investeringskostnader og først kan bli en realitet om omtrent fem år.
Etter kunngjøringen om kjøpet av KUFPEC Norge steg Orlens børskurs med om lag 2,5 prosentpoeng til PLN 64,3.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»