Home » Patrick Montel – Olympia 2022: Norge og baksiden av medaljene

Patrick Montel – Olympia 2022: Norge og baksiden av medaljene

by Peter Østbye

Beijing, som forventet, opprettholder Norge sin rangering. Ved halvtid har vintersportens statskonge allerede hentet 18 medaljer, inkludert 8 gullmedaljer. Siden den første utgaven i Chamonix i 1924 har nasjonen med 5,5 millioner mennesker stort sett hatt førsteplassen i den kumulative rangeringen av olympiske medaljer. 368 totalt etter 2018-utgaven, 70 flere enn andreplass Tyskland. I Korea satte nordmennene til og med ny rekord med 39 medaljer, inkludert 14 gullmedaljer. Langrenn er hennes desidert mest produktive disiplin. Hans kulturelle røtter i samfunnet er svært dype.

Samene, en stamme fra Nord-Europa, reiste denne ruten så tidlig som seks århundrer før Kristus. Over tid ga skið, som betyr kløvet ved på gammelnorsk, opphav til skikjøring. Om vinteren var denne opprinnelige transportmåten historisk godt egnet til et svært stort snødekt område. Etter at traktaten med Sverige ble brutt i 1905, besteg sønnen til kongen av Danmark, Haakon VII, den norske tronen. Siden han ikke snakker språket til det nye folket, rådes han til å ta bildet sitt på ski for å bevise sin legitimitet. Alt er imidlertid ikke så klart, for nordmennene er aldri gjerrige med paradokser.

TV-publikummet smelter

Deres overveldende dominans av langrenn inspirerer like mye stolthet som det gjør selvbeherskelse og frykt. Hjemme blir ikke heltene i Beijing gitt en triumferende velkomst. I Norge er beskjedenhet en kardinaldyd og det er uaktuelt å vise sin rikdom offentlig. I tillegg er det samme spørsmålet på alles lepper ved hver voldelig demonstrasjon. Hvis vi knuser konkurransen for mye, risikerer vi ikke å ødelegge disiplinen og dermed sette vinterlekenes interesse i fare? Siden 2011 og starten på Norges ubestridte dominans, har TV-publikum for langrenn i Europa krympet med 40 %, ifølge Det internasjonale skiforbundets markedsdirektør. Ved verdensmesterskapet i 2019 bestemte russisk TV til og med å hoppe over kvinnenes langrennsarrangementer, og i fremtiden kan andre land følge dets eksempel. En misnøye som truer Norges idrettsøkosystem.

LES OGSÅOL 2022: medaljene til den franske delegasjonen

Barn tar på seg skiene fra barnehage eller barnehage. 93 % av dem driver idrett til lave kostnader. Charter of Children’s Rights in Sport, et unikt dokument i verden fra 1987, definerer rammen som alle aktiviteter må finne sted for å utvikle trivsel og autonomi. Landet har mer enn tusen langrennsklubber og de offentlige midlene fra utnyttelsen av de enorme oljereservene finansierer dem sjenerøst. Også her er paradokset tydelig. Som overbeviste økologer støtter innbyggerne utvidelsen av fornybar energi og roser dem Friluftsliv, bo utendørs. For å gjenopprette interessen for konkurranser har idrettsmyndighetene laget en reell rangeringsplan for langrenn.

Tren konkurransen

Norge har i ti år tilbudt deltakerne muligheten til å trene på landet i en uke. Teknologioverføring er en annen måte å la hele verden dra nytte av deres kunnskap. En delingsplass er dedikert spesifikt til trenere fra hele verden som kan dra nytte av voksekspertise. Takket være betydelige investeringer i forskning og utvikling har nordmennene topp moderne teknologi, en sofistikert totrinns voksvogn. Det er imidlertid ikke sikkert at dette samarbeidet vil være nok til å snu en dyp kulturell trend.

Den 25. februar 1982, under det nordiske verdensmesterskapet på ski i Oslo, brakk Oddvar Bra, den siste norske fakkelbæreren på 4 x 10 km, staven akkurat da han ble med lederen, sovjetiske Zavyalov. Den nasjonale TV-kommentatoren skriker i transe: «Finn ham en pinne! «Umiddelbart dukket en anonym mann ut av mengden og løp. Og Oddvar, styrket, krysset målstreken uavgjort med Sovjet. Gjennomsyret av mot og ydmykhet vakte denne fantastiske thrilleren enorme følelser hos et folk kjent for sin tilbakeholdenhet. I Oslo, bare et steinkast fra langrennstemplet, i Holmenkollen, står heltens knuste stokk utstilt, og det samme spørsmålet dukker alltid opp i alle samtaler: «Hvor var du da Oddvar brakk stokken?» »


You may also like

Leave a Comment