«Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) og Equinor ASA konsernselskaper har inngått kjøps- og salgsavtaler for naturgass produsert på norsk kontinentalsokkel. Naturgassleveransene vil dekke en periode på ti år fra 1. januar 2023 til 1. januar 2023. 2033 i en mengde på opptil 2,4 milliarder kubikkmeter PLN per år,” sa PGNiG i en pressemelding fredag.
Som han påpekte, vil dette gi ham ytterligere volum drivstoff, som vil bli levert til landet gjennom gassrørledningen Baltic Pipe, som forbinder norsk kontinentalsokkel med Polen via Danmark.
Gassrørledningen, hvor investorene er det polske Gaz-systemet og det danske Energinet, vil starte gassoverføring fra 1. oktober 2022.
«Til syvende og sist vil den ha en kapasitet på rundt 10 milliarder kubikkmeter per år, hvorav PGNiG har reservert rundt 8 milliarder kubikkmeter per år. Reservasjonen vil bli brukt på grunnlag av PGNiG Capital Groups egen produksjon i Norge, som vil tillate den å være på 3 milliarder kubikkmeter per år, og i løpet av få år kan den øke til 4 milliarder kubikkmeter per år, sier selskapet.
«Equinor er en strategisk forretningspartner for PGNiG Group, som er en del av policyen om å diversifisere gassforsyningen til Polen. De signerte kontraktene for forsyning av gass transportert gjennom Baltic Pipe representerer en betydelig styrking av vårt lands energisikkerhet,” sa PGNiG-sjef Iwona Waksmundzka, sitert i pressemeldingen. – Olejniczak.
Hun indikerte at dette etter hennes mening er enda et skritt mot å videreutvikle samarbeidet mellom PGNiG og Equinor i fremtiden.
«Equinor har vært en energileverandør med flere kilder og en stor gassleverandør til Europa i 45 år. Jeg er veldig glad for at takket være gassforsyningsavtalene som er signert med PGNiG, kan vi også styrke vår posisjon som en pålitelig partner for Polen, sier Irene Rummelhoff, Vice President for Sales, Marketing, Midstream and Processing i Equinor.
Hun la til at Equinor allerede samarbeider med polske selskaper i implementeringen av havvindparker og solcelleparkprosjekter. «Vi er spente på utsiktene til å ytterligere styrke båndene våre med Polen takket være samarbeidet med PGNiG,» forsikret hun.
PGNiG bemerket at PGNiG allerede har signert en rekke kontrakter med leverandører som opererer på norsk kontinentalsokkel for å få mest mulig ut av den gjenværende delen av den reserverte kapasiteten. «Avtalene inngått med Equinor-gruppen er de største når det gjelder volum,» sa selskapet.
Det ble minnet om at Equinor og PGNiG allerede samarbeider om olje- og gassleting på norsk kontinentalsokkel. Selskapene er lisenspartnere for feltene Skarv og Gina Krog.
Ved utgangen av juni hadde PGNiG UN eierandeler i 62 lete- og utvinningslisenser på norsk kontinentalsokkel, inkludert 10 operatørlisenser. I første halvdel av 2022 ble 429 000 tonn utvunnet fra produksjonsreservene. Tonn råolje og andre fraksjoner (i tonn råoljeekvivalenter) og 1,5 milliarder kubikkmeter. Naturgass.
PGNiG er engasjert i leting og produksjon av naturgass og råolje, import av gass og salg på grossistmarkedet. Gjennom sine datterselskaper er PGNiG også engasjert i gasslagring, detaljsalg og overføring, og kraft- og varmeproduksjon. Det tilbyr spesialiserte tjenester innen geofysikk, boring og vedlikehold.
PGNiG Capital Group opererer i blant annet Norge, Pakistan og De forente arabiske emirater, og selger også naturgass på europeiske markeder og handler med LNG. PGNiG deltar i utviklingen av alternative gassformige brensler som biometan og hydrogen og gjennomfører prosjekter knyttet til produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder.
Equinor er et internasjonalt multienergiselskap. Selskapets portefølje inkluderer olje og gass, fornybare kilder og lavutslippsløsninger. Selskapet har hovedkontor i Stavanger, Norge, driver norsk sokkel og har også tilstedeværelse i rundt 30 land over hele verden.
Equinor har vært aktiv i offshore vindenergisektoren i Polen siden 2018, og utviklet havvindprosjekter der i samarbeid med Polenergia med en total kapasitet på 3000 MW. I 2021 kjøpte Equinor det polske fornybare energiselskapet Wento med en portefølje på 1600 MW solcelleprosjekter.
Obajtek: Equinor-gruppen kan bli en viktig partner for multienergiselskapet som for tiden vokser frem
Det norske konsernet kan bli en nøkkelpartner for en sterk multi-energigruppe som for tiden vokser frem i Polen, bemerket Daniel Obajtek, administrerende direktør i PKN Orlen, fredag, med henvisning til den undertegnede avtalen mellom PGNiG og Equinor Group.
Som Orlens president skrev på Twitter: «PGNiG har signert en 10-årig gassforsyningsavtale med Equinor Group, som er avgjørende for Polens energisikkerhet. Det norske konsernet kan bli en viktig partner for et sterkt multienergikonsern som for tiden opprettes i Polen.»
I slutten av juli signerte PKN Orlen og PGNiG en fusjonsplan. Til gjengjeld for én PGNiG-aksje vil aksjonærene motta 0,0925 Orlen-aksjer, kunngjorde begge selskapene den gang. Fusjonen vil bestå av overføring av PGNiGs eiendeler til PKN Orlen i bytte mot PKN Orlen-aksjer gitt til PGNiG-aksjonærene.
I juli 2020 signerte PKN Orlen og statskassen et avtaleavtale om å begynne å kjøpe PGNiG. I mai 2021 signerte statskassen en samarbeidsavtale med Orlen, Lotos og PGNiG om at PKN Orlen tok kontroll over Grupa Lotos og PGNiG. Også i mai 2021 varslet PKN Orlen presidenten for UOKiK om sin intensjon om å fokusere og ta direkte kontroll over PGNiG.
I mars i år ga UOKiK betinget godkjenning til sammenslåingen av Orlen og PGNiG. Transaksjonen er betinget av frigjøring av PGNiGs kontroll over Gas Storage Poland – operatøren av gasslagre. Vedtaket gir også en forpliktelse til å inngå eller opprettholde en avtale med Gas Storage Poland der funksjonene til en lagringssystemoperatør delegeres etter at kontrollen med dette selskapet er gitt fra seg. PKN Orlen og PGNiG har 12 måneder fra Fusjonsdatoen til å implementere dette midlet.
I mellomtiden, ifølge PKN Orlens siste rapport publisert tirsdag, har statskassedepartementet, som representerer aksjonæren – statskassen – fremmet forslag om å endre utkastet til vedtak om Orlens kjøp av PGNiG, som skal behandles av Orlens ekstraordinære generalforsamling. den 28. september.
Endringen består i at det stilles et tilleggsvilkår for ikrafttredelse av den ekstraordinære generalforsamlingens vedtak. Dette vilkåret er at tillatelsesmyndigheten innen 60 dager etter at tillatelsesmyndigheten varslet intensjonen, frem til sammenslåingen av PKN Orlen og PGNiG, ikke skal reise innsigelse i geologi- og bergverkslovens forstand med hensyn til overføring av konsesjoner fra PGNiG til Orlen foreslår å slå sammen selskapene.
Ekstraordinær generalforsamling i PGNiG, som skal fatte vedtak om fusjon med PKN Orlen og tilhørende vedtektsendringer i PKN Orlen, er innkalt til 10. oktober.
søyer /trekk/
(TRYKK)
av Anna Bytniewska
klare det/
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»