Polen kunne ha vært uavhengig av energikilder fra Russland i lang tid. Individuelle regjeringer benyttet imidlertid ikke mulighetene til å avrussifisere forsyninger. Hvorfor?
Russlands massive aggresjon mot Ukraina har snudd opp ned på EUs energipolitikk. En rekke EU-land, som til nå har bygget sin økonomi på grunnlag av russiske ressurser, havner i en politisk og økonomisk felle. Polen er relativt godt posisjonert her – takket være sin langsiktige diversifiseringspolitikk kan de klare seg uten drivstoffforsyninger fra Russland i løpet av de neste månedene. En slik tilstand var imidlertid oppnåelig for lenge siden. Dessverre har ikke de polske regjeringene benyttet seg av en rekke alternativer.
Baltic Pipe AD 1991
Gassrørledningen Baltic Pipe er en av pilarene i Polens gassuavhengighet fra Russland. Tilkoblingen til norsk sokkel, som går gjennom Danmark, skal muliggjøre levering av rundt 8 milliarder kubikkmeter gass til Vistula. Interessant nok er det nåværende Baltic Pipe-prosjektet den fjerde tilnærmingen til dette konseptet – de tidligere har ikke fungert av ulike årsaker.
Konseptet med gassforsyning fra norske forekomster oppsto kort tid etter de politiske endringene i 1989. De første samtalene startet allerede i 1991, initiert av regjeringen til Jan Krzysztof Bielecki. Nærings- og handelsdepartementet utarbeidet i 1992 en rapport som skisserer mulighetene for å diversifisere gassforsyningen frem mot 2010, hvor Norge var en av hovedretningene for anskaffelse av blått brensel. Disse planene falt imidlertid igjennom da gassavtalen med Russland ble signert i 1993.
Ideen om å levere gass fra Norge kom tilbake i 1997. I 1999 begynte samtalene om å bygge en slik forbindelse. To varianter av ruten ble vurdert: rundt kysten av Danmark eller på dens territorium. 4. oktober 2000 signerte representanter for PGNiG, Norges Statoil og danske DONG en avtale om bygging av den baltiske gassrørledningen (som skal være klar i 2003), og et år senere en erklæring og kontrakt om gassleveranser til Polen. Dessverre ble disse handlingene begravet av den demokratiske venstrealliansens regjering, hvis uformelle rådgiver var forretningsmannen Aleksander Gudzowaty, som tok til orde for byggingen av gassrørledningen til Tyskland. SLD sa opp kontrakten med nordmennene i frykt for gassoverskudd.
I 2009 var det et konsept for bygging av gassrørledningen Skanled, som skulle gå fra Norge til Danmark og Sverige. Polen så i det en sjanse til å bli forbundet med norske forekomster. PGNiG ble til og med med i konsortiet som implementerte dette prosjektet. Den skal levere rundt 2,5 milliarder kubikkmeter per år. Imidlertid ble prosjektet satt på vent på grunn av den store depresjonen.
Gassrørledningen Baltic Pipe nærmer seg ferdigstillelse. Råvarer fra Norge erstattes med gass fra Russland. Men uten fortidens svikt ville Polen for lengst ha vært fri for kontrakter med Gazprom.
Atomisk forsinkelse
Atomkraftverk er en god måte å bli uavhengig av fossilt brensel. De produserer enorme mengder ren, nullutslippsenergi på en stabil, kontrollerbar måte. Polen er imidlertid et av få land i regionen som ikke har en slik enhet i sitt system – til tross for flere forsøk på å bygge en.
Det polske atomprosjektet er en historie om femti år med mislykket innsats for å bygge opp atomsektoren. Mens frysingen av byggingen av atomkraftverket i Żarnowiec, som begynte under Folkerepublikken Polen, kan forklares med frykten for Tsjernobyl-katastrofen og de politiske og økonomiske sjokkene knyttet til den politiske endringen, er det feilen til påfølgende tilnærming til atomkraftverket (startet i 2008) er vanskeligere å rettferdiggjøre. Hvis PO-PSL-regjeringene mener alvor med gjennomføringen av dette prosjektet, som bør avsluttes med lanseringen av et kjernekraftverk i 2020, vil avhengighet av energiressurser være mindre problematisk for Polen i dag – minst ett kjernekraftverk kan allerede være opererer på Vistula, og lanseringen av den første slike enhet ville forbedre konstruksjonen av den neste betraktelig. Det er også vanskelig å forklare hvorfor det langsiktige styret til De forente høyre, som legger så stor vekt på utvidelse av atomenergi i sine planer, så langt bare har gitt uoffisielle indikasjoner på om et atomkraftverk faktisk bygges. i Polen. Det er fortsatt ikke noe valg mellom en teknologisk partner og en finansieringsmodell, noe som gjør forventet dato for idriftsettelse av den første polske kraftreaktoren (2033) mindre og mindre realistisk.
Uten et atom i blandingen kan Polen bli sittende fast i gassenergisektoren for å kutte sine utslipp og sikre energiforsyningen. Derfor må atomprosjektet skyves frem – med besluttsomhet og konsistens.
Svart gull, svarte skyer
I Polen regnes kull som et strategisk råstoff som sikrer energisikkerhet. Imidlertid har enorme mengder importert kull blitt sendt til Vistula i årevis – 70% av dem fra Russland. Dette pinlige problemet stammer fra den lave effektiviteten til schlesiske gruver, som sløste bort fortjenesten som ble oppnådd under kullboomen for et tiår siden.
Kullgruver i Schlesia er kronisk i alvorlige økonomiske vanskeligheter. De utvinner dyre, lite konkurransedyktige råvarer og taper til og med konkurransen på hjemmemarkedet. Det er flere grunner til dette. De høye kostnadene ved kulldrift i Polen, som påvirker lønnsomheten, er blant annet et resultat av de geologiske forholdene til polske gruver, som er dype, ustabile og ofte ligger i urbaniserte områder. Sysselsettings- og arbeidssystemene i disse virksomhetene, rike på ulike fordeler, legger til sine egne. Den reelle arbeidstiden til en gruvearbeider i en statlig gruve har blitt redusert med årene, siden skifttiden til og med inkluderer flere timer for å nå veggen. Dessuten fungerer ikke gruvene hele tiden, bortsett fra maskinene, for eksempel i helgene. Oppstarten bruker deretter ytterligere ressurser.
Investering i innovasjon og reell omstilling kunne ha løst en stor del av disse problemene. Dessverre har slike aktiviteter blitt forlatt. Under den globale kullboomen (2002-2011) brukte den polske gruveindustrien opp de genererte midlene og investerte ikke i effektivitet eller innovasjon (det ble beskrevet i detalj i NIK-rapporten for årene 2007-2015). Denne situasjonen tok hevn da kullprisene falt på verdensmarkedene.
Polens kullsektor blir et økende problem for økonomien på grunn av dens problemer, mens avhengighet av import av utenlandske råvarer kan være politisk problematisk – som illustrert av embargoen på kullforsyninger fra Russland som for tiden venter i det polske parlamentet.
Oppsummert kan det sies at Polen kan ha redusert avhengigheten av råvarer fra Russland for år siden, eller til og med redusert den til null. Dette ble forhindret av forglemmelse og nærsynthet. Det er verdt å lære av disse situasjonene for fremtiden.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»