Home » Russian Way i Orlen. I bakgrunnen Putins fetter og hvitvasking

Russian Way i Orlen. I bakgrunnen Putins fetter og hvitvasking

by Gabriel Scott

Personen som drev en bank der Kreml-tilknyttede russiske oligarker hvitvasket penger, jobber nå for dem
Daniel Obaytek – bestemt av journalister fra Radio ZET og «Polityka». Saken gjelder styret i Lotos Exploration & Production Norge, som tilhører Orlen etter sammenslåingen. Folk nær president Obajtek kommer hit.

Olav Fjell har vært medlem av styret i Lotos Norge siden 2007. Fram til 2003 var han president i den norske drivstoffgiganten Statoil. Karrieren hans kollapset da norske journalister beviste at Statoil under hans ledelse forsøkte å unngå sanksjoner mot Iran. Fra 2011 til 2013 satt Fjell i styret for en av Nord-Europas største finansinstitusjoner, Stockholm-baserte Swedbank.

Russian Way i Orlen. I bakgrunnen hvitvasking og Putins fetter

I 2019 påsto SVT i sitt materiale at Swedbank var involvert i hvitvasking av russiske og ukrainske politikere og Moskva-tilknyttede oligarker gjennom sine filialer i Estland, Latvia og Litauen i perioden fra 2007 til 2015. Det handlet blant annet om penger som tilhører Igor Putin, fetteren til den russiske føderasjonens president, eller folket i Viktor Janukovitsj. Det er anslått at opptil €6 milliarder kan ha strømmet mellom 2007 og 2013 gjennom en rekke kontoer og transaksjoner mellom ulike selskaper. Banktilsynsmyndigheten i København regnet ut at 35 prosent av inntektene til banker i Litauen, Latvia og Estland kom fra penger fra legalisering av russiske og ukrainske fond. Omtrent et dusin personer fra baltiske representasjonskontorer til skandinaviske banker ble satt bak lås og slå.

Den svenske banktilsynet åpnet sin egen gransking av Swedbank for perioden da Olav Fjell også var styremedlem. Alle nasjonale medier rapporterte om saken. Til slutt ble banken bøtelagt den største i svensk historie: fire milliarder svenske kroner. Det ble også reist tiltale mot presidenten i Swedbank, Birgitte Bonnensen. Den svenske journalisten Linda Larsson Kakuli fra SVTs granskingsredaksjon forteller oss: – Siden det svenske finanstilsynet tok opp saken og henviste den til en straffedomstol, har det kommet frem mange interne Swedbank-dokumenter, analyser og rapporter som peker på uregelmessigheter. De ansvarlige i banken var klar over at prosedyrene for å hindre hvitvasking i beste fall var mangelfulle.

Det er ikke kjent om de polske diplomatiske tjenestene har videresendt informasjon om dette til Warszawa siden begynnelsen av 2019, da SVT TV avslørte Kreml-forbindelsene til Swedbank, også overvåket av Olav Fjell. Det ser ut til å være tilfelle, ettersom Fjell har vært medlem av styret i Lotos Norge siden 2007.

– I begynnelsen, da de norske filialene til Lotos, PGNiG og Orlen ble grunnlagt i Norge, trengte vi Fjells navn og hans kontakter. Men det har gått mange år siden den gang og vi har utviklet våre egne relasjoner – sier informanten vår fra et polsk energiselskap. – Det er overraskende at etter at banken avdekket den russiske hvitvaskingsskandalen, har Olav Fjell fortsatt tilsyn med et polsk drivstoffselskap i et land som skal være et alternativ til russiske gasskilder. Dette er et spørsmål til Daniel Obajtek, hvorfor han blir holdt i Lotos Norge – spør vår informant.

I forbindelse med den gryende kommisjonen for å undersøke russisk påvirkning, oppstår spørsmålet om hva Olav Fjell ellers driver med i Orlen-selskapet.

– Hvis kommisjonen virkelig ønsket å håndtere forbindelsene mellom innflytelsesrike personer i Polen og Kreml-kretsen, måtte Daniel Obajtek møte opp foran den – sier en person nær PiS, tidligere en høytstående ansatt i et av energiselskapene . – La presidenten i Orlen svare på hvorfor han utnevnte den tidligere presidenten i Orlen, Zbigniew Wróbel, som signerte kontrakter for levering av russisk olje til Polen for tjue år siden, til styret i Lotos Norge og hvorfor han ikke ble sparket av Olav Fjell fra firmaet?

Som vi har beskrevet, vil personer nær presidenten i PKN Orlen bli oppnevnt i styret i Lotos Norge. I mars kom Piotr Długosz, grunnleggeren av stiftelsen som pusser opp herskapshuset Obajtka, inn i styret i Orlen-selskapet i Norge. Noen måneder tidligere ble Marcin Wysocki, direktør for Warszawa-avdelingen til National Center for Agricultural Support, med i selskapet. Det viste seg at KOWR noen uker senere ga fra seg forkjøpsretten til å kjøpe to tomter med et samlet areal på 16 hektar i kystkommunen Choczewo – de ble kjøpt av president Obajtek.

I fjor høst besøkte Zbigniew Wróbel, tidligere SLD-æra Orlen-president, også Lotos Norge. Det var han som for år siden signerte en kontrakt med russerne om oljeforsyning og forsøkte å overta Gdańsk-raffineriet, som ble omdannet til Lotos.

– Lotos Norge ble ikke behandlet som en politisk sinecure i min tid. Vi hadde en helt annen tilnærming enn den Daniel Obajtek presenterer i dag. Det var et strategisk viktig selskap som opererte i et av de viktigste gruvemarkedene. Det er dit fagfolk bør gå. Styret leser rapporten sin hvert år, sier en tidligere visepresident i Lotos under PiS-regjeringen, som ønsker å være anonym. På spørsmål om selskapet falt inn under kontraetterretningsparaplyen, svarte han at han ikke husker slike situasjoner. – Vår såkalte verneombud, det vil si sikkerhetsdirektøren, hadde ingen spesiell interesse i dette selskapet. Jeg visste i hvert fall ikke om det, sier den tidligere visepresidenten i Lotos.

Interessant nok kom Wróbel og Długosz (née Obajtek) inn i styret i Lotos Norge da det allerede var kjent at PGNiG Upstream Norway (også eid av Orlen) ville overta deres eiendeler og gruvelisenser. Orlen har begynt å integrere selskapene som ble kjøpt opp i fjor som en del av fusjonen med Lotos og PGNiG. Orlen kunngjorde offisielt denne integrasjonen i begynnelsen av mai, men godkjenning fra de aktuelle departementene i Oslo var nødvendig for at eiendelsoverføringen skulle være effektiv. Vi oppdaget at PKN Orlen allerede hadde bedt om dette samtykket i oktober 2022, så Norwegian Lotus ble avviklet fra det øyeblikket. Og så begynte nok en styrenominasjonskarusell, selv om det var klart hun ikke ville ha noe å gjøre.

Eller kanskje det var poenget? I den siste delen er det noe å dele og overvåke. I 2021 var Lotos Norge i svart med 2 milliarder kroner. Selskapets data for 2022 samt styremedlemmenes lønn for det siste året vil snart være tilgjengelig. – Det er ikke logisk å oppnevne nye personer i styret når selskapet er oppløst. Med mindre det er snakk om personlig takknemlighet eller avhengighet fra president Obajtek til dem han har gitt disse stillingene, sier vår samtalepartner. Til tross for at det ikke lenger har noe å gjøre, har selskapet ifølge en person fra styret i Lotos Norge mye penger, så det er nok penger til å betale lønn de neste månedene. Tilsynelatende er et stort styre lovet flere verv i Orlens norske selskaper når beslutningen om å stenge Lotos Norge er tatt.

Mariusz Gierszewski, Radio ZET

Radosław Gruca, Radiozet.pl

Anna Dąbrowska, Mieszko Czarnecki, «Polityka»

You may also like

Leave a Comment