Den norske regjeringen besluttet å gå over fra analog til digital kringkasting i 2016. Hele prosessen startet 11. januar i fjor da det digitale DAB+-signalet erstattet det analoge signalet som var slått av i bydel nordre Nordland.
I de følgende månedene av 2017 ble kringkastingssystemet endret i følgende regioner: utslipp Analogt mottak i de nordligste delene av landet ble slått av i desember i fjor. Utslippsendringene har imidlertid ikke alltid vært jevne. Det var tekniske problemer og dekningsproblemer EIK+.
Det skal presiseres at kringkasting i DAB+-systemet i dag kun gjelder stasjoner som dekker hele Norges territorium. Lokale radiostasjoner vil kunne kringkaste analoge signaler innen 2022.
Hva tilbyr DAB+-signalet lytterne? Fordelene med dette systemet er:
- Bedre lydkvalitet, uten støy og forstyrrelser
- Motstand mot signalforstyrrelser i bevegelse
- Evne til å søke etter radiostasjoner etter navn.
- Større utvalg av radiostasjoner
- Tilleggsfunksjoner som å sende tekstinformasjon, bilder osv.
Det er imidlertid ulemper. For å motta digital radio må du bytte ut radioen. Og disse er egnet for å motta signalet EIK+ er dyrere enn analoge, prisene deres er mellom 100 og 200 euro, som mange lyttere klaget på. Kostnadene øker dersom du har flere mottakere hjemme, f.eks. B. en på soverommet, en annen i stua, en tredje på kjøkkenet og en annen i bilen.
Samtidig synker populariteten til radio i Norge. Nyere forskning viser at antallet nordmenn som hører på radio hver dag falt med opptil 10 prosent i løpet av året det analoge systemet ble faset ut.
– Det var en stor forandring, så vi må gi folk tid til å venne seg til digitalradio. I hver region falt lyttertallet etter at FM-radio ble slått av, men steg deretter igjen heve – Slik kommenterte Ole Jørgen Torvmark, leder av DRN, et selskap grunnlagt av Norges største radiokringkastere, om disse resultatene: nylig sitert via local.no.
Ned avslått Radiosendinger i det analoge systemet er også under forberedelse, inkludert Sveits, Storbritannia og Danmark. Men i Storbritannia, for eksempel, har denne prosessen pågått i over 20 år, og bare mer enn halvparten av britene mottar digital radio hjemme. Årsaken er de høye prisene på mottakerne.
Digitaliseringen er stanset i Polen
Digitaliseringen av kringkasting i Polen begynte for noen år siden da Andrzej Siezieniewski var president for den polske radioen. Prosessen ble imidlertid gjennomført uten en konkret strategi fra statlige myndigheter. Høsten 2013 ble en digital radiomultipleks med utelukkende polske stasjoner lansert. Radioer – tilgjengelig og nytt.
Multiplex når for tiden lyttere i 25 byer, men digitalradio er neppe populært her. Årsaken er selvfølgelig den høye prisen på DAB+-mottakere nevnt ovenfor. I tillegg Multipleksen tilbyr kun kanalens kanaler offentlige – stasjoner kommersielle selskaper har ikke sluttet seg til prosjektet. Ved inngangen til 2016 uttrykte Høyesterett kritikk mot gjennomføringen av radiodigitalisering uten en tidligere utarbeidet statlig strategi om dette temaet.
Barbara Stanisławczyk, som ble president for polsk radio i januar 2016, bestemte seg for å stanse digitaliseringsprosessen. Den digitale multipleksen ble selvfølgelig ikke stengt, men den ble ikke utviklet.
En viss endring skjedde etter at Jacek Sobala tok over ledelsen av polsk radio. I november ble en ny digital kanal lansert – Polish Radio Chopin. Deretter i samtale med Virtuelle medier.pl Sobala forklarte at han ikke vil utvikle DAB+-systemet alene og uten ekstern økonomisk støtte, og la til: I år er ytterligere endringer i listen over digitale antenner eller lansering av en helt ny kanal mulig.
GODT Å VITE:
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»